Mannlige journalister tjener bedre enn sine kvinnelige kolleger, viser tall fra SSB.

Mannlige journalister tjener flere tusen mer enn sine kvinnelige kolleger

- Provoserende, sier Veslemøy Østrem i Medienettverket, Forum for kvinner i ledelse.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at en gjennomsnittlig månedslønn for en journalist i Norge er 50.340,- kroner. 

For en mannlig journalist er snittet på 51.910 kroner og for en kvinnelig journalist er tallet 48.260,- kroner, viser tallene.

Veslemøy Østrem, leder av Medienettverket.

Det gir en forskjell på drøyt sju prosent - noe som provoserer Veslemøy Østrem, leder av Medienettverket, Forum for kvinner i ledelse.

- Det utgjør er en ganske markant forskjell og på årsbasis blir det over 40 000 kroner. Selv om kjønnsforskjellene er enda større i en del andre bransjer, er det provoserende og noe vi bør ha ambisjoner om å endre, forteller hun og fortsetter:

- Jeg tror det er underliggende strukturer som gjør seg gjeldende her, som det er viktig at både ledere og journalister er seg bevisst. Det kan handle om hvilke stoffområder som har høyest prestisje, hvem som blir bedt om å løse oppgaver som verdsettes høyt, samt klassiske utfordringer som skiftarbeid og vakttillegg. 

2017   2018  
Menn Kvinner Menn Kvinner
50 000 46 430 51 910 48 260

SSB-tallene tar ikke høyde for forskjell på ansiennitet, alder osv, men gir verdien målt på kjønn, som gir en pekepinn på en tendens med forskjeller, uten at det gir det hele bildet, opplyser SSB.

Østrem gir helt konkrete råd til kvinner som skal inn i yrket:

- Skal jeg utfordre kvinner i bransjen, gjelder det å tenke strategisk helt fra start: Når du får et tilbud om en jobb, spør om du ville fått samme lønnstilbud hvis du var mann.

Hun mener man må være bevisst på hvilke karriereløp som leder til roller som gir synlighet og mer ansvar.

- Ikke velg bort nyhets- og gravearbeid, ta prosjektlederansvar og synliggjør for lederne hva du tilfører redaksjonen. Det er også et tankekors at svangerskapspermisjoner ser ut til å ha mye mer å si for kvinners karriere- og lønnsutvikling enn menns, og de ulikhetene som etableres i de årene, ser ut til å være svært vanskelige å gjøre noe med når småbarnsfasen er over.

- Det et lederansvar å sørge for tilrettelegging og utvikling også i de mest krevende årene.

Powered by Labrador CMS