Tore Strømøy, NRK veteran og programleder

Tore Strømøy skulle snakke med innringere om støyen rundt kongehuset på direkten - så grep NRK-leder inn

NRK promoterte at Tore Strømøy skulle diskutere støyen rundt kongehuset i etterkant av Marius Borg Høiby-saken på direkten. Så valgte ledelsen å droppe temaet.

Publisert

NRK P1+ teaset denne uken «Er kongehuset i krise eller er de som vanlige familier», som var planlagt i Telefontimen med Tore Strømøy på torsdag.

Det var blant annet støyen rundt Marius Borg Høiby som skulle være tema for diskusjon på direkten, får Medier24 opplyst.

Høiby, sønn av kronprinsesse Mette-Marit, er siktet for kroppskrenkelse og skadeverk etter en voldshendelse på Frogner i Oslo.

Høiby har i en uttalelse til NRK og andre medier innrømmet vold i kokainrus.

Programmet Telefontimen med Tore Strømøy er et innringerprogram, hvor programleder Strømøy snakker med dem som ringer inn. 

Men teaseren ble senere fjernet, og temaet vil ikke bli tatt opp i torsdagens program. Det bekrefter redaksjonsleder May Reppen overfor Medier24.

Tore Strømøy selv forklarer overfor Medier24 at det aldri var meningen å snakke om selve etterforskningen, men støyen rundt kongefamilien i etterkant av det som har skjedd - i tillegg til andre saker som har skapt støy i kongefamilien.

– For dårlig rigget

Reppen forklarer at hun var tilbake på jobb etter ferieavvikling denne uken. Da gikk hun gjennom sakene som skulle på luften.

– Jeg synes vi var for dårlig rigget og hadde for liten tid til å gå gjennom etiske fallgruver i den. Jeg har bedt om at den saken må vi vente med til vi har bedre oversikt, sier Reppen til Medier24.

Hun viser til at det er et direkteprogram som kan gjøre det vanskelig å ta unna eventuelle ærekrenkelser eller samtidige imøtegåelser.

Reppen viser til at saken rundt Høiby er under etterforskning.

– Det er en uavklart situasjon med sårbare mennesker. Det kan bli snakket om vold i nære relasjoner, og på luften kan hva som helst av private ting komme. 

– Så det var en helt vanlig redaktørbeslutning og helt udramatisk. Det er slik som skjer i andre tilfeller også, at man går igjennom før ting er publisert.

– Men er det vanlig at man teaser det først, og så fjerner det?

– Jeg var ikke klar over at det var teaset på det tidspunktet. Vi må ikke være redde for å endre på planer og ta nye runder om det trengs.

– Burde man ikke tatt disse etiske vurderingene i forkant av at man går ut med denne teaseren?

– Selvfølgelig så burde man det, svarer Reppen.

Tidligere i sommer inviterte Strømøy Gjert Ingebrigtsen inn i «Ferievikarene». Overfor VG svarte kanalsjef Bjørn Tore Grøtte at tonen ble litt vel jovial.

– Hvis man setter dette i sammenheng: Er det derfor man nå velger å være helt sikker på det etiske?

– Uansett hvilken programleder så ville jeg tatt en vurdering på det, svarer Reppen.

– Skulle diskutere støyen

Tore Strømøy forklarer at selve etterforskningen av Høiby ikke var utgangspunkt for sendingen.

– Vi skulle diskutere støyen, sier Strømøy til Medier24.

Han viser til én lederartikkel i VG om krise i kongehuset og én fra politisk redaktør i Aftenposten om at kongen har ikke kontroll, som utgangspunkt for diskusjonen.

– Hva gjør støyen med tilliten til kongehuset og hva synes folk om det. Det kan skje overalt i de beste familier at noen gjør feil. Så det var det som var utgangspunktet, sier programlederen.

Strømøy forteller videre at han ville stoppet alt som eventuelt hadde gått på person. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS