«Gang på gang hører vi om kvinners brutale møte med offentligheten, om engasjerte og meningssterke mennesker som blir forsøkt knebla»

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen med en hilsen til kvinner på kvinnedagen.

  • THOR GJERMUND ERIKSEN, kringkastingssjef

Heia Helena!

Det er noen åpenbare fellestrekk mellom Helena i Heimebane og kvinnene i Medier24s reportasje om «Kvinnene som viste vei».

Kvinnedagen

Etter invitasjon fra Medier24 har kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen skrevet en kronikk i anledning kvinnedagen 2018.

De har alle tatt plass og lederskap i såkalte mannsbastioner. Og man kan sette «første kvinnelige» foran yrkestittelen til flere av dem.

Helena er utvilsomt en svært fotballkompetent dame med velbegrunna tro på egne ferdigheter. Og det kan hun virkelig trenge.

John Carew og Ane Dahl Torp på settet til Heimebane.
John Carew og Ane Dahl Torp på settet til Heimebane.

I starten av serien, som hadde premiere på søndag, ser vi hvordan Helenas mobiltelefon fylles av sjikanøse, sexistiske og truende meldinger når det blir klart at hun skal trene det nyopprykka eliteserielaget Varg IL.

Fotballaget Varg er en fiksjon. Det samme er historien og karakterene i Heimebane.

Men det Helena blir møtt med i NRKs nye dramaserie, er virkelig nok. Dessverre.

Gang på gang hører vi om kvinners brutale møte med offentligheten, om engasjerte og meningssterke mennesker som blir forsøkt knebla med hets, hat og trusler.

Akkurat det opplevde Faten Al-Hussaini da hun som ung flerkulturell kvinne, laget sine program i forbindelse med stortingsvalget. Heldigvis opplevde hun også støtte - ikke minst fra norske kvinnelige politikere, som vet hva det dreier seg om.

Likestilling er så opplagt riktig og rettferdig at det ikke trenger noen nærmere begrunnelse.

En annen sak er at likestilling også er helt nødvendig for en allmennkringkaster som skal speile det norske samfunnet med relevant innhold.

Mangfoldet av preferanser, holdninger, livssyn, interesser, behov og kjønnsidentiteter har aldri vært større. Alle skal finne noe eller noen de kjenner seg igjen i fra NRK.

Samtidig skal NRK være en fellesarena der ulikhetene og mangfoldet kan møtes og synes.

NRKs organisasjon er et speilbilde av det norske samfunnet når det kommer til kjønnsfordeling; omtrent like mange menn og kvinner. På direktørnivå er fordelingen 50/50.

Det har ikke kommet av seg selv, men er resultatet av vilje og en klar bevissthet rundt viktigheten av å ha en likestilt organisasjon.

Det skal ikke jeg ta æren for.

For det har vært sett på som et viktig mål lenge før jeg kom til NRK. Men vi har fortsatt et godt stykke igjen før NRK reflekterer det kulturelle mangfoldet i den norske befolkningen.

Som så mange andre er også jeg en sjåvinist. En sjåvinist som elsker fotballaget mitt og "hater" alle andre lag. Denne våren gjør jeg et lite unntak og heier på Helena og Varg IL - bortsett fra når de skal møte Vålerenga. Gratulerer med dagen, alle sammen - både kvinner og menn. Ha en fortsatt god 8. mars!

Powered by Labrador CMS