P3-paret Tuva og Ronny lager karantene-podkast fra kjøkkenbordet
Sjefen ringte og spurte: «Hvis vi lemper utstyr utenfor døra deres, kan dere lage podkast?». Da kastet radioprofilene og samboerne Tuva Fellmann og Ronny Brede Aase seg rundt og laget «Karantene-podden».
– Inntil videre holder jeg hus. Det er spennende det, sier Ronny Brede Aase.
P3-profilen har nylig vært på ferie i Asia – og den siste halvannen uken har vært i karantene, på grunn av situasjonen rundt korona-viruset.
Så hva gjør han og samboer Tuva Fellmann? Jo, de lager karantene-podkast fra kjøkkenbordet hjemme på Helsfyr i Oslo. Medier24 møter dem – på trygg avstand – hjemme på plattingen utenfor huset deres. De er akkurat ferdige med innspilling av dagens episode, hvor tidligere P3Morgen-programleder Silje Nordnes har vært gjest.
Sympatikarantene og «utroskap»
Det er god stemning i solveggen – og selv om Fellmann ikke er i karantene, holder hun seg hjemme, i sympati med samboeren.
– Jeg kan egentlig gjøre som jeg vil, men jeg har i det siste kjent på en annen, litt rar form for utroskapsfølelse rundt det å gå ut.
– Litt som at du er utro med resten av verden?
– Ja, litt. Men også at jeg befinner meg i en slags sympatikarantene med Ronny. For jeg tror han begynner å bli litt gæren av å være hjemme. Da tror jeg han blir mer gæren hvis jeg går ut og gjør noe gøy, sier hun.
– Ja, men det går jo ikke an å gå ut å gjøre noe gøy, skyter Brede Aase inn.
– Det må hjelpe veldig på karantenefølelsen?
– Ja, det hjelper veldig, sier han og legger til:
– I dag kjente jeg på at «ok, dette er hverdagen min». Jeg står opp hver dag, skal ha morgenmøte på Skype og så skal jeg være overlatt til meg selv. Og så skal man prøve å jobbe, men det er så mange nyhetssendinger og utviklinger av situasjonen, at det er vanskelig å konsentrere seg om å jobbe.
Fellmann er klar på at det er krevende, men også gøy:
– Jeg tror det er flere enn meg som sitter med følelsen «hvorfor er jeg egentlig her, og hva er det jeg skal gjøre på hjemmekontoret i dag?».
Karantene-pod var sjefen sin idé
Så hvordan kommer man på ideen om å lage podkast fra hjemmekontoret?
Fellmann og Brede Aase bobler over av entusiasme – og fullfører nærmest hverandres setninger når de forklarer hvordan ideen kom oss.
– Vi har en fantastisk sjef, Vilde Batzer, som ringte fredag morgen, sier Fellmann.
Brede Aase tar over:
– Og hun sa: Hvis vi lemper utstyr utenfor døra deres, kan dere lage podkast? Det har vi kjempelyst til, utbryter Brede Aase.
Fellmann innrømmer at bestillingen på karantene-podkast kom på et godt tidspunkt.
– Vi var litt tunge den dagen. Det var litt tung stemning hjemme, og vi tenkte på hvordan dette skulle bli og hva vi skulle gjøre i karantene, sier hun og Aase tar over ordet igjen:
– Og vi hadde vært inne på Microsoft Teams og ingen fikk til videosamtale-greiene.
Fellmann fortsetter:
– Det var altså så muggen stemning hjemme. Så ringte Vilde. Og energinivået gikk i taket. Ronny ble helt krakilsk og løp rundt og var sånn «Når er det utstyret kommer? Ok, ok, ok». Det tok helt av. Det var ikke vår idé, men det er kjempegøy å få være med på, sier Fellmann, mens hun veiver med armene og forsøker å illustrere hvordan samboeren oppførte seg.
– Får utrolig mye mail
Men har de noen lyttere? De er i alle fall klare på at de får utrolig god respons på podkasten – og at det ramler inn tonnevis av e-poster fra lyttere, som vil dele sine tanker og erfaringer.
– Vi har fått masse mail fra folk som er i noenlunde samme situasjon som oss. De sitter hjemme, har hjemmekontor, har kids og får ting avlyst. Det er alt fra New York-turer, bryllup og utdrikningslag. You Name it.
Brede Aase tror det helt klart har vært behov for en hverdagslig podkast om en lite hverdagslig situasjon.
– Det er mange som sitter rundt og lurer på hvordan hverdagen egentlig skal være. Mange lurer veldig, mange føler veldig mye – og da tror jeg det er fint at vi kan prate om det som foregår på en naturlig og normalisert måte. Ingen overskrifter, ingen ingresser, bare masse brødtekst, sier han.
Han får støtte fra sin tidligere P3Morgen-kollega Silje Nordnes.
– Man har behov for underholdning og noen holdepunkter – særlig når alt er uvisst og usikkert.
At samfunnet forandrer seg mye fra dag til dag, gjenspeiles også i podkasten.
– Det er både morsomt og rart at når vi nå lager dagens episode, så er samfunnet på et helt annet sted enn det var i går.
Kommer lineær TV tilbake for fullt?
At paret er mye mer hjemme, gjør også at vanene endrer seg – og plutselig hadde lineær TV fått befeste seg som en del av parets lørdagskveld.
– Det var akkurat som at jeg sugde til meg alle TV-programmene på lørdag kveld. Jeg satt med en følelse av at jeg faktisk ikke kunne skru av «Alle mot 1». Det går bare ikke. Jeg kan ikke reise meg, fordi jeg risikerer å miste ett sekund av «Kåss til kvelds». Det blir så viktig, sier hun.
Også Brede Aase er klar på at linær TV i karantenetid har kommet for å bli.
– Hvis ikke de lineære TV-tallene har vært bra i helgen, ja, da kommer de aldri til å bli bra igjen, sier Aase.
Både Nordnes og Brede Aase tror det handler om å være del av et fellesskap.
– Det gir en slags følelse av å være sammen, selv om man ikke er fysisk samlet, sier Nordnes.