Illustrasjonsfoto: Et fly på vei inn til landing på Gardermoen.
Illustrasjonsfoto: Et fly på vei inn til landing på Gardermoen.

Politiken ble beskyldt for klima­hykleri: Kutter alle innenriks­flyvninger

Kutter innenriksflyvninger og vurderer elbil for fotografene.

Publisert

Sjefredaktør Christian Jensen i den danske avisa Politiken skriver i egen avis at de framover vil reise mindre med fly. 

Bakgrunnen er ifølge Jensen at de har mottatt mange leserbrev og henvendelser der de har blitt beskyldt for klimahykleri. 

– Et gjennomgående spørsmål har vært: Hvordan kan dere kalle dere en klimaavis, når dere selv med store reiselivsbilag med annonser for flyreiser indirekte bidrar til CO₂-svineriet som truer med å kvele kloden,  skriver sjefredaktøren.

Han mener det er en fair kritikk og et reelt dilemma. Og selv om reiselivsannonser er en del av det økonomiske grunnlaget for Politiken, opplever de at annonsørene også beveger seg i en mer klimabevisst retning. 

Men det betyr ikke at de ikke kan gjøre mer selv, skriver han. 

– Derfor er vi nå klar til å ta neste skritt vår egen kontinuerlige grønne omstilling. I to dimensjoner: måten vi skriver om reiser på i vår redaksjon, og i måten vi selv reiser på, skriver han. 

Nye retningslinjer

Politiken har besluttet tre nye retningslinjer for redaksjonens egne reiser: 

  1. At de dropper alle innenriksflyvninger, med mindre det er helt nødvendig. I stedet benytter de seg av kollektivtrafikk i form av buss eller tog.
  2. At de framover klimakompenserer for flyreiser til utlandet. For hver kjøpte flybillett, betaler de et beløp til en klimainstans som kompenserer for det negative klimaavtrykket for flyreisen. Ordningen omfatter alle reiser, fra journalistiske reportasjer til medarbeideres deltakelse i konferanser.
  3. At de undersøker muligheten for en forsøksordninger med elbiler til fotografene.

Politiken vil også endre måten de lager reiselivsjournalistikk på. 

– Som avis tror vi ikke på opplysning via en løftet pekefinger. Vi tror på at vi kan endre vaner hvis vi gir inspirasjon og konkret opplysning om konsekvensene av de valg vi tar, hver for oss og som samfunn, skriver Jensen. 

Framover vil Politiken dermed lage en faktaboks som viser klimaavtrykket for en lignende reise som den de omtaler, med enten fly, bil, buss eller tog. 

Powered by Labrador CMS