Over 900 henvendelser til Kringkastingsrådet: Reagerer på koronasang, klima og «Festen etter fasten»

Av 600 reaksjoner på NRKs id-sending er 172 av dem positive. – Som en kuriositet tror jeg aldri rådet har mottatt så mange positive tilbakemeldinger på ett program, opplyser rådssekretær Erik Skarrud.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det er klart for nytt møte i Kringkastingsrådet og denne gangen har det kommet inn totalt 901 henvendelser til rådet.

To tredjedeler av disse er knyttet til NRK-programmet «Festen etter fasten», hvor Rima Iraki og Amir Horori ledet en id-sending på NRK.

– 601 av dem er på TV-sendingen Fester etter fasten. 172 av dem er positive, resten er klager. Som en kuriositet tror jeg aldri rådet har mottatt så mange positive tilbakemeldinger på ett program, skriver rådssekretær Erik Skarrud i en melding til Medier24.

122 henvendelser til rådet er om NRK Supers «korona-sang», som Medier24 tidligere har omtalt.

Flere av klagerne mener den kan generere rasisme, sa Skarrud til Medier24 da.

I tillegg har det kommet 13 klager på NRKs korona-dekning. En av klagerne skriver blant annet:

«Dere hadde et lengre innslag som jeg oppfattet som "til minne om" de som har død av covid-19 i Norge. Norske myndigheter har innført veldig inngripende tiltak i alles liv, det er mange hundre tusen mennesker som er arbeidsledige går en usikker og vanskelig tid i møte. Er det ikke deres jobb å være kritiske til disse tiltakene? Kritiske til at vi har innført unntakstilstand?».

Klima-klager

I tillegg har 53 klaget på NRKs klimajournalistikk.

Her går klagene på alt fra at «NRK opptrer som enøyd propagandasentral for såkalt menneskeskapt klima» til «Jeg er sint og veldig skuffet over at NRK sentralt, ikke dekker utbyggingen av vindkraft som foregår i disse dager».

Medier24 har tidligere omtalt NRKs klimagruppe med 10 journalister, som ledes av Hans Cosson-Eide.

– Global oppvarming er alvorlig og skummelt og det må man ta på alvor, men også et saksfelt med mulighet for å se på løsninger, sa han til Medier24 da de lanserte gruppen.

Det er kringkastingsrådet selv som bestemmer hvilke saker som skal tas opp i rådet og det er ikke slik at alle klager eller tilbakemeldinger til rådet behandles direkte av kringkastingsrådet.

Her er oversikten over klagene:

Nyheter – 96 (53 på klima, 13 på korona)
Utenriks – 10Distrikt – 14
Underholdning – 624 (601 på "Festen etter fasten)
Sport – 0
Super – 127 (122 på koronasang)
Radio – 6
Musikk – 0
Språk – 1Hørbarhet / teksting – 0
Diverse ytringer – 23

Powered by Labrador CMS