Rajan Chelliah (56) har jobbet i NRK i 19 år, og fortalte onsdag i VG at han risikerer å miste jobben fordi han ikke har rett kompetanse.
- Det er en sjokkartet opplevelse. Verken jeg eller folk flest forstår hvordan og hvorfor en person som har jobbet et sted i 19 år får sparken, sier han til Medier24.
- Gjenstår å se hvordan dette påvirker min sak
Mens de 1700 streikende NRK-journalistene i går ble enige med NRK-ledelsen om en løsning på streiken, hvor ett av punktene de har blitt enige om var at man skal sikre at ingen av NRKs journalister «går ut på dato», hjelper dette tilsynelatende ikke 56-åringen.
Hans fremtid i NRK er fremdeles uviss.
Medier 24 snakket opprinnelig med Chelliah før NRK-streiken ble avsluttet. Han er torsdag glad for at streiken er over, men usikker på hvordan dette påvirker hans sak mot NRK.
- Som NJ-medlem er jeg veldig glad for at NRK ledelsen godtok det kravet, som for øvrig er en selvfølge i en hver bedrift som er fremtidsrettet. Det gjenstår å se hvordan dette påvirker min sak i retten, sier han til Medier24 torsdag.
- Jeg er en prinsippfast mann
Chelliah er uansett glad for at han stod fram og fortalte sin historie, og forteller at støttemeldingene har tikket inn jevnt og trutt.
- Støtten har vært overveldende. Jeg har fått mange støttemeldinger, facebookmeldinger, eposter og telefoner fra flere hold, sier han.
Han forteller at de som fikk den største overraskelsen i fanget onsdag morgen var døtrene hans på 14 og 17. De kjente ikke til hele historien, og hadde kun fått fortalt drypp som «det pågår en prosess» og «det kommer til å bli en rettssak»
- Jeg ba dem om å lese VG, og de reagerte med å spørre: Pappa, har du fått sparken? For dem er det helt uforståelig at en som har jobbet et sted i 19 år har fått sparken. De har den samme «vantroen» som jeg får fra folk flest når jeg forteller historien, sier han.
Chelliah er klar over at det å fortelle historien ikke nødvendigvis kommer til å bidra til at han får beholde jobben i NRK, eller gjøre rettssaken de skal gjennom noe enklere.
- Jeg setter solidariteten høyt og er en prinsippfast mann. Alle perspektivene kommer til å bli drøftet i rettssaken, og slik sett hjelper ikke det å stå fram med historien om meg og min sak. Men det er viktig for meg å sette fokus på dette utad. NRK bør gi ansatte den kompetansen de trenger, sier han.
Føler han har måttet gå gjennom en «hinderløype»
Chelliah mottok oppsigelsen fra NRK i mars, og er nå part i en pågående arbeidskonflikt. Saken skal opp i arbeidsretten i midten av juni.
Han har vært tilknyttet det tidligere Migrapolis-miljøet, som sorterer under NRK Østlandssendingen. Han forteller at etter omorganiseringen i Østlandssendingen ble han «ikke innplassert» i den nye organisasjonsstrukturen.
Han forteller at slik han opplevde det, ble han sendt ut på en slags «hinderløype» i nyhetsavdelingen, hvor han skulle bevise for NRK at han kunne levere gode nyhetssaker på både nett, TV og radio over en periode på åtte uker.
Slik han opplevde det hadde de på forhånd bestemt seg for et gitt antall ansatte.
- Det som jeg har vært vitne til er at de har operert med et slags måltall som var satt på forhånd, og så har de sendt meg gjennom en slags «hinderløype», hvor de så mente de kunne dokumentere at jeg ikke var god nok. At jeg ikke klarte det, sier han.
- Må være menneskekjennere
Han mener NRK aldri tidligere har gitt han beskjed om at han ikke har rett kompetanse til å gjøre jobben sin.
- Jeg har aldri, i løpet av mine 19 år i NRK, fått beskjed om at jeg har feil kompetanse eller manglende kompetanse. De har ikke sagt til meg at du må ta mer utdanning eller gå på kurs eller liknende. Ingen slike beskjeder. Plutselig fikk jeg beskjed om at jeg må vise hva jeg kan, sier han til Medier24.
Chelliah mener NRK-ledelsen har et ansvar for å både opptre humant og sikre at alle ansatte har den kompetansen de trenger.
- Ledelsen bør være menneskekjennere og må være i stand til å forvalte enhver arbeidstaker slik at vedkommende kan utføre jobben sin på en best mulig måte, sier han.
Han ønsker ikke å drøfte detaljene i saken, og sier at dette vil bli tema i rettssaken.
- Vi kommenterer ikke personalsaker på individnivå
NRKs juridiske direktør, Olav Nyhus, sier til Medier24 at de ikke kommenterer personalsaker på individnivå, men understreker at kompetanseheving blant de ansatte er viktig for NRK-ledelsen.
- Vi kommenterer ikke personalsaker på individnivå. Generelt vil jeg si at NRK antakelig er en av de mediebedrifter som bruker mest ressurser på å heve medarbeidernes kompetanse. Dette gjelder selvsagt også når medarbeiderne får endrede oppgaver som følge av omstilling eller endring i programproduksjonen, sier Nyhus til Medier24.
«Vi har ikke bruk for deg lenger, vi sier deg opp»
Chelliahs advokat, Knut Skaslien, kommenterte saken overfor VG i går.
– Man sier opp en med en slik bakgrunn, og begrunner det i manglende kompetanse til å utføre redaksjonelt arbeid i NRK. Uten at man på forhånd har gitt uttrykk for at vedkommende ikke har gjort en bra jobb. Uten at man på noe tidspunkt har gitt uttrykk for at vedkommende bør lære seg det ene eller andre, for å beholde jobben. Uten at man på noe tidspunkt har kommet med noe opplæringsprogram, eller tilbudt den ansatte å ta et kurs. I stedet sier de «vi har ikke bruk for deg lenger, vi sier deg opp», uttaler Skaslien til VG.