Kilder til Medier24:

Nå kommer medie­minister Abid Raja med krisepakken til media

Skal informere om en egen mediekrisepakke i sin tale under Nordiske Mediedager, får Medier24 opplyst fra en rekke kilder.

Publisert

Saken oppdateres

Norske medier har merket koronapandemien hardt. Annonseinntektene er kraftig redusert og flere mediehus har permittert ansatte. Både mediene selv, presseorganisasjonene og politikerne har etterlyst tiltak for mediebransjen i krisetider.

Onsdag kommer krisepakken til norske medier, bekrefter flere uavhengige kilder overfor Medier24.

Det er ventet at kulturminister Abid Raja (V) skal informere om innholdet i pakken under åpningen av Nordiske Mediedager onsdag kveld, får Medier24 opplyst videre.

Det var lenge spekulert i om mediepakken skulle komme som en egen proposisjon eller om det blir en del av det reviderte nasjonalbudsjettet. Medier24 erfarer at det kommer i revidert, men vi kjenner foreløpig ikke til størrelsen på pakken eller innretningen.

Det at det kommer i revidert nasjonalbudsjett kan gjøre det vanskeligere å banke den gjennom i Stortinget, etter som da også FrP, som har stilt seg kritisk til egne mediepakker, skal si sitt.

Medier24 har vært i kontakt med Kulturdepartementet som ikke har noen kommentar til saken.

Kraftig inntektsfall

Annonseinntektene til norske mediebredrifter har blitt hardt rammet av koronapandemien. En analyse fra Medietilsynet viser at norske medier har tapt rundt 930 millioner kroner i annonseinntekter

 
 

En nær samlet mediebransje har stilt seg bak kravet om en egen krisepakke for mediebransjen – og presseorganisasjonene har bedt om en milliard kroner

De har skissert et utkast til pakke slik:

  • kompensasjonsordning på 600 millioner for bortfallet av annonseinntekter
  • 100 millioner i ekstra mediestøtte som går utover og favner bredere enn dagens produksjonstilskudd,
  • 300 millioner i midlertidig fritak for arbeidsgiveravgift de neste fire månedene

Pakken ble blant annet diskutert i et møte mellom presseorganisasjonene og kulturministeren før påske

 

Marsjordre fra Stortinget 

Før påske ga Stortinget kulturminister Abid Raja marsjordre på en egen krisepakke til norske medier. Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen var krystallklar i sin tale: 

– Mediene har hatt mer å gjøre enn noen gang – og gjennom en krise har mediene en helt avgjørende rolle. Da kan vi ikke stå og se på at mediene må permittere journalister, sa hun til Medier24. 

Selv sa kulturministeren at han var glad for beskjeden fra Stortinget:

– Jeg er glad for at et stort flertall på Stortinget, inkludert alle regjeringspartiene, også ser viktigheten av at mediene skal kunne opprettholde sin redaksjonelle virksomhet under krisen. Jeg er derfor fornøyd med at Stortinget har vedtatt at vi skal vurdere en egen kompensasjonsordning for mediene. Dette skal vi følge opp så raskt som mulig og mitt departementet har allerede jobbet med ulike løsninger i flere uker, sa Raja til Medier24 etter beskjeden fra Stortinget. 

Powered by Labrador CMS