Denne NRK-sendingen har skapt reaksjoner.
Denne NRK-sendingen har skapt reaksjoner.

Over 200 klager på NRK: Publikum reagerer på Dagsnytt 18, omtale av muslimer og dyrs rettigheter

Nå kommer sakene opp for Kringkastingsrådet.

Publisert

Torsdag skal Kringkastingsrådet, som behandler klager fra publikum mot NRKs innhold, møtes for å diskutere en rekke saker av ulik prinsipiell karakter.

Denne gang er det i alt 219 henvendelser rådet. Det er antallet klager siden forrige møte i november, opplyser sekretær Erik Skarrud.

– Publikum reagerer på ulike ting denne gang og det er ingenting som stikker seg veldig tydelig ut, men det er noe forskjellig på nyheter, sport og hørbarhet på TV, sier Skarrud.

Sekretær Erik Skarrud i Kringkastingsrådet.
Sekretær Erik Skarrud i Kringkastingsrådet.

Han peker blant annet på at det er kommer inn klager på Dagsnytt 18:

En av klagerne reagerer sterkt på at programleder Sigrid Sollund drar fram partitilhørigheten til en lege i Berlevåg og stiller spørsmål ved hensikten. En annen skriver:

«Dagsnytt 18 mandag 9.12.2019 i diskusjonen om ambulansetjenesten i Nord-Norge. Jeg finner det helt utilbørlig at programleder mente "at for ordens skyld" måtte hun opplyse om at legen i Berlevåg var medlem/stilte til valg for Rødt. Jeg kan ikke forstå at det hadde noe med saken å gjøre, og det oppfattes som en mistenkeliggjøring av legen sitt ærend. Hvilke regler er det NRK har for å opplyse om slikt "for ordens skyld"?».

  • Les tilsvar med Sigrid Sollund nederst i saken.

Andre klager til Kringkastingsrådet går på temaer som konverteringspraksis, dyrs rettigheter, krenking fra Nytt på nytt og at «Kvelden før kvelden» er for vulgært.

Erik Skarrud sier at antallet klager som skal behandles til dette møtet er relativt likt på et forrige.

– Vi er inne i en rolig periode nå med litt færre klager enn vanlig.

De ulike klagene handler i all hovedsak om nyhetssaker som er produsert i NRK, men fordeler seg også utover en rekke andre kategorier:

Dette klager folk på
Nyheter – 73
Utenriks – 12
Distrikt – 7
Underholdning – 26
Sport – 14
Super – 7
Radio - 17
Musikk – 0
Språk – 4
Hørbarhet / teksting – 6
Diverse ytringer – 44

I møtet skal de blant annet få en orientering om NRKs etikkarbeid og det blir en runde med hvordan NRK gjør været tilgjengelig og aktuelt. Det blir også gjennomgang av 22.juli-serien som i disse dager sendes på NRK.

Sigrid Sollund.
Sigrid Sollund.

– Kvittere ut «mistenkeliggjøringen»

Sigrid Sollund forklarer at hun og legen hadde kontakt i forbindelse med en tidligere debatt - om at vedkommende også var tillitsvalgt for Rødt på et lavt nivå. Dette ble nevnt på lufta sist gang hun var i Dagsnytt 18 av en annen programleder.

– Målet med det var transparens og at hun selv skulle kunne kvittere ut den «mistenkeliggjøringen» og kritikken som jeg visste uansett ville komme, blant annet på sosiale medier, mot henne og mot oss.   Sollund forteller til Medier24 at det allerede var kommet kritikk mot andre innslag i NRK hvor blant annet hun var blitt intervjuet.   – Det kom mye kritikk i etterkant, og det forstår jeg, noe jeg også ga uttrykk for mange ganger. Jeg kan ikke si entydig om det var riktig eller feil å opplyse om dette. Det var ikke min intensjon å mistenkeliggjøre legen eller å forsøke å frata henne autoritet, men jeg skjønner at det kan ha blitt oppfattet slik. Det kunne også blitt gjort mer elegant enn jeg gjorde det, men vi er et direktesendt program hvor alt ikke bestandig kommer i veldig polert form.   Programlederen understreker at de informerer ofte om eventuelle bindinger, som om de er tillitsvalgt og om kilden uttaler seg som fagperson eller privatperson.   – Det er vanskelig å ha helt tydelige retningslinjer for når vi skal gjøre det, og jeg har sagt både eksternt og internt at jeg synes dette er noe vi må diskutere og vurdere ofte. Jeg hadde også hyggelig kontakt med Lossius i etterkant, avslutter Sollund.

Powered by Labrador CMS