Koronaviruset setter sitt preg på Norge. Tirsdag forrige uke var det svært få mennesker ute i Oslo sentrum. En mann sitter i trappen foran Slottet og skuer ut overr et nesten folketomt Karl Johan.Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Eksplosjon i antall NTB-saker: Skrev 183 artikler daglig i mars
NTB forteller om høyt arbeidspress for sine ansatte. – Vi kan ikke jobbe i dette tempoet for alltid, sier nyhetsredaktør Sarah Sørheim.
Oppdatert torsdag 23:14 med uttalelser fra fungerende klubbleder Solveig Svensen.
I mars produserte nyhetsbyrået NTB 5.674 artikler, i snitt 183 artikler hver dag.
Til sammenligning produserte byrået 4.118 artikler i samme periode i fjor, i snitt 132 artikler hver dag.
Dermed har NTB økt produksjonen i mars med 49 artikler daglig på ett år. Det er en oppgang på 38 prosent.
– Trykket om dagen er helt enormt. Jeg har aldri i mitt liv i pressen opplevd en større sak enn koronakrisen, sier nyhetsredaktør Sarah Sørheim i NTB til Medier24.
– Informasjonsstrømmen som når oss, og antall saker vi produserer, er så høyt at det ligner ingenting jeg har vært borti. Alle journalistene i NTB nå produserer mye mer enn normalt og jobber ekstremt hardt, legger hun til.
Statistikken er basert på NTBs egne tall, som Medier24 har fått på forespørsel.
– Vi driver og diskuterer om vi ligger på riktig nivå produksjonsmessig, men det er et ekstremt stort informasjonsbehov. Denne saken er stor i Norge, men det er også en global nyhetssak, så omfanget er så enormt at vi er nødt til å lage – om ikke 183 hver dag – oppunder det, om vi skal levere på oppdraget vårt, legger Sørheim til.
Videre forklarer hun noe av veksten med en økt satsing på faktasaker og småsaker på maks 500 ord, tilpasset nyhetsstudio.
– Hvordan er arbeidspresset i NTB om dagen?
– Det er veldig høyt. Vi får det til. NTB er skrudd sammen for å takle slike situasjoner, og organisasjonen vår er bygget for å ta unna mye informasjon med høyt tempo og presisjon. Dette er vår eksamen – og alt vi gjør i en normal nyhetssituasjon er trening for denne ekstremvarianten. Sånn sett har det vært en bra test for oss, og folk har strukket seg vanvittig høyt – mer enn vanlig. Men jeg tror ikke dette går i en evighet. Vi kan ikke jobbe med dette tempoet for alltid.
Medier24 forsøkte torsdag ettermiddag å få en kommentar fra tillitsvalgt i NTB. Grethe Brandsø sluttet nylig som leder av redaksjonsklubben da hun ble ansatt som administrativ redaktør. Fungerende leder, Solveig Svensen, hadde ikke tid til å prate med Medier24 om situasjonen torsdag ettermiddag.
Etter publisering av saken sender hun imidlertid følgende uttalelse i en sms:
«NTB er godt rigga for dette, folk jobber som helter døgnet rundt, vi har fått velutstyrte hjemmekontor og styrka bemanning på kritiske tidspunkt, ikke minst takket være både gamle og nye tilkallingsvikarer som stiller opp. Redaksjonen gjør sitt beste for å levere godt og relevant innhold til alle våre kunder på en rekke plattformer. Vi er vant med et stort arbeidspress, nå er det større enn før, men vi oppfordres til å ta pauser og ikke slite oss ut.»
Etter hvert som koronaviruset har spredd seg har også mengden saker om temaet økt drastisk. I januar skrev NTB 203 artikler om koronaviruset, mens det i mars måned passerte 3.600 artikler.
Hele 64 prosent av NTBs artikler i mars handlet om koronaviruset.
– Er det for mye koronastoff?
– Jeg synes det er vanskelig å slå det fast helt sikkert. Vi har aldri vært i denne situasjonen før, men jeg kan mistenke at vi har produsert litt mye. Det kan være vi kunne ha gått ned på noe, sier Sørheim.
NTB er det ledende nyhetsbyrået i Norge, og har rundt 170 mediekunder, deriblant alle de største mediehusene. Byrået eies av norske medier i fellesskap.