Illustrasjonsbilde: Statsminister Erna Solberg og Colombias president Juan Manuel Santos fikk omvisning i den lokale regnskogen av høvding Absalon Arango. Solberg og Santos besøkte et urfolksamfunn på grensen til Brasil, midt i regnskogen i Amazonas. Foto: Tore Meek / NTB scanpixMeek, Tore
Klimaminister Ola Elvestuen og Norge skal bruke nærmere 50 millioner på journalistikk om regnskog
– Pressen har en avgjørende rolle i alle fungerende samfunn. Dette handler derfor også om å styrke den frie pressen og ytringsfriheten, sier Elvestuen til Bistandsaktuelt.
For kort tid siden lanserte klima- og miljøminister Ola Elvestuen en ny, internasjonal satsning på journalistikk om regnskog - Rainforest Journalism Fund, som er en del av den norske skog- og klimasatsningen.
Ifølge en pressemelding fra Pulitzer Center on Crisis Reporting skal fondet være på 5,5 millioner dollar, eller nærmere 50 millioner kroner, fordelt på en femårsperiode.
Norge finansierer fondet, men det senteret som skal forvalte pengene.
– Jeg er takknemlig for at Pulitzer-senteret, en anerkjent institusjon med lang erfaring med å støtte fremragende journalistikk på underdekkede områder av samfunnet, skal ha det fulle redaksjonelle ansvaret og kontroll over midlene, med støtte fra rådgivende komiteer som består av svært dyktige og anerkjente journalister, sier han i pressemeldingen.
Styrke den frie pressen
Bistandsaktuelt omtalte saken først, og ministeren sier til dem at verden verken oppnår FNs bærekraftsmål eller målene i Paris-avtalen, om man ikke sørger for bedre forståelse for klimaendringene, konsekvensene de kan ha og regnskogens rolle i det hele.
– Pressen har en avgjørende rolle i alle fungerende samfunn. Dette handler derfor også om å styrke den frie pressen og ytringsfriheten, sier Elvestuen til Bistandsaktuelt.
Videre sier han til Bistandsaktuelt at det er kritisk journalistikk rundt kontrakter, konsesjoner og korrupsjon i land med store regnskogområder de hovedsakelig savner, og at han håper midlene vil kunne bidra til mer journalistikk rundt disse feltene.
I pressemeldingen skriver senteret at de er takknemlige for den norske storsatsningen.
«Fondet representerer en enorm investering i internasjonal klima- og miljøjournalistikk, som legger opp til å støtte nærmere 200 journalistiske prosjekter og årlige regionale konferanser, som er laget for å øke rapporteringen rundt globale regnskogsrelaterte spørsmål, som avskoging og klimaendringer», skriver de.