- Historieløst og ikke festlig, sier Marvin Wiseth i Kringkastingsrådet, etter NRK erstattet frisørs stemme med Adolf Hitler

– Dette er ugreit. En skal ikke harselere med jødeutryddelse eller nazibegrepet, sa rådsmedlem Marvin Wiseth i torsdagens møte i Kringkastingsrådet.

Publisert

Kringkastingsrådet mottok 56 klagerNRK Satiriks innslag den 11. juni, «Forstå politikk med «Political Translate»». 

I innslaget blir Merete Hodnes stemme erstattet av et opptak av Adolf Hitler. 

– Det er mulig det har med generasjonen man tilhører. Men dette er ugreit. En skal ikke harselere med jødeutryddelse eller nazibegrepet. Det er viktig at folk skjønner hva nazister står for. Hvis ikke dør verdien av ordet, sa Marvin Wiseth, medlem av Kringkastingsrådet, og fortsatte: 

– Dette innslaget var historieløst og ikke festlig. En må kunne lage satire uten å ta livet av folk. Dere skal skjerpe dere! 

Wiseth fortalte at han selv hadde blitt meget forbanna dersom han ble kalt nazist. 

Lite imponert

Merete Hodnes stemme ble erstattet av Hitlers stemme i NRK-innslaget.
Merete Hodnes stemme ble erstattet av Hitlers stemme i NRK-innslaget.

Trude Drevland var heller ikke imponert over innslaget fra NRK. Hun mener denne typen humor er særdeles krevende, og at den bør være krevende for de som skal presentere den også. 

– Jeg syns vel ikke det er noe argument at personen det gjelder ikke klager den inn selv. Det tror jeg kun er en bekreftelse på at personen ikke gidder mer, sa hun. 

At Hodne ikke har klagd saken inn selv kom fram i Christina Rezk Resar, redaksjonssjef for humor, sin redegjørelse i forkant av behandlingen. 

– En kan diskutere om bruken av Hitler fungerte eller ikke, sa hun i sin oppsummering av saken. 

Rezk Resar viste også til at NRK tidligere har brukt hakekors i forbindelse med et satireinnslag om Per Sandberg, og at Christian Tybring-Gjedde har blitt kalt en «nazifisk». 

– NRK må vurdere selv

Torgeir Uberg Nærland, nestleder i Kringkastingsrådet, ville ikke si noe om humoren var innenfor eller ikke. 

– Det er ikke vårt mandat. Sånne vurderinger må NRK gjøre selv. Dette er tydelig overdrevet at en skjønner at det er satire. Virkemidlene er så sterke, sa han. 

Han stilte heller spørsmål ved om satiren sparker oppover eller ikke. 

- Det gjorde de mot Sandberg og Tybring-Gjedde. Men jeg er ikke sikker på at det gjelder Hodne, sa han. 

Rådsmedlem Tove Karoline Knutsen, mener at man skal tåle mye i satirisk øyemed. 

– Men det gjør noe med samfunnet når vi klebrer nazistempelet på folk. Det gjør noe med oss som samfunn. Vi må være varsom med å bruke den verste bøddelen som merkelapp. Særlig i dette tilfellet om en vanlig person. 

– Innenfor det vi skal tåle

Rådsmedlem Ove Vanebo mener på sin side at Kringkastingsrådet bør være forsiktig med å være et slags humorpoliti. 

– Jeg tror denne saken holder seg innenfor det vi skal kunne tåle. Det er en person som selv har oppsøkt offentligheten, og som har bidratt til å kaste seg inn i den prinsipielle debatten, sa han. 

Med det viste han til at Hodne selv gikk til søksmål mot satiregruppen Løgnaslaget, som var de første til å kalle henne for en «nazifrisør». 

– Men jeg vil advare mot at det med sosiale medier er lett å få et mikrofonstativ foran seg, med store grupper som mener og sier utrolig spesielle ting. Jeg håper man for framtiden er temmelig selektive der. Selv om folk mener absurde ting, er det ikke sikkert de fortjener så mye oppmerksomhet, sa han. 

Rådsmedlem Vebjørn Selbekk på sin side mener det at NRK brukte Hitlers stemme er verre enn å kalle noen nazist. 

– Det var dere som satte stemmen til verdens største massemorder på henne. Det er verre enn å bli kalt for Hitler, å bruke stemmen hans, sa han. 

Powered by Labrador CMS