«Det vil være uansvarlig å samle flere hundre journalister midt i det som kan være starten på en epidemi», skriver Erik Waatland. Vidar Ruud / NTB scanpix / illustrasjonsfoto
Kommentar
Journalistkonferansene bør avlyses på grunn av koronautbruddet. Det er det eneste riktige
«Det vil være uansvarlig å samle flere hundre journalister midt i det som kan være starten på en epidemi», skriver Erik Waatland.
Amedia har tatt valget om å nekte sine ansatte å dra på SKUP-konferansen 27. mars og på Landslaget for lokalavisers landsmøte til helgen. Også Polaris nekter sine ansatte å delta på LLA – og vurderer også SKUP-konferansen.
– Det vert sett på som ein for stor risiko. Det er etter føre var-prinsippet, og det er naturleg at ei smittespreiing kan gi store driftsmessige konsekvensar for oss som aktør, forteller HR-direktør Lise Dahl Kaartinen til Medier24.
Fra før er det kjent at Schibsted og NRK er i tenkeboksen – og flere mediehus sitter nå i samtaler om hva de skal gjøre. Det skulle bare mangle. Situasjonen er alvorlig.
Signalet fra både SKUP og LLA har vært tydelig, der de ønsker å gjennomføre konferansene – til tross for at vi ser en virussmitte som sprer seg raskt.
8. mars opplyste Folkehelseinstituttet at det er til sammen 169 personer i Norge som har testet positivt på koronaviruset. Etter det instituttet kjenner til, er det foreløpig ingen rapporter om personer som er alvorlig syke.
Folkehelseinstituttet skriver at de vurderer at risikoen for spredning av sykdommen i Norge foreløpig er moderat, men ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig epidemi.
Til Dagbladet forteller FHIs smitteekspert, Preben Aavitsland, at epidemien kommer til å komme til Norge.
- Nå har vi enkelttilfeller. På et tidspunkt tror vi at epidemien begynner. Spørsmålet da er hvor mange som blir smittet i perioden. Det kan være 20-40 prosent, men det er vanskelig å spå hvor mange det vil bli. Det kan i perioden være 22 000 personer som skal på sykehus, sier han til avisa.
Det sier noe om alvoret som kan komme.
Det er ikke vanskelig å forstå arrangører, som har jobbet og slitt i månedsvis med planlegging og booking, at de ønsker å gjennomføre – det skulle bare mangle.
Men noen ganger kan det være lurt som arrangør å tenkte på at man har et samfunnsansvar som bør settes høyere. Og en rekke journalister settes nå i en helt unødvendig skvis - der de på den ene siden informerer befolkningen om farene ved korona - og hvilke tiltak man bør gjøre - og på den andre siden kan utsette seg selv for smittefare.
Det vil være særdeles upassende hvis bransjen opptrer som at alle andre skal ta hensyn og iverksette tiltak, uten at man selv bidrar.
Ja, det er ingen tilfeller av død eller alvorlig sykdom i Norge som en følge av korona. Ennå. Men problemet er at situasjonen er ikke under kontroll.
Daglig kommer det oppdateringer med nye tilfeller av smitte, nye folk i karantene og en rekke andre ting som skaper bekymring.
Nettopp derfor er det ingen sjanser å ta – og i så måte er det positivt at Amedia går foran etter føre-var-prinsippet ved å unnlate å sende folk til arrangementer og møter det strengt tatt ikke er samfunnskritisk for konsernet å gå på.
I Medier24 har vi også måttet ta konsekvensen av situasjonen vi nå står oppi ved at vi har avlyst ett arrangement – og trukket oss fra et annet. Personlig har jeg også takket nei til foredrag, debatter og reisevirksomhet nå som en følge av det som skjer.
SKUP lener seg på de faglige anbefalingene til Folkehelseinstituttet (FHI) og kommuneoverlegen i Tønsberg, som sier at «arrangementet kan per i dag gå sin gang».
Folkehelseinstituttet kommer med egne råd til arrangører som samler masse folk. Der skriver de at:
«Arrangementer som samler mange mennesker kan gi grunnlag for stor smittespredning, både på selve arrangementet og ved bruk av offentlig transport til og fra arrangementet, samt etterpå i lokalsamfunnet der deltagere returnerer hjem. FHI anbefaler å gjøre risikovurdering dersom det er utbredt spredning av covid-19 der arrangementet skal holdes, og/eller mange deltakere kommer fra områder med utbredt smittespredning. Før et arrangement er det nødvendig med grundig risikovurdering og planlegging for å begrense smitterisiko».
SKUP og LLA samler flere hundre journalister, redaktører og øvrige mediefolk – i tillegg til et internasjonalt publikum. Dette er personer som må regnes som samfunnskritiske i en større kontekst. Nettopp på grunn av usikkerheten rundt viruset og dets betydning, vil det være uansvarlig å gjennomføre arrangementene slik situasjonen er akkurat nå.
Dersom det er økonomiske spørsmål som må avklares, så får konferansenes eiere snakke sammen. Det er tross alt småpenger å måtte betale noen millioner for å unngå å muligens sette en rekke av landets viktigste journalister i fare.
Hvis dette handler om penger, så får noen snakke sammen før det er for sent. For det er alltids tid til faglig påfyll og fest, men kanskje kan det være lurt å være hjemme akkurat nå.
I alle fall til myndighetene får kontroll på situasjonen.