Anne Alræk Solem, seksjonsleder for etterforskning av alvorlige voldssaker ved Oslo politidistrikt under en pressebrief om et drap på Ellingsrud i Oslo onsdag. I følge politiet er en mann i 30-årene pågrepet for å ha drept sin mor.Kallestad, Gorm
Reagerer kraftig:
Mediene ut mot politiet etter det tok 4,5 timer å varsle om drap i Oslo: - Det er alvorlig
- Det er redaktørene som har ansvar for hva som publiseres, sier nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet.
Onsdag morgen døde en kvinne i en leilighet på Ellingsrud i Oslo. Hendelsen skjedde rundt klokken 04.30 natt til onsdag, og onsdag bekreftet politiet at sønnen er siktet for drap.
Denne hendelsen meldte Oslo-politiet aldri om på Twitter, selv om det er bestemt at det er den offisielle kommunikasjonskanalen mellom mediene og politiet.
– Viktig dokumentasjon går tapt
Nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet er kritisk til politiets håndtering i denne saken.
– Politiet har en plikt til å informere befolkningen og mediene som det som skjer. Det er alvorlig når politiet i Oslo lar det gå flere timer før de varsler om en så alvorlig hendelse. I dette tilfellet tok det fire timer og 27 minutter fra politiet fikk melding, til de sendte ut pressemelding. Det tok ytterligere to timer før de hadde pressekonferanse, sier Hansen frustrert til Medier24 og fortsetter:
– Når politiet ikke varsler om hendelsen via Twitter, som er kommunikasjonskanalen de har valgt, eller raskt sender ut en pressemelding, går viktig dokumentasjon om det som skjer i samfunnet tapt. Politiet er blant våre viktigste kilder. Det er ikke mange andre samfunnsområder der det er mer behov for informasjon ut til publikum.
Hansen mener at media må få vite hva som har skjedd, og deretter i alle fall få rask tilgang på overordnet informasjon om hendelser.
– Vi skjønner selvsagt at det i enkelttilfeller kan være at politiet må være litt forsiktige med hva de går ut med, men jeg vil minne om at det er redaktørene som har ansvar for hva som publiseres, sier Hansen.
Fagredaktør Marius Tetlie i NRK Nyheter sier at de har opplevd eksempler på dårligere informasjonshåndtering fra politiet før, men:
- Vi er opptatt av at politiet skal gi informasjon raskt om hendelser og alvorlige saker, så vi mediene er i stand til å gjøre jobben vi skal gjøre. NRK har tidligere vært kritisk til at politiet bruker for lang tid på å varsle fra om alvorlige hendelser. Vi opplever nå at det har blitt noe bedre, men vi oppfordrer dem til å følge opp, være raskt ut med informasjon og svare pressens henvendelser, sier Tetlie til Medier24.
Lover evaluering
Unni Grøndal, pressesjef i Oslo politidistrikt, er ordknapp på telefon til Medier24 når det kommer til kommunikasjonen mellom politiet og mediene onsdag morgen og formiddag.
Hun sier dette er et tema flere har vært opptatt av, og lover at de skal se nærmere på saken.
– Vi skal evaluere det internt hos oss, sier hun.
Utover det ønsker hun ikke å kommentere kommunikasjonen mellom mediene og politiet overfor Medier24.