Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen utenfor stortinget ved løvebakken.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVidar Ruud
Stortinget ber regjeringen levere krisepakke til mediene: – En marsjordre til Abid Raja
Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen, Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen og Høyres Tage Pettersen er alle glade for at stortingsflertallet stiller seg bak forslaget om krisepakke til mediene.
Alle stortingspartiene, unntatt Frp, har stilt seg bak en formulering som lyder:
«Stortinget ber regjeringen vurdere en egen kompensasjonsordning bedre tilpasset medienes spesielle inntektsstruktur og raskt komme tilbake til Stortinget med forslag om dette».
– Vi i Arbeiderpartiet har vært opptatt av medienes situasjon gjennom denne krisen. Den kontantstøtteordningen som ble lagt fram treffer ikke mediene i den situasjonen de står i. Vi har vært opptatt av at mediene skal få egne støtteordninger, sier hun og legger til:
– Det er på tide at Stortinget griper inn. Mediene har hatt mer å gjøre enn noen gang – og gjennom en krise har mediene en helt avgjørende rolle. Da kan vi ikke stå og se på at mediene må permittere journalister, sier hun.
Hun frykter avisdød, om regjeringen ikke leverer krisepakke snart.
– Det haster nå. Man kan ikke vente å se om det går bra. Da vil mange aviser gå dunken. Det vi trenger er at pressen fungerer, både som informasjonskanal og den kritiske pressen.
– Klokka tikker
Også Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen er fornøyd med at man nå har fått på plass en formulering, hvor man ber om en krisepakke til mediene.
– Mediene er en kritisk samfunnsfunksjon. Det har både regjeringen og Stortinget vært opptatt av, men mediene har store utfordringer med annonsesvikt under krisen. Det har vært merkelig at ikke departement og minister har sett behovet for en krisepakke tidligere. Men selv ikke etter dette stormøtet med mediene før helgen, virket de ikke som at han hadde tenkt til å gjøre noe annet enn å sitte på gjerdet, sier hun.
Sem-Jacobsen sier hun håper mediene kommer ut på andre siden, uten å ha måttet si farvel til en eneste lokalavis eller lokalradio.
– Her tikker og går klokka. Journalister var i ferd med å bli permittert vekk. Nå er det viktig at mediene skal få ro – og at de ikke må permittere ansatte, når de har mer å gjøre enn noensinne. Vi trenger en oppegående og operativ journaliststand gjennom krisen, sier hun.
Det gjenstår imidlertid en god del jobb før det ligger en pakke på bordet:
– At den pakka blir god, det blir en stor jobb å sørge for. Men nå vet vi at den kommer og mediene trenger ikke lure mer. Det var på tide at Stortinget grep inn, sier hun.
– Sliteseier
Også Høyres mediepolitiske talsperson, Tage Pettersen, gleder seg over vedtaket:
– Jeg er kjempefornøyd. Dette er en sliteseier, som mange har bidratt til at det kommer i land, sier han.
– Det er kjempeviktig av to vesentlige grunner: Pressen og journalistikken har aldri vært viktigere enn den er i disse dager, samtidig som mediehusene opplever et enormt inntektsbortfall. Vi må sørge for at de mediene vi er avhengige av, skal klare å opprettholde den jobben de gjør gjennom krisen.
Han håper på rask avklaring fra departementets side.
– Nå er det bare å krysse fingrene for at Regjeringen og departementet jobber godt og raskt og legger fram en pakke, som kan få bred oppslutning i Stortinget.
– Et kamprop
Også Venstres representant i Familie- og kulturkomiteen, Carl-Erik Grimstad, gleder seg over vedtaket i Stortinget.
– Jeg er ekstremt glad for at vi nå får på plass dette. Dette er mye mer enn en marsjordre, det er et kamprop, sier han.
Han stiller seg bak Pettersens formulering om at dette er en sliteseier.
– Det er mange om beinet her nå, så dette er virkelig en sliteseier. Sett fra et demokratisk synspunkt er dette veldig viktig. Vi kommer til å være avhengige av en pågående og fullt bemannet presse for å sikre at tiltakene som nå oversettes faktisk ettergås grundig, sier han og legger til:
– Journalistene er demokratiets frontkjempere - med en bemanning som langt overgår den kapasiteten statsapparatet har. Disse midlene styrker demokratiet vårt.
– Glade
Administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Randi Øgrey, sier til Medier24 at hun er svært glad for vedtaket:
– Vi er glade for at glade for at flertallet på Stortinget har forstått alvoret og ber regjeringen om tiltak for mediene og at det skal skje raskt, sier hun og legger til:
– Mediehusenes rolle, som kilde til nyheter og debatt, er sentral. Under en nasjonal krise blir dette enda viktigere, og mediehusene opplever en kolossal brukervekst samtidig som det er en dramatisk svikt i annonseinntektene.
Og Øgrey understreker at det haster:
– Det er viktig at ordningen raskt kommer på plass slik at mediehusene kan gjøre jobben både under krisen og etterpå.