KLM feirer 40: – Skriver sketsjer med Trond i drømme

Med «Nynytt» – som opprinnelig hadde arbeidstittelen «Nytt på nytt» – entret KLM norsk humor for 40 år siden. Det feires nyttårsaften, rett før champagnekorkene spretter.

Publisert

Men når humortrioen hylles på årets siste dag, mangler det én: Trond Kirkvaag, som gikk bort i 2007.

Knut Lystad snakker i programmet om hvordan han jobber med Trond om natten i drømme, og skriver sketsjer.

Speiler fire tiår

Det forteller programleder Jon Niklas Rønning, som både fikk Lystad og Lars Mjøen i studio sammen med KLMs faste fortellerstemme Tom Mathisen – og som akkurat nå er i innspurten med å velge ut hvilke innslag som skal med i programmet.

– Vi har ikke landet enda. Vi ønsker å speile hele karrieren deres, sier Rønning og medgir at det er en tøff jobb:

Ikke bare var KLM produktive. Meningene var og er fremdeles sterke, og diskusjonen går i følge Rønning høyt mellom de to gjenlevde humorister, deres faste regissør Helge Lyngstad og ham selv.

– Kanskje er det litt som det kan ha vært å være med i KLM?

Fra innspillingen av nyttårsaften-sendingen "KLM 40 år" på NRK 1, der de to gjenværende KLM-medlemmene Knut Lystad og Lars Mjøen - sammen med fortellerstemmen fra KLM, Tom Mathisen - intervjues av Jon Niklas Rønning. Foto: Jan-Kristian Schriwer .
Fra innspillingen av nyttårsaften-sendingen "KLM 40 år" på NRK 1, der de to gjenværende KLM-medlemmene Knut Lystad og Lars Mjøen - sammen med fortellerstemmen fra KLM, Tom Mathisen - intervjues av Jon Niklas Rønning. Foto: Jan-Kristian Schriwer .

 

Røyk og propellhatt

Kirkvaag, Lystad og Mjøen var og er nemlig tre svært forskjellige herremenn. En gang ble Mjøen så sint at han sa «jeg går», gikk, og kom tilbake etter et halvt minutt og sa «jeg bor her» – siden det var ham de satt og skrev hos, forteller Rønning.

– Når de til slutt var enige om at noe var morsomt etter mange intense diskusjoner, ja – da var det gøy. Komedie lekes ikke frem, og det er derfor KLM-humoren står seg i dag. God humor er tidløs, sier programlederen, som lover glimt både fra datidens omstridte prestehumor, «Professor Dal», «Diplomatix», «Kliin kokos» og «SKAI-TV – imitert fjernsyn».

Selv jobbet Jon Niklas Rønning første gang med KLM som 12 år gammel skuespiller i «Midt i smørøyet».

– Da satt de der og nirøyket med propellhjelm, safarihatter og fullt khakiutstyr à la «Professor Dal». Tenk deg: Kirkvaag, Lystad og Mjøen vant i Montreux to ganger. De var i internasjonal toppklasse, og slo «Seinfeld» og «Mr Bean» da de var på høyden, sier Rønning.

«Nynytt» starten

Radiomennene Knut Lystad og Lars Mjøen hadde et års samarbeid bak seg da de opplevde suksess med «Bedre sent enn alvor» i 1975. Dermed fikk TV-mannen Trond Kirkvaag øynene opp for dem, og tok kontakt.

Her fra NRKs 20-årsfeiring av KLM, hvor Knut Lystad gestalter president Clinton, Trond Kirkvaag tar for seg Jeltsin - sammen med Lars Mjøen og Kine Hellebust. Foto: Ole Kaland / NRK.
Her fra NRKs 20-årsfeiring av KLM, hvor Knut Lystad gestalter president Clinton, Trond Kirkvaag tar for seg Jeltsin - sammen med Lars Mjøen og Kine Hellebust. Foto: Ole Kaland / NRK.

Trioens debutprogram «Nynytt» – som var en parodi på nyhetssendingene – jin u 1976.

– Kirkvaag ble brikken som fullførte det. Lystad og Mjøen var radiofolk og opptatt av tekst, mens Kirkvaag var en fantastisk fysisk humorist som beundret Chaplin. De morsomme tekstene toppet med en fysisk dimensjon ble dynamitt, oppsummerer Rønning.

 

Enerådende

Dermed inntok KLM hele TV-ruten. For det var omtrent bare de tre som leverte humor på datidens enerådende NRK, ifølge Rønning:

– De hadde 2,5 millioner seere, og opptrådte i en annen tid for norsk humor. Som komikere spøkte de med alt, uten agenda – med sketsjer som vakte debatt, helt opp i Stortinget, sier han mimrer om KLMs prester som spilte ringspill med prestekrager.

Selv fant han komitonen med sin makker Anders Bye takket være felles forkjærlighet for KLM, slik Lystad og Mjøen kom sammen over Monty Python.

– Humor binder sammen. Det er som å ha samme fotballag.

Programmet

  • Festsendingen «KLM 40 år» sendes på NRK 1 kl. 20.25 nyttårsaften
  • Der forteller Knut Lystad og Lars Mjøen om komikertrioens karriere til programleder Jon Niklas Rønning.
  • Også Tom Mathisen, som var fortellerstemme hos KLM, medvirker.
  • Det vises sketsjer i utvalg fra KLMs mangfoldige virke. 

Powered by Labrador CMS