Øystein Milli og Tor-Erling Thømt Ruud måtte tjuvstarte Krimpodden-sesongen grunnet drapsbølgen.

VGs Krimpodden måtte ta grep etter drapsbølgen

Krimpodden-duoen Øystein Milli og Tor-Erling Thømt Ruud kjenner på presset. – Kan bli utdatert timen etter publisering.

Publisert Sist oppdatert

Januar har bydd på drapssaker og store rettssaker på løpende bånd. På årets ni første dager kom det seks nye drapssaker med sju ofre.

I tillegg er det bred dekning av både 22. juli-terrorist Anders Behring Breiviks rettssak mot staten, og korrupsjonsrettssaken mot tidligere IBU-president Anders Besseberg.

For VGs Krimpodden har dette fått flere konsekvenser. Blant annet harde prioriteringer.

– Sånn som det er nå, skulle vi ha hatt ekstraepisoder hver dag, og vi skulle vært ti stykker som jobber med Krimpodden. Men sånn er det jo ikke, sier programleder Tor-Erling Thømt Ruud til Medier24. 

Sammen med krimkommentator Øystein Milli er han podkastens ansikt utad.

Thømt Ruud legger til at podkasten skal være en forlengelse av krimdekningen til VG.

– Vi er en del av krimdekningen. Når vi dekker alle disse sakene på VG.no henger vi oss på med oppsummeringer og egne historier.

Øystein Milli og Tor-Erling Thømt Ruud merker godt den dystre drapsbølgen i Norge i januar.

Utdatert timen etter publisering

Krimpodden har i utgangspunktet to ukentlige episoder: 

En mandagsepisode for abonnenter, og en åpen torsdagsepisode. I tillegg har de åpne ekstraepisoder.

Thømt Ruud forteller at de i utgangspunktet ikke skulle starte årets sesong før denne uken, men at de måtte lage en ekstra episode da det kom så mange drapssaker.

– Og så har vi dilemmaet med at våre episoder kan bli utdaterte timen etter at vi har publisert den, på slike saker, fordi det skjer så mye. Slik som i Stavern-saken. Så vi må spørre oss selv om vi skal lage episode nå, eller i morgen, når vi kanskje har mer overblikk, sier han.

I drapssaken fra Stavern har politiet flere teorier om hva som kan har skjedd. 

En mann er funnet død og en kvinne ble siktet og etterlyst. Siden da er mistanken mot kvinnen svekket, og politiet tror hun er død.

 Og Thømt Ruud sier de ikke kan dekke alle drap.

– Det kan VG gjøre. Men vi har ikke kapasitet til det. Vi kan oppsummere og lage fellesepisoder. Men vi må dessverre velge litt hva vi fokuserer på.

Har også produksjonshjul

Krimkommentator Øystein Milli legger til at siden podkasten dekker flere faser av en sak, kan de lettere hoppe inn i andre faser.

– Store drapssaker kan fort bli tre-fire episoder, og det kan være egne episoder fra rettssaken eller ved en dom, sier Milli. 

Han forklarer at de ikke alltid har kapasitet til å hoppe på en sak i startfasen.

– Vi har jo også et produksjonshjul som går. Hvis vi står midt i innspurten av en større serie, er det ikke sikkert vi har mulighet til å jobbe med andre ting. Det er ikke bare nyhetsbildet som påvirker oss, men vi har også en forpliktelse for å levere mandagsepisoder, sier Milli. 

I tillegg jobber duoen tett med de andre avdelingene i VG. 

Milli stiller ofte opp i VGTV-studio for å kommentere krimsaker. Thømt Ruud er også skrivende journalist.

– VG skal være mer plattformuavhengig og jobbe på tvers. Det betyr jo også at journalister som er ute på saker gjør opptak for oss, så vi får enda mer ut av ressursene, sier Thømt Ruud.

Sakene som river

Duoen har holdt på med Krimpodden i sju år, og i den formen den er i nå siden 2020. 

På den tiden har de vært igjennom mange krimsaker. Og noen saker blir hengende hos VG-profilene.

– Den som river i meg er Lørenskog- saken, sier Milli og fortsetter:

– Det er den saken jeg har brukt mest tid på å grunne over. For den har så veldig mange nivåer og den er så unik. Det er så utspekulert og grundig planlagt.

Thømt Ruud trekker også fram Orderud-saken.

– Øystein har jobbet med Orderud-saken fra den startet. For meg har det vært veldig overraskende å se på hele den saken på nytt. Og se at det faktisk dukker opp nye beviser i 2023, så lenge etter det har skjedd.

Han legger til at også Jonas Henriksen-drapet i fjor høst har vært en interessant sak.

– Dette var en TikTok-profil som fortalte følgerne sine om trusler og vold, og som ga et intervju om det før han ble drept. Og det er en historie vi ser mange er interessert i, og som det nok vil komme mer om, sier han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS