Forrige uke ble medlemmene i det nye Kringkastingsrådet, som skal ledes av Trønderdebatt-redaktør Snorre Valen, presentert.
Den 20 år gamle redaktøren og grunnleggeren av debattnettstedet Jeune, Luqman Wadood, er yngst i rådet.
Han setter pris på muligheten.
– Jeg liker å være den yngste og dummeste i rommet. Det er slik man lærer. Å være den yngste i Kringkastingsrådet er spesielt, sier Wadood til Medier24.
Den unge redaktøren var aldri i tvil om hva han skulle svare da han fikk forespørsel om å bli med i rådet.
– Jeg måtte bare takke ja. Det er en stor og unik mulighet, for både meg, Kringkastingsrådet og Jeune, sier han.
– Kringkastingsrådet handler om NRK. Hvilket forhold har du til NRK?
– Jeg har et veldig godt forhold til NRK. Jeg leser NRK.no daglig, bruker Yr, NRK TV og NRK Radio. Jeg har kjennskap til produktene, tjenestene og innholdet deres, sier Wadood.
Vil bidra med ungt perspektiv
Wadood forteller at han ønsker å bidra til meningsmangfold i rådet.
Det tror han at han kan gjøre, både på grunn av hans unge alder, men også på grunn av hans mangfoldige familiebakgrunn.
– Jeg har foreldre fra Sri Lanka, som ikke er tamiler eller singalesere. De har aner fra Java og fra Egypt. Så jeg vet ikke hva jeg er. Jeg er norsk, ler Wadood.
I tillegg bodde 20-åringen de ti første årene av sitt liv i Canada. Å komme tilbake til Norge, var en stor overgang for Wadood.
– Så mye var ulikt. Jeg la merke til friheten som alle elevene hadde. Det var rart å se.
– Hva tenker du på da?
– Man kan være seg selv. Sitte hvordan man vil på plassen sin. Man må ikke sitte med rak rygg, stå opp og hilse på læreren når hun kommer inn, eller synge nasjonalsangen. Man får lov til å være et barn, og det setter jeg pris på.
– Frykter at vi kan ende opp der
Mange av dem som bidrar i debatten på Wadoods nettsted, Jeune, er unge mennesker.
Wadood tror mange unge har sterke meninger, men at de kvier seg for å fronte dem offentlig.
– Vi må utvide ytringsrommet, altså hva som er akseptabelt å si. Hvis ikke vil vi som samfunn ende opp som et stort ekkokammer, der det kun er de mest politisk korrekte meningene som slipper fram.
– Mener du at vi er på vei dit nå? Er ytringsrommet for lite i dag?
– Det er ikke for lite, men jeg frykter at vi kan ende opp der, om mediene ikke konstant sørger for å opprettholde et bredt spekter av meninger.
– Det er ikke altfor mange 20-åringer som blir oppnevnt til å sitte i kommisjoner av regjeringen. Har du alltid vært en som liker å diskutere og å være i organisasjonslivet?
– Jeg kan si det rett ut: Jeg har alltid vært en nerd, en «outcast» og en som liker å prøve litt forskjellige ting, sier Wadood.