Programredaktør Knut Magnus Berge i NRK svarer på spørsmålene fra kommunikasjonsrådgiver Stian Lyberg.

Reagerer på NRKs intervju med fulle studenter: – Er det brudd på Vær Varsom-plakaten?

– Jeg anerkjenner debatten angående dette og vi ser poenget, svarer NRK-redaktør.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fadderukene er i gang over hele landet og media dekker dette tett, etter bekymringer for at smittevernreglene ikke blir overholdt på fester og innad i store samlinger. 

NRK intervjuet blant annet flere feststemte studenter i Bergen, som hadde samlet seg i Nygårdsparken. Intervjuet gikk på Dagsrevyen tirsdag kveld, og flere av studentene er tydelig beruset. 

Det fikk kommunikasjonsrådgiver Stian Lyberg til å reagere.

«Bør NRK intervjue fulle studenter i innslag om fadderuka? Er det brudd på «vær-varsom-plakatens» 3.9», skriver han på Twitter.

 

– Spørsmål om tilregnelighet

Vær Varsom-plakaten 3.9:

«Opptre hensynsfullt i den journalistiske arbeidsprosessen. Vis særlig hensyn overfor personer som ikke kan ventes å være klar over virkningen av sine uttalelser. Misbruk ikke andres følelser, uvitenhet eller sviktende dømmekraft. Husk at mennesker i sjokk eller sorg er mer sårbare enn andre.»

Kilde. Vær Varsom-plakaten

I klippet ser man en gjeng som henger over hverandre, og blant annet en som roper. Denne ene personen er riktignok sensurert. 

– Dette er, kall det gjerne ungdom, i en alkoholpåvirket tilstand. Da er det jo et spørsmål hvorvidt man er tilregnelig til å bli intervjuet, sier Lyberg til Medier24.

– Ett av poengene i denne saken er at unge voksne i beruset tilstand gjør ting de kanskje ikke bør gjøre, sier han.

Én av de som blir intervjuet sier nemlig: «Det er alkohol inne i bildet og det skjer ting», med henvisning til at når man drikker alkohol er det kanskje ikke like lett å overholde smittevernreglene. 

– Så er det muligens litt flåsete å si, men dette viser jo at man kanskje heller ikke burde stille til intervju når man er påvirket av alkohol, sier Lyberg. 

– Dette er en interessant problemstilling og en interessant vurdering journalistene må ta. Jeg vet med meg selv at jeg ville aldri stilt til et intervju om jeg var beruset, legger han til.

Lyberg mener NRK gjorde rett i å være på plass i Nygårdsparken.

Kommunikasjonsmann Stian Lyberg er skeptisk til det å intervjue folk som har drukket alkohol.

– NRK fikk tydelig frem poenget ved å være til stede i denne parken. Mitt andre poeng er derfor hvorvidt det i denne sammenhengen var nødvendig med et intervju av de berusede ungdommene for å illustrere saken, spør han. 

 

– Anerkjenner debatten

Redaktør i NRK Nyheter, Knut Magnus Berge, i NRK er forelagt kritikken fra Lyberg, og forstår hvorfor spørsmålene stilles.

– Jeg anerkjenner debatten angående dette og jeg vil gjerne understreke at vi ser poenget. Det er krevende å intervjue folk som har drukket alkohol, forteller Berge til Medier24. 

Videre sier han: 

– Generelt vil jeg si at dette er en viktig sak, med en problemstilling som er høyst aktuell. Det er også grunnen til innslaget. Så er tematikken nettopp studenter, alkohol og smittevern i kombinasjon med fadderuke. Da blir spørsmålet hvordan man skal dokumentere det. NRK oppsøkte en av de større festene og snakket med en del studenter der.

Berge mener at NRK gjorde en riktig vurdering i denne saken. 

– Det er viktig å påpeke at det må være en viktig sak i bunn, nettopp fordi det er sensitivt å snakke med folk som har drukket alkohol. Derfor må en gjøre en nøye og konkret vurdering. Det mener jeg vi gjorde i denne sammenhengen.

– Jeg tenker at disse vurderingene er fornuftige. Vi opplever at alle de intervjuede er tilregnelige, og at den éne person som snakker mest kommer med relevante synspunkter i saken, sier Berge.

Han forteller også at grunnen til at én person er sladdet, er et eksempel på at de gjør nøye vurderinger før intervju og publisering.

Knut Magnus Berge.

– Det er en person som vi sladdet. Vi gjorde en vurdering av hvem vi skulle eksponerte nettopp opp mot problemstillingen og tilstanden til vedkommende. Det er et eksempel på at vi har gjort denne vurderingen som blir etterlyst.

– Hvor går grensen når det gjelder å intervjue noen som er på fest eller et arrangement med alkohol?

– Det må være en vurdering fra tilfelle til tilfelle. Det er ikke noe en skal ta lett på og man skal være varsom med å intervjue folk som har drukket alkohol, sier Berge.

Powered by Labrador CMS