Ståle Lindblad, rådgiver på sosiale medier, og spaltist hos Medier24.
KOMMENTAR:
Er din ytringsfrihet viktigere enn min?
Moderering av kommentarfelt er en evig diskusjon, både i nettaviser og sosiale medier. Hva er legitime ytringer og hva er «trolling» som bør lukes bort? Innebærer ytringsfriheten at du har rett til å injisere din egen hjertesak i enhver diskusjon, eller tråkker du da på min ytringsfrihet?
Denne artikkelen er over to år gammel.
Da lederen for AAP-aksjonen nylig ble blokkert fra å kommentere på Facebook-siden til partiet Høyre, ble det rettet sterk kritikk mot partiet for å frata henne ytringsfriheten. Etter noen dager ga Høyre etter for presset, og slapp AAP-aksjonisten til i kommentarfeltet igjen.
Gir ytringsfriheten oss alle en rett til å fremme våre synspunkter om egne hjertesaker i enhver diskusjon?
Høyre er ikke alene om denne utfordringen. Både politiske partier og offentlige myndigheter opplever jevnlig at kommentarfeltene fylles opp av illsinte mennesker som føler seg urettferdig behandlet eller ikke hørt. Er det greit å gjøre det hvis saken de kommenterer på handler om noe helt annet?
Hvis jeg diskuterer forslaget om en krisepakke for å forhindre innsektdød i en post om temaet hos MDG, er det da greit at du fyller det samme kommentarfeltet med dine synspunkter om sykkelfelt og bompenger? Bidrar ikke du da til å innskrenke min ytringsfrihet og mulighet til å diskutere et interessant tema med MDG? Er din ytringsfrihet viktigere enn min?
Bør nettaviser og offentlige virksomheter kunne stille krav til at ytringer i kommentarfeltene er relatert til saken som posten handler om?
Min personlige mening er ja, fordi det vil gi en bedre og mer saklig debatt.
Jeg kan samtidig forstå de som er uenige. Høyre er deler sannsynligvis ikke mange poster om et så betent tema som AAP på Facebook lenger, og nettavisene lar seg ikke diktere av lesere i kommentarfeltet når de velger hva de skal skrive om.
Retningslinjene jeg selv har praktisert i sosiale medier er relativt rett frem: Svare på seriøse kommentarer, ignorer useriøse kommentarer og skjule uakseptable kommentarer. Hvor passer kommentarer om helt andre temaer inn? Er det seriøse kommentarer som fortjener et svar, eller er det «trolling» som bør skjules?
En idé kan være å gi plass til de ubehagelige temaene innimellom alle gladsakene i sosiale medier. Kanskje Høyre burde dele poster om AAP innimellom, så de som er engasjert i det får et relevant rom for sine ytringer?
Uansett så bør vi alle tenke oss om før vi kommenterer: Bruker jeg nå min ytringsfrihet til å tråkke på noen andres ytringsfrihet?
Related articles
kommentar