NRKs direktesendte sommersatsing «Sommerskuta» lot nordmenn følge seilskuten «Statsraad Lehmkuhls» seiling langs hele norskekysten og på Shetland.
De gode seertallene uteble imidlertid, og sendingene var på et tidspunkt NRKs minst sette sommerkonsept.
Tidligere ordfører i Bergen, og medlem i Kringkastingsrådet, Trude Drevland, var blant dem som lot seg fenge av konseptet.
Det fortalte hun under torsdagens direktesendte møte i Kringkastingsrådet.
– Musikken og kombinasjonen av det å få folk til å lage fest for at det kommer et skip som noen ganger innimellom heller ikke kommer til land, er et eventyr. Det er noe man er nødt til å å oppleve og se, sa Drevland.
Drevland, som også er ambassadør for skipet Statsraad Lehmkuhl, takket NRK for at de satset på Sommerskuta-prosjektet i år.
– Jeg sier takk og halleluja for at du hadde ideen, og for at du igjen fikk NRK til å skjønne hvor fantastisk dette var. Jeg gleder meg til neste prosjekt. Dette var strålende, sa den tidligere ordføreren til prosjektleder Thomas Hellum.
Advarer mot for mange dødpunkter
Tidligere Arbeiderparti-politiker og kringkastingsrådsmedlem Tove Karoline Knutsen likte også programmet godt, men sa seg ikke like fornøyd med som Drevland gjorde.
Hun forklarte at hun tidvis syntes NRKs sendinger fra skuten var langdryge.
– Minutt- for minutt-programmene er spennende når de klaffer. Det jeg tror man må tenke gjennom til neste gang, blir å ikke få for mange dødpunkter. Jeg tror det er viktig å ikke slutte å utvikle dette programmet, sa Knutsen.
Kringkastingsrådmedlem Kathrine Kleveland hadde på sin side latt seg imponere over NRKs produksjon, spesielt med tanke på de mange smittevernhensynene NRK måtte håndtere.
– At dere fikk til så mye likevel, er helt fantastisk. Da Lars Monsen fikk vi føle at vi gikk på fjellet gjennom et kamera som var festet på ryggsekken, og nå fikk vi lov til å klatre i stigen (på båten, journ.anm). Jeg er glad jeg kunne se det på TV, sa Kleveland.
– Begrensninger skaper kreativitet
Prosjektleder for Sommerskuta, Thomas Hellum, fortalte at alle som var ombord på skuten i sommer, regelmessig måtte teste seg for koronasmitte underveis på turen.
Samtidig tvang pandemien NRK til å tenke kreativt for å få sendingene til å fungere, ifølge prosjektlederen.
– Mye er blitt gjort på andre måter. Da vi var på Shetland, brukte vi vår lokale kontakt Nina, til å gjøre intervjuer fra skip til skip. Da fikk vi formidle en opplevelse av Shetland, uten å selv aldri gå i land.
– Begrensninger skaper kreativitet, slo Hellum fast.
Han skrøt også av de mange NRK-programlederne som jobbet på skuten i løpet av sommeren.
– Det var tolv programledere som tålte å stå i en lang direktesending som man ikke visste hvordan ville slutte, og som tålte å stå i det uvisse, sa Hellum.
Og la til:
– Vi fikk vist frem nye konstellasjoner og nye fjes, som jeg tror vi vil få se mer av senere.