Tidligere VG-fotograf Kristian Helgesen og samboer Linn Yttervik, som nå er redaktør i Bladet, forteller historien om hvordan de dekket Kongosaken for VG i 2009/2010. Bjørn Lønnum Andresassen
Moland & French-saken:
- Spør du 10 journalister som har vært i Kongo og dekket saken, får du 10 forskjellige teorier om hva som har skjedd
Kristian Helgesen og Linn K. Yttervik jobbet tett på Kongo-saken. Nå har han bidratt med research til den nye filmen «Mordene i Kongo».
Bjørn Lønnum Andreassen
Publisert
Denne artikkelen er over to år gammel.
Avstanden er stor fra brennhet jungel i Kongo til høstlige og forblåste Stjørdal med rutine i hverdagen.
Hun er nå redaktør i Bladet, som er lokalavis for Malvik, Meråker og Stjørdal. Han driver kaffebrenneri.
Da de dekket saken for VG i 2009/2010 jobbet egentlig Linn for VG i Stavanger. Kristian var fotograf for VG i Oslo.
– Vi ble veldig sugd inn i saken, sånn er det blant alle vi har møtt som har dekket Kongosaken. Vi kunne diskutere detaljer, spesielt den første tiden, sier han mens Linn legger til at de ble ganske nerdete på detaljer.
– Dette ble jo en sak omtrent alle i Norge fulgte med på og hadde meninger om. Mange lesere engasjerte seg. Det forsterket også engasjementet vårt når vi var i Kongo. Vi følte at vi var med på noe som alle der hjemme leste om, forteller Helgesen engasjert.
Eventyrlig jobb
– Først og fremst var Kongosaken et eventyr å få være med på. Jeg er veldig takknemlig ovenfor VG som sendte meg seks ganger til Kongo de første to årene. Vi som jobbet tett med denne saken, levde nok litt i en Kongo-boble i den tiden. Saken er det egentlig ingen som har kommet til bunns i ennå, sier han.
– Spør du 10 journalister som har vært i Kongo og dekket saken, får du10 forskjellige teorier om hva som har skjedd. Og det er noe av det som gjør denne saken så engasjerende, at vi ikke vet helt sikkert. Kongosaken er en sak uten sidestykke og en helt vill historie med like mange lag som en løk. For hvert lag man løftet på, dukket det opp de utroligste historier, sier Helgesen stadig engasjert og får medhold av Yttervik.
– Dette er utvilsomt den mest utrolige saken jeg har jobbet med i mine20 år som nyhetsjournalist. Saken var kompleks i seg selv, med mange tråder som det skulle nøstes opp og forklaringer som sprikte i alle retninger. I tillegg var omstendighetene krevende fordi vi måtte ta hensyn til sikkerheten både til oss selv, tolken vår som var kongoleser og også hvordan de sakene vi skrev kunne påvirke utfallet for de to som satt fengslet i Kongo. Det ble skrevet så mange saker at selv de journalistene som har jobbet med dette i mange år har problemer med å lagre alle detaljene som kom fram, fastslår Linn.
Bidrag til filmen
Den premiere-aktuelle spillefilmen «Mordene i Kongo» har Tobias Santelmann og Aksel Hennie i hovedrollene.
Filmskaperne har vært i kontakt med mange journalister fra flere medier for å skaffe informasjon til å lage filmen mest mulig troverdig, forklarer Helgesen.
Det kommer frem at det har vært en mental reise å gå tilbake til minner og bilder de jobbet med for VG.
– Jeg har bidratt med bakgrunnskunnskap og erfaringene vi fikk i Kongo sånn at filmskaperne lettere har kunnet skape detaljerte bilder av hvordan det var, sier han.
– Filmskaperne trengte miljøbilder og skildringer med detaljer om hvordan blant annet fengselscellene så ut, sier Helgesen og tar med at mange som jobbet med Kongo-saken møttes igjen i Oslo i sommer.
De to som jobbet for VG fremholder at tiden i Kongo ble helt spesiell. De to ble kjærester der. Nå har paret fått to barn og er bosatt i Stjørdal.
Fortsatt spenning
– Vi kastet oss over bøker, filmer og nyhetsartikler for å lese oss skikkelig opp på saken igjen. Det har jo kommet stadig nye artikler, dokumentarer, podkaster og bøker og det har blitt mange sene nattetimer hvor vi har sittet og diskutert saken. Og åtte år etter at jeg var der selv, blir jeg like fascinert over alle motsetningene og spørsmålene som dukker opp, bedyrer Linn.
– På den tiden reiste vi mye begge to. Jeg hadde jobbet to år for VG i Paris og var vant til å få en telefon med beskjed om å være i en annen by eller et annet land samme dag. VG var en fantastisk arbeidsplass. Vi er begge ganske spontane og den livsstilen vi hadde da passet oss begge to. Hverdagen er ganske forskjellig i Kisangani enn i Stjørdal, forteller hun som er redaktør smilende.
– I det livet vi lever nå, er det ikke spontane reiser til fremmede plasser som utgjør spenningen. Men vi er engasjert i lokalmiljøet begge to gjennom jobbene våre, og det er minst like travelt. Kristian er en ja-person med sykt mange baller i lufta samtidig og han er en person som får ting til å skje. Og som redaktør for en lokalavis, løper jeg maraton hver dag, sier hun.
Linn har nylig sett Joshua French holde foredrag om Kongo.
– Dette er hans versjon, som han selvsagt har rett til å fortelle. Det som er utfordrende, er at veldig få har fått anledning til å konfrontere han med den versjonen han nå forteller, siden han gir svært få intervjuer.
Foredrag om Kongo
I forrige uke holdt paret selv et foredrag om saken.
– Vi ble spurt om å holde foredragene av Trondheim kino, og så på det som en mulighet til å ta et dypdykk i Kongo-saken igjen. Vi skal ha 12 foredrag i forbindelse med filmen og jeg tror folk synes det er interessant å se de mange bildene og høre en litt mer helhetlig versjon - fra en journalistisk synsvinkel, uttaler Linn.
– Jeg har våknet på natta med teorier og innvendinger om Kongo-saken, og da er det greit å kunne vekke en som ligger ved siden av, som også har vært i Kongo, for å høre hva han tror. Saken var og er fortsatt et mysterium, og det er nok det som gjør at den fortsatt engasjerer så sterkt.