Kringkastingsrådet:

NRK får kritikk etter Trump-innslag: - Jeg skvatt da jeg hørte uttalelsene

– Hadde jeg visst at det ble sånn på lufta, hadde jeg redigert det på forhånd, sier NRKs Kyrre Nakkim.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag møttes NRKs kringkastingsråd, og en av sakene som ble diskutert er klagene rundt NRKs jubileumssending. 

Totalt hadde NRK fått inn 21 klager på sendingen, og det er spesielt omtalen av USAs president Donald Trump, fra en av NRKs tidligere utenrikskorrespondenter, som har fått kritikk. 

– Det ble en historietime, og en gjennomgang av moderne historie. Mot slutten av denne seansen var det naturlig å komme innom USA i dag, sa Kyrre Nakkim innledningsvis. 

Seansen som fikk kritikk var en rekke av NRKs tidligere utenrikskorrespondenter som ble spurt om USAs president Donald Trump.

Blant annet sa tidligere NRK-korrespondent Bjørn Hansen at det var «all grunn til å gå i flokk og kritisere Trump» og «at Trump prøver å ødelegge det amerikanske demokratiet». Seansen fikk også kritikk i et innlegg publisert i Medier24 før jul

Ville gjort det annerledes

NRK-korrespondenter i studio under Dagsrevyens 60-årsfeiring. I dag fikk dette innslaget kritikk i Kringkastingsrådet.

Nakkim var opptatt av å understreke at det var tidligere NRK-korrespondenter som hadde kommet med de krasseste uttalelsene, og ikke Gro Holm, som deltok i seansen som representant for dagens korrespondenter

– Spørsmålet gikk til tidligere korrespondenter, som ikke lenger er NRK-ansatte, og som har gått av pensjon. De er fritatt fra det «nøytralitetsfilteret» vi har på oss i NRK, sa Nakkim og la til: 

– Det ble mye sterke meninger. Det må de få lov til å ha. 

Kyrre Nakkim i NRK.

Han var likevel klar på én ting: Hadde han fått muligheten til å gjøre det på nytt, hadde han gjort det annerledes. 

– Når det er sagt: Hadde jeg visst at det ble sånn på lufta, hadde jeg redigert det på forhånd, og spurt grundigere hva de ulike mener om spørsmålene vi stiller, slik vi gjør med debattprogrammer, sa Nakkim og fortsatte: 

– Det er ikke normal Dagsrevyen-standard å ha den typen utblåsning, men det skjedde. Det var eks-medarbeidere som gjorde det. Det ble nyansert av dagens NRK-medarbeidere, og det må vi leve med. Men jeg har forståelse for at folk reagerer, sa Nakkim. 

Bekymret for etterlatt inntrykk

Et av medlemmene i Kringkastingsrådet er Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Han uttrykket bekymring for det etterlatte inntrykket av NRKs utenrikskorrespondenter. . 

– Det som skjedde på slutten ødelegger ikke hele festen, men jeg synes det var problematisk. Vi forstår at det er NRKs tidligere korrespondenter, men det etterlatte inntrykket hos den jevne seer, tror jeg er at det er NRKs korrespondenters holdninger, sa han og fortsatte: 

– Dere har et problem med hvordan nøytraliteten til korrespondentene oppfattes der ute, sa Selbekk, som avslutningsvis understreket at han var glad for at Nakkim tok saken og klagene på alvor. 

Nakkim svarte at det ikke er noen tvil om at Donald Trumps måte å drive politikk skaper utfordringer for NRK og norske journalister, og 

 – Jeg ser det du sier om etterlatt inntrykk, og jeg ville ikke planlagt det på den måten, men det var en direktesending, og da skjer ting som vi ikke nødvendigvis har kontroll på. 

– Skvatt

Flere av de andre medlemmene i rådet sa at de hadde sett sendingen med stor glede, men at de også hadde reagert på uttalelsen fra NRKs tidligere korrespondent Bjørn Hansen. 

– Jeg så også dette programmet med stor glede. Det var underholdende og informativt, men jeg skal innrømme at jeg også skvatt da jeg hørte Bjørn Hansens uttalelser, sa rådsmedlem Tove Karoline Knutsen og la til: 

– Det at man fikk sterke synspunkter, fra folk som ikke er i NRK-systemet, må man tåle.

Trude Drevland sitter også i kringkastingsrådet, og uttalte at hun også hadde sett på programmet med stor glede. 

– Min holdning til dette programmet var at det var underholding, og at jeg kunne slå det av, hvis jeg synes det var ille, sa Drevland under dagens møte. 

Det ble også etterlyst større bredde i nyhetssakene man valgte å trekke fram i sendingen. 

Leder for kringkastingsrådet, Julie Brodtkorb, var klar på at hun mente det hadde vært mulig å forutse hvordan spørsmålet om Trump kom til å bli besvart, og var klar på at selv om det er tidligere NRK-ansatte, er de med i sendingen i kraft av den posisjonen de har hatt i NRK. 

– Som vanlig TV-seer kjenner man ikke disse menneskene privat, man kjenner dem som NRK, sa Brodtkorb. 

Enormt engasjement

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen understreket at programmet skapte enormt engasjement. 

– Jeg trodde ikke mine egne øyne da jeg så det engasjementet og de seertallene dette programmet skapte. Over en million mennesker var innom sendingen, sa han og fortsatte: 

– Og da vil jeg understreke en ting: Hvis man begynner å nærme seg en million, da er det mange unge med i den gruppa. Da samler man folk, og det er ikke bare «gamlis-TV», sa han. 

Programmet var den helgens mest sette TV-program. 

Powered by Labrador CMS