Hvordan leder man redaksjonelle, administrative og kommersielle ressurser i en krisetid?
Det skal Medier24 undersøke den neste uken etter å ha spurt en rekke medieledere om deres beste tips.
VGs nyhetsredaktør, Tora Bakke Håndlykken, er i likhet med Sarah Willand i TV 2, ikke ukjent med å lede midt i en krise – det har de aller fleste fått med seg gjennom 2019.
Men hvordan tenker hun om ledelse midt i koronakrisen? Hvilke grep gjør hun for å sikre at landets fremste kommersielle mediehus pumper ut de viktigste og beste nyhetene?
Dette er det viktigste hun gjør
– På hvilken måte er du og VG berørt av koronakrisen og hvordan håndterer du det som leder?
– En krise som denne rokker ved alt vi vanligvis tar for gitt, og jeg tror vi alle kan kjenne på en bekymring. Jeg kan lese analyser, rapporter og artikler i timevis og likevel har jeg uendelig mengder av spørsmål. Journalistikken vi lager har sjeldent vært viktigere, og for meg gir det derfor ekstra mening å være på jobb nå. Selv om krisen har gjort det utfordrende å drive en redaksjon, trengs mediene virkelig og det gir meg pågangsmot. Som leder nå er hovedoppgaven min å sikre at vi hele tiden prioriterer riktig og tar tydelige valg – både i nyhetsarbeidet og i måten vi organiserer oss på, forteller hun og fortsetter:
– Fra over hundre hjemmekontor, og med bidrag fra både Sydney, Beirut og New York, strekker folk seg til sitt ytterste for at VGs dekning skal være best mulig. I tillegg har vi en kjerne av reportere og ledere som er på plass på VG-huset, som jobber døgnet rundt med den løpende nyhetsdekningen. Det er klart det er krevende å drive en redaksjon på denne måten, men den fenomenale dugnadsånden som råder i VG, gjør at vi leverer.
– Hvordan skiller det seg for din del å lede i normaltilstand vs. en krise?
– Jeg er på plass på VG-huset daglig som eneste redaktør, mens resten av redaktørkollegiet må jobbe hjemmefra. Det er en stor fordel for meg å kunne være til stede på nyhetsdesken og å ha muligheten til å koordinere derfra, med korte linjer. Selvsagt blir det i tillegg en drøss med videomøter gjennom dagen, blant annet samles redaktørkollegiet til et viktig daglig møte. Vi har sagt at lederne våre skal se eller snakke med alle ansatte minst en gang om dagen. Folk har jobbet så hardt, og mange er både lærere og barnehageansatte parallelt, så det har vært ekstra viktig å passe på at folk tar pauser og tar vare på seg selv og familie også.
– I hvilken grad mener du at åpenhet og kommunikasjon er viktig overfor ansatte nå vs. i normalt? har det endret seg på noen måte?
– Det er ikke mulig å informere for mye akkurat nå. VG har en beredskapsgruppe som samkjører alt av informasjon, og Gard Steiro har holdt daglige evalueringsmøter digitalt fra sitt hjemmekontor i Bergen. Vi er så åpne som mulig, og prøver også si ifra hvis det er informasjon vi ikke kan gi, eller hvis noe er usikkert.
– Avgjørende å passe ekstra på folkene
– Hvordan sørger du, gjennom ditt lederskap, å bidra til å opprettholde motivasjon og kulturen i bedriften? Hvilke grep tar du?
– Kulturen i VG er veldig sterk i utgangspunktet og folk har et helt imponerende driv. Det viktigste jeg gjør er å sikre at vi jobber med det viktigste, være enda tydeligere enn vanlig i prioriteringene og å rose. Det siste er lett, for VG-hjertet dunker hardt av stolthet for innsatsen folk legger ned, og for journalistikken de lager i denne krisen.
– Det er helt avgjørende å passe ekstra på folkene våre, og å vise omsorg. Vi møtes oftere enn vanlig, og vi bruker ekstra tid på løs prat på møtene. Avdelingene arrangerer digital fredagspils og kahoot. Små grep, men som forhåpentligvis betyr litt ekstra i en tid som denne.
– Hvordan er du personlig som leder når krisen står på som verst?
– En ting jeg merker når det koker rundt meg, er at jeg blir rolig. Når mye skjer, er det nesten lettere å tenke klart. Mulig det er en slags yrkesskade etter mange år på nyhetsdesken i VG. I tillegg tror jeg de som jobber tett på meg vil si at jeg kan få noen innfall av urealistisk høye forventninger. Det nydelige med VG-huset er jo at folk innfrir selv da!