Verdidebatt.no
Verdidebatt.no

Vårt Land stenger kommentarfeltet på innlegg

– Kommentarfeltet under innleggene var til tider så preget av avsporinger, usakligheter og krangling, skriver Vårt Land-redaktør Alf Gjøsund.

Publisert

I ett innlegg på verdidebatt.no, som er Vårt Land sin egen meningsplattform, skriver konstituert sjefredaktør Alf Gjøsund at de har tatt «for lite ansvar for kvaliteten på det som ytres offentlig». 

Grepet de har tatt er å stenge kommentarfeltet under innleggene på enge debattsider fra og med onsdag ettermiddag.

Alf Gjøsund, redaktør i Vårt Land.
Alf Gjøsund, redaktør i Vårt Land.

«For omlag et år siden måtte vi konstatere at verdidebatt.no er blitt et manne-nettsted. Kommentarfeltet under innleggene var til tider så preget av avsporinger, usakligheter og krangling at de seriøse debattantene holdt seg unna. Ikke minst gjaldt dette kvinnelige deltakere», skriver han i innlegget.  

Til Medier24 sier han at dette er en endring de har vurdert å gjøre i flere år. 

– Vi stengte ikke kommentarfeltet i stillhet, slik enkelte andre kanskje har gjort. Vi la ut et redaksjonelt innlegg på verdidebatt.no. Det mener vi vi skyldte brukerne, sier Gjøsund til Medier24. 

– Ansvar for å styrke ytringsfriheten

Han understreker at han ikke mener at dette er en innskrenking av ytringsfriheten, men at de nå vil forhåndsgodkjenne innlegg, heller enn å gå inn og slette innlegg fra angrende debattanter i ettertid. Og at en forhåndsgodkjenning ikke vil bety sensur av meninger avisa ikke liker. 

– Vi opplever at vi som redaktørstyrt avis har et ansvar for å styrke ytringsfriheten og at vår oppgave er å gjøre det ved å heve kvaliteten på innleggene. For bare 15 år siden var det en selvfølge at debattinnlegg i en avis måtte gjennom en redaksjonell vurdering for å komme på trykk, sier han. 

Han ser likevel noen utfordringer med å stenge kommentarfeltet. 

– Jeg synes det er vanskelig å forholde meg til at dette kanskje betyr at enda flere debattanter går videre til ekkokammer, der de først og fremst får bekreftet sine egne meninger og tanker, sier han. 

Han mener likevel at prisen, når alt kommer til alt, er for høy. 

– Prisen ved å opprettholde en plattform for disse er at våre egne seriøse skribenter vegrer seg for å delta og vi ser at dette er en debattform som i særlig grad stenger kvinner ute.

Gjøsund forventer negative tilbakemeldinger, spesielt fra de mest aktive brukerne av kommentarfeltet. 

– Vi regner med at det kommer kraftige reaksjoner fra dem som har brukt verdidebatt mest, sier han. 

Powered by Labrador CMS