Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og rådsleder Julie Brodtkorb (H) under et tidligere møte i Kringkastingsrådet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og rådsleder Julie Brodtkorb (H) under et tidligere møte i Kringkastingsrådet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Klagestorm mot NRKs dekning i Sverige: Har fått 140 reaksjoner på manglende journalistikk om bilbranner

Har også fått inn klager på at Merete Hodne kalles «nazi-frisør» i et NRK Satiriks-innslag.

Publisert

Torsdag 6. september møtes Kringkastingsrådet for første gang denne høsten. I forkant av møtet har det kommet inn 485 henvendelser fra publikum, som rådet har mulighet til å behandle. 

To av sakene NRK har fått flest tilbakemeldinger på er manglende dekning av bilbranner i Sverige og NRK Satiriks sitt «Political translate»-innslag. Der har det kommet inn henholdsvis 140 og 56 klager. 

Manglende dekning av bilbranner

140 henvendelser har kommet angående manglende dekning av bilbrannene i Sverige tidligere i sommer. 

En av klagerne skriver blant annet: 

Utbrent bil i Västra Frölunda i Göteborg tidligere i sommer. Foto: Oscar Magnusson/TT / NTB Scanpix
Utbrent bil i Västra Frölunda i Göteborg tidligere i sommer. Foto: Oscar Magnusson/TT / NTB Scanpix

«Syntes det er merklig at 80 bilbranner og andre nyheter er noe jeg leser på facebook og ikke nyhetene». 

En annen skriver: «Forkastelig at det ikke var noe i Kveldsnytt klokken 23:10 om de 80 bilbrannene i Sverige!!! Ikke OK». 

Spesialrådgiver for Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, sier til Medier24 at det ikke er uvanlig at man får inn klager på manglende dekning. 

- Det er ikke uvanlig at vi får inn klager på manglende dekning. Når det kommer inn slike klager, er mitt inntrykk at det ofte er litt kampanje-aktig, sier Erik Skarrud til Medier24. 

Konstituert nyhetsdirektør i NRK, Marius Tetlie, forteller at han ikke kjenner seg igjen i manglende nyhetsdekning av bilbrannene i Sverige i august. 

- Bilbrannene 14. august ble definert som en hovedsak for NRK Nyheter den dagen. På morgenen hadde vi saken på topp på radio og nett, og det var fyldig dekning på TV. Vi sendte tre medarbeidere fra Oslo til Sverige i forbindelse med denne nyheten. De laget reportasjer og rapporterte fortløpende til alle våre flater, skriver han i en epost til Medier24. 

56 klager på «nazi-frisør»

56 henvendelser har kommet angående NRK Satiriks. Flere av tilbakemeldingene går på at frisør Merete Hodne ikke har blitt behandlet på en god måte i innslaget.

Rundt ett minutt ut i innslaget blir Hodne kalt «nazi-frisør» og lyd fra klipp av Hodne som holder appell utenfor Stortinget blir «oversatt» til tysk. Flere av klagerne mener NRK driver med mobbing av Hodne.

En klager skriver blant annet: «Satiriks kjørte under dekke av humor ett ondskapsfullt mobbeinnslag som tok utgangspunkt i det som er grunnlag for rettssaken mot løgnalslaget. Å kalle en person "nazi"- hva det enn måtte være- under dekke av humor, er mobbing- sett i lys av hva dette utrykket betyr i vårt samfunn»

Skarrud forteller at de er vant til å få inn klager på, og å behandle, innslag med humor og satire i NRK. 

- Humor og satire er en gjenganger på møtene i Kringkastingsrådet. Det ser vi også denne gangen, sier Skarrud. 

24 henvendelser om fotball-VM 

En av sommerens virkelig store TV-satsninger for NRK har vært fotball-VM for herrer, og det har kommet inn totalt 24 tilbakemeldinger på NRKs VM-dekning.  

Totalt har det kommet inn 24 klager knyttet til VM-dekningen, hvor minst to er knyttet til at de ikke ønsket å se kommentator Lise Klaveness på skjermen. 

- Vi får ofte klager på at NRK sender for mye sport, det har vi fått også i år. I tillegg er det noen konkrete kommentatorklager knyttet til både Egil «Drillo» Olsen og Lise Klaveness, sier Skarrud. 

Hvilke saker som skal behandles i rådet avgjøres mandag. 

Powered by Labrador CMS