847 har klaget på NRK: Publikum reagerer på «jødesvin»-sketsj, Abbasi-saken og Lillestrøm-stuntet

I alt har 281 klaget på NRKs nyhetssendinger, men det er underholdning i NRK som får hardest medfart.

Publisert

NRKs publikum har reagert på flere ulike innslag i NRK siden sist det var møte i Kringkastingsrådet.

Nå har det i alt kommet 847 klager (865 inkludert Folkeopplysningen).

  • 433 har klaget på NRK Satiriks sitt «Jødesvin»-stunt der to figurer spilte Scrabble
  • 18 har klaget på NRK «Folkeopplysningen» sitt stunt på Lillestrøm VGS
  • 99 har klaget på NRKs nyhetsdekning av den såkalte Abbasi-saken
  • 52 har klaget relatert til bruk av kors og hijab i NRKs sendinger 

- Det er 847 henvendelser til rådet denne gang. I tillegg finner du også vedlagt 18 klager på Folkeopplysningens prosjekt på Lillestrøm VGS. Disse kom etter at dokumentene ble sendt til rådet, men de blir med til behandlingen av Folkeopplysningen etter lunsj, forteller sekretær Erik Skarrud i Kringkastingsrådet.

Til tross for at det er kommet inn desidert flest klager mot NRK Satiriks sin Scrabble-sketsj, så skal ikke saken behandles av Kringkastingsrådet.

- Det skyldes at den skal behandles i PFU og rådet skal ikke være et etikkorgan på siden av PFU. Det siste ble presisert i endringen i Kringkastingsloven som ble gjort i juni i år, opplyser Skarrud.

Skjermdump fra NRK Satiriks.
Skjermdump fra NRK Satiriks.

 

Her er noen av klagene:

  • «Jeg reagerer sterkt på at NRK forverrer oppvekst og nærmiljø for barn og ungdommer som har Jødisk bakgrunn, ved å lage en satire som utelukkende idiotforklarer en Jøde, og bruker et svært betent skjellsord som er svært svulstig ord som forsterker et allerede nyttet skjellsord i skolegårder rundt omkring i Norge (..)», skriver én klager.
  • «Hei! Denne klagen gjelder den fryktelige, skamfulle og nedsettende videoen at NRK satirisk har laget. Videoen jeg synes er forferdelig er videoen hvor en eldre jøde og en unge gutt spiller scrabble. Den unge gutten har lagt frem ordet «JØDESVIN». Hvordan kan man publisere noe slikt? Jødehatet i Norge lever i beste velgående. Norske jøder blir tråkket nok ned på gaten, skolen osv. Som om ikke det er nok går dere ute å publiserer komedie videoer om dette. Kan ikke fatte hvordan dette skal være greit? (..)», skriver en annen.
  • «(..) Jeg mener at denne sketsjen gikk for langt, og jeg hadde problemer med å forstå poenget med den. Jeg satt igjen med en dårlig følelse. Min opplevelse var at dette var antisemittisme og krenkende. Her bommet satirisk på målet», skriver en tredje.
Powered by Labrador CMS