TV-sjef Olav Sandnes (nummer to fra høyre). Her med resten av mediehusets toppledelse i Bergen høsten 2016.

Er 135 millioner kroner fra staten nok til at TV 2 vil søke? Det kommer an på hvilke krav som stilles, svarer Olav Sandnes

Og støtten kommer uansett ikke før tidligst 2018 - for et mediehus som akkurat nå er i krise og omstilling.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(NTB/Medier24): Regjeringen vil gi kompensasjon for merkostnaden forpliktelsene en kommersiell allmennkringkaster får, opplyser kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

I morgen (fredag) legger Kulturdepartementet fram en stortingsmelding om deres mål for kommersiell allmennkringkasting. 

Helleland sa på en pressekonferanse torsdag at staten vil støtte en kommersiell allmennkringkaster med inntil 15 millioner euro, om lag 135 millioner kroner etter dagens kurs.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland.

– Dette er åpent for alle kommersielle allmennkringkasteraktører å søke på det, vi håper mange nå ønsker å være med på denne konkurransen, sier hun i et intervju med Medier24.

– Hva har du lagt i potten?

– Opptil 15 millioner euro er det som vi mener er rimelig for staten å være med å bidra med. Vi stiller krav om at man skal være plassert utenfor Oslo og ha nyhetsproduksjon og hovedkontor utenfor Oslo, fordi vi mener det er viktig at man ser Norge og nyheter fra andre steder i landet enn bare her på sentrale Østlandet, sier hun til Medier24.

Se vårt intervju med kulturminister Linda Helleland (H):

NÅ: Kulturminister Helleland om ny TV 2-avtale. Putter 135 millioner kroner årlig i potten

Posted by Medier24 on 15. desember 2016

Knyttet til denne støtten er en rekke krav som regjeringen vil ha oppfylt, blant annet hovedkontor utenfor Oslo, minimum 50 prosent norsk innhold og bruk av begge målformer.

– Vi trenger en slik allmennkringkaster. Det vil sikre en reell konkurrent til NRK. Dette er viktig for regjeringen, sier Helleland.

Helleland sa på pressekonferansen at de har tre mål for ordningen:

  • Opprettholde mediemangfoldet
  • Sikre en reell konkurrent til NRK
  • Sikre produksjon av riksdekkende nyhetssendinger utenfor Oslo

Slik svarte TV 2-sjefen da Medier24 intervjuet ham torsdag ettermiddag:

NÅ: TV 2-sjef Olav Sandnes om regjeringens 'julegave' på 135 millioner kroner til en kommersiell allmennkringkaster. Er det godt nok for det hardt pressede mediehuset?

Posted by Medier24 on 15. desember 2016

TV 2 er positive

I en pressemelding opplyser TV 2-sjef Olav T. Sandnes at han vil avvente Stortingets behandling.

– Stortingets beslutning om innhold og kompensasjon i en eventuell avtale blir avgjørende, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes.

TV 2 har vært tydelige på at det haster med en avklaring, siden den nåværende avtalen med staten om kommersiell allmennkringkasting utløper allerede 1. januar 2017, opplyser de i en pressemelding.

– Vi er positive til at Kulturdepartementet har prioritert denne saken i en hektisk høst. TV 2 er fortsatt posisjonert for å søke på et oppdrag om kommersiell allmennkringkasting med hovedkontor i Bergen, såfremt forpliktelsene følges av en relevant motytelse og det kommer en snarlig utlysning, sier administrerende direktør og sjefredaktør Olav T. Sandnes i TV 2.

Regjeringen vil ha øremerket finansieringsmodell for NRK

Regjeringen mener framtidens finansiering av NRK skal være teknologinøytral. Løsningen blir en øremerket medieavgift.

– Regjeringen mener framtidens finansiering av NRK skal være teknologinøytral og ikke nyttet til bestemte apparater som i dag. Det er derfor nødvendig med en ny modell for offentlig finansiering av NRK, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– Vi jobber dermed videre med å utvikle en øremerket medieavgift som innkreves per husstand eller per person, fortsatte hun.

Helleland sier det dreier seg om en husstandsavgift, en øremerket skatt etter finsk modell eller øremerket skatt per person der lav inntekt eller andre kriterier vil kunne gi fritak.

Hun sier modellen regjeringen faller ned på, blant annet skal gi lavest mulige kostnader, minst byråkrati og fordelingsmessige utslag.

Helleland understreker hvor viktig det er med bred enighet i Stortinget om en slik modell.

– Jeg ser fram til at Stortinget behandler denne saken videre. Jeg håper på et bredt forlik, det tror jeg er veldig avgjørende. Det vil sikre langsiktighet og en trygg fremtid for NRK, sier hun.

   

 

Powered by Labrador CMS