VG innskrenker nå bruken av kommentarfeltene på sine artikler, og har fjernet det som standardinnstilling i alle sine artikler.
Heretter vil kommentarfeltet kun bli brukt i håndplukkede saker. Formålet er å heve kvaliteten på debatten, forteller utviklingsredaktør Øyvind Brenne.
– Der vi tidligere hadde kommentarfeltet automatisk påskrudd, har vi det nå automatisk av. Vi ønsker bedre kvalitet på diskusjonene, og det tror vi at vi får gjennom en bedre håndtering, sier Brenne til Medier24.
– Vi ønsker å bruke kommentarfelt på saker som passer til å ha kommentarfelt. Det er tanken bak, og kommer som er resultat av arbeidet som en prosjektgruppe internt i VG gjorde i fjor, sier han.
– Betydning for demokratiet
– Hvilke saker vil eksempelvis passe til å ha kommentarfelt?
– Det er saker vi mener er av stor betydning for samfunnet og for demokratiet, eller saker med engasjerende eller diskusjonsvennlig innhold, sier Brenne.
– Saker der vi i utgangspunktet ikke ønsker å ha kommentarfelt kan være krimsaker eller saker med en fare for identifikasjon. Eller saker med uerfarne intervjuobjekter, som kan få negative opplevelser som hets i kommentarfeltet, og selvsagt saker der man kan regne med at diskusjonen vil ta en dårlig retning, sier han, uten at han ønsker å gi noen konkrete eksempler.
Ett viktig grep i omleggingen er at VG-journalistene selv deltar i debattene på sine saker.
– Hvis journalistene i VG får et større eierskap til kommentarfeltene i sakene sine, så vil det også heve kvaliteten. Det er derfor viktig at alle VG-journalister får det eierskapet, og skal bidra ved å svare på spørsmål, informere om endringer eller gir honnør til folk som kommer med gode poenger eller rettelser, sier Brenne.
– Journalistene skal ikke sitte låst i kommentarfeltene hele dagen, men det har en bra og oppdragende effekt når journalistene er til stede. En av VGs hovedambisjoner er å være ledende på digital fortellerteknikk, og å forholde seg til kommentarfeltet er faktisk en del av dette.
– Naturlig del av å være journalist
– Hva sier journalistene selv til dette?
– Det er sikkert ulike meninger om dette, men dette er forankret og bredt diskutert hele veien fra redaktørkollegiet og ned til mellomlederne. Min personlige mening er at dette er en helt naturlig del av det å være journalist i dag. Det bygger både deg som journalist og mediehuset du jobber for på en klok måte, sier han.
Brenne understreker at VG fortsatt ønsker en god interaksjon med leserne sine.
– Vi mener nivået på kommentarfeltene har vært lavere enn det vi ønsker. Derfor tar vi nå grep. Men det er også viktig for VG, som primær nyhetsdestinasjon og folkets avis, at leserne har mulighet til å interaktere med oss, sier han.
– Hvis vi hadde stengt ned kommentarfeltene helt, så hadde det gjort VG til en dårligere arena for konsumering av journalistikk. Dette er strategisk riktig for oss, men vi ønsker bedre kontroll, sier han.