Papiraviser i hylle, september 2021.

Innvandrere foretrekker norske medier som kilde til korona-nyheter

– Studien viser at innvandrere har høy tillit til de etablerte, norske redaktørstyrte mediene, sier Medietilsynet-direktøren.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Innvandrerne foretrekker å lese nyheter om korona fra norske redaktørstyrte medier, og har høy tillit til de etablerte mediehusene.

Det viser en ny studie som Rambøll har utarbeidet på oppdrag fra Medietilsynet, Kunnskapsdepartementet, Kulturdepartementet og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

Studien kartla hvordan et utvalg på 60 innvandrere har bruke mediene under koronapandemien, hvordan og hvor de fikk informasjon om pandemien og om mediebruken deres endret seg underveis, opplyser Medietilsynet.

– Studien viser at innvandrere har høy tillit til de etablerte, norske redaktørstyrte mediene og en kritisk tilnærming til nyhetskilder, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

– Rapporten viser at norske medier og norske offentlige nettsider har vært de viktigste kildene til informasjon under koronapandemien for nesten alle vi snakket med, selv om de ikke alltid forstår språket, sier Velsand.

En av tilbakemeldingene fra innvandrerne i studien, er at språket kan gjøres enklere.

Det mener Velsand må følge opp.

– Det er en utfordring både offentlige helsemyndigheter og mediene bør ta på alvor. Å bli forstått er viktig, spesielt i en situasjon der det er spørsmål om liv og helse, sier hun.

Om innvandrer-rapporten om mediebruk under korona:

  • Studien er gjennomført av Rambøll Management Consulting i samarbeid med førsteamanuensis Sharam Alghasi ved Høyskolen Kristiania på oppdrag fra Medietilsynet, Kunnskapsdepartementet, Kulturdepartementet og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.
  • Totalt ble 60 innvandrere fra land med høy smitte, middels smitte og lav smitte intervjuet. To tredeler av respondentene er kvinner, og det er en naturlig overvekt av de midterste aldersgruppene.
  • Studien ble gjennomført i tidsrommet fra mai til august 2021.
  • Rapporten skal blant annet gi grunnlag for utvidelsen av SSBs mediebruksundersøkelse, der innvandreres mediebruk skal kartlegges gjennom kvantitative målinger.

    Kilde: Medietilsynet
Powered by Labrador CMS