Philip Lote i Paris, under presidentvalget i 2017.

Philip Lote vender tilbake til Asia for NRK: – Jeg ånder og lever for livet som korrespondent

Philip Lote er klar for en ny periode som korrespondent i Asia, og håper kildenettverket hans vil bidra til mer åpenhet i et ellers så lukket Kina.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tidligere denne uken ble det kjent at Philip Lote blir NRKs nye korrespondent i Asia.

Dermed vender den kjente utenriksjournalisten tilbake til jobben han hadde fra 2003 til 2007.

De siste årene er han mest kjent for å ha vært NRKs Europa-korrespondent frem til høsten 2020.

Det har med andre ord vært mye reising rundt i verden de siste årene. Men hovedpersonen selv ser frem til å komme tilbake i korrespondentrollen, etter et «hvileår» på Marienlyst.

– Jeg ånder og lever for livet som korrespondent. Jeg elsker det livet. Å være korrespondent er mer enn bare jobb. Det er blitt ganske definerende for meg som person, sier Lote til Medier24.

– Svært krevende

Den geopolitiske situasjonen har endret seg en del siden Lote hadde kontor i Beijing for over et tiår siden.

Fra å være en fremadstormende stormakt, har Kina fått er langt mer sentral posisjon i verden i dag.

– Jeg tror det vil bli uhyre interessant å komme tilbake. Samtidig så tror jeg det vil bli svært krevende. Det er en litt annet politisk stemning der nå, hvor du har en partileder og president som har samlet veldig mye makt sine hender, sier Lote.

Den fastlåste og lite åpenheten fra myndighetene, kan gjøre jobben som journalist utfordrende.

I tillegg til å ha vært Asia-korrespondent tidligere, har også Lote jobbet som kommunikasjonsdirektør ved Norges paviljong under verdensutstillingen i Shanghai i 2010.

Gjennom den stillingen opparbeidet han seg et annet kildenettverk enn han fikk som journalist.

– Folk i Kina snakker ikke nødvendigvis så lett med deg når du er journalist. Jeg hadde en teori om at de kanskje ville være mer åpne om man har en annen type jobb. Det slo veldig til, sier Lote og fortsetter:

– Kinesiske myndigheter er kanskje strenge mot utenlandske journalister, men kan være mindre redde for utlendinger i andre jobber. Det får en effekt på resten av samfunnet, noe jeg opplevde.

– Så de jeg fikk kontakt i 2010 sa den gang at nå som de kjente meg var de åpne for å snakke med meg, selv om jeg nå kommer tilbake som journalist. Jeg håper det slår til, sier Lote.

Vinter OL 2022

En av sakene som kommer til å prege nyhetsbildet i Asia er vinter-OL i Beijing i 2022.

Da sommer-OL i 2008 ble avholdt i samme by, opplevde de kinesiske myndighetene et massivt mediefokus på Kinas politikk, både innenriks og utenriks.

Lote tror behandlingen av folkegruppen uighurene blir en sentral sak i oppmarsjen til OL, både i Norge og verden.

– Kinesiske myndigheters behandling av uighurene er en lukket historie som de ønsker å ha kontroll på. Det er vanskelig når en del informasjonen kommer fra eksilmiljøer, mens den andre versjonen kommer fra myndighetene, sier han og legger til:

– Det er ytterst krevende å få bekreftet opplysninger og å vite hva som er riktig.

Powered by Labrador CMS