– Vi legger siste hånd på delutredningen i hele dag og kveld - i håp om at den lille delutredningen med våre vurderinger og perspektiver gir noe som regjering, storting og offentlighet kan jobbe videre med.
Slik beskriver Knut Olav Åmås, i denne sammenheng leder for Mediemangfoldsutvalget, situasjonen overfor Medier24.
Utvalget skal senest ved midnatt i kveld levere en delutredning til Kulturdepartementet om modeller for kompensasjon for forpliktelser som en kommersiell allmennkringaster.
Enkelt sagt: Hvordan TV 2 kan få betalt for å fortsatt sende nyheter og holde hovedkontor i Bergen.
Rapportene tyder på at arbeidet er både intenst og preget av sterke meninger - samtidig som utvalget jobber på spreng for å komme i mål:
- Beintøff protestantisk arbeidsmoral preger dagen og kvelden, skriver Åmås i en sms til Medier24.
Stort utvalg med stort oppdrag
Da Mediemangfoldsutvalget ble satt ned i fjor, var det med et oppdrag om å få et helhetlig blikk på den norske mediepolitikken. Og frist 1. mars 2017.
Samtidig har et eget utvalg fått i oppdrag i å vurdere NRK-lisensen. Mens Mediemangfoldsutvalget i sommer fikk et tilleggsoppdrag om å hastelevere en delutredning om finansiering av kommersiell allmennkringkaster.
Dette i forbindelse med at Kulturdepartementet har lovet Stortinget i høst å legge fram flere modeller for en ny avtale med en kommersiell allmennkringkaster.
Mye tyder på at Mediemangfoldsutvalget noe motvillig nå leverer denne delutredningen etter bare noen måneders arbeid.
– Hele poenget med dette utvalget var at vi for første gang på lenge skulle få et helhetlig samlet blikk på all statlig mediepolitikk, uttalte Åmås til Dagens Næringsliv i helga.
– Det har vært særdeles vanskelig og krevende å ta ut en liten del av det større utvalgsarbeidet, slik vi er blitt bedt om, uten å kunne se alt i en helhet. Stemningen har vært svært intens, og samtidig veldig konstruktiv og løsningsorientert. Intens i den forstand at debattene våre er intense, direkte, konfronterende, ærlige og lærerike, sa han.
Rundt bordet i det store utvalget sitter også flere av partene selv - som NRK-sjef Thor Gjermund Erisken og TV 2-sjef Olav Sandnes.