Torsdag fjernet TikTok en video publisert av sjefredaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk.
I videoen sier Selbekk at det kun finnes to kjønn. Han mener at Foreningen Fri og andre politiske interesseorganisasjoner som underviser barn i dette, bør fjernes fra den norske skolen.
Medier24 har sett videoen og varslet fra TikTok om fjerning av videoen.
Ifølge TikTok er videoen «hatefulle ytringer og atferder».
– Jeg fatter og begriper det ikke. Jeg har knapt hørt om norske redaktører som har blitt sensurert for meningene sine på denne måten. Da har vi et veldig smalt ytringsrom på TikTok hvis dette er hatefulle ytringer, sier Selbekk til Medier24.
– Ikke noe vits å være på TikTok
Videoen tar utgangspunkt i en spørreundersøkelse som InFact har gjort på oppdrag av Dagen.
Her kommer det frem at 51,5 prosent av nordmenn mener at den norske skolen bør undervise at det kun finnes to kjønn.
Dagen lagde en egen nyhetsartikkel på undersøkelsen, og publiserte også en lederartikkel. Dette er utgangspunktet for at Selbekk ønsket å lage TikTok-videoen.
Selbekk forteller at han aldri har opplevd noe lignende før.
– Jeg er vant til å bli motsagt og få harde tilbakemeldinger. Det tåler jeg veldig godt. Jeg står for det jeg står for, og er klar over at jeg står for mange kontroversielle ting, sier han og fortsetter:
– Det jeg ikke liker er å bli sensurert og kansellert. Det går på at jeg har et sterkt engasjement for ytringsfrihet, ikke bare min egen, men også andre. Vi skal ha et sterkt meningsmangfold. Jeg er veldig kritisk til at en sosiale medier-kjempe som TikTok griper inn i en fri meningsutveksling som dette.
Etter at videoen ble tatt ned, har Selbekk svart på et automatisk spørsmål fra TikTok om han er «enig» eller «uenig» i avgjørelsen.
Nå håper han TikTok snur i avgjørelsen.
– Hvis dette er ytringsrommet så er det ikke noe vits å være på TikTok. Men jeg velger i det lengste med å tro at det går an å få en endring på dette, sier Dagen-redaktøren.
«Hatprat og hatefull atferd»
Medier24 har forelagt kritikken overfor TikTok. Senior policy communications manager Lukasz Lindell i TikTok Nordics forteller de ikke kommenterer enkeltsaker direkte.
– Men generelt gjør retningslinjene våre det klart hva slags innhold du kan publisere på TikTok, skriver Lindell og fortsetter:
– Under overskriften «Hatprat og hatefull atferd» beskriver vi for eksempel hva som er beskyttede attributter, som inkluderer både «kjønn» og «kjønnsidentitet». Hvis du bryter retningslinjene våre, vil vi handle på innholdet.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no