Kjersti Strømmen fikk tåregass i ansiktet og måtte ty til gassmaske under intervjuet på Dagsrevyen mandag.

Her må NRK-korrespondent Kjersti Strømmen ta på gassmaske midt under intervju: – Det var helt vilt

NRK-journalisten Kjersti Strømmen fikk tåregass i ansiktet da hun dekket studentdemonstrasjonene i Hongkong mandag kveld. – Jeg har aldri måttet bruke gassmaske i en sånn situasjon før, sier hun til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

NRKs Asia-korrespondent Kjersti Strømmen opplevde en svært dramatisk direkterapportering fra Hongkong mandag.

Journalisten skulle rapportere direkte fra de pågående studentdemonstrasjonene i byen på Dagsrevyen, men rett før de skulle på gikk det av flere tåregassgranater i nærheten. 

– Jeg var klar over at det kunne skje, så jeg hadde med en gassmaske. Sånn sett følte jeg meg ganske rutinert, men det sved så sterkt og var veldig vanskelig å snakke. Det ble også vanskelig å snakke i mikrofonen, forteller Strømmen til Medier24.

Se hendelsen her hos NRK TV (ekstern lenke)!

– Aldri måttet bruke gassmaske

Hun er en av NRKs mest erfarne utenriksreportere, og har opplevd litt av hvert. I 2003 ble hun – sammen med åtte andre utenlandske journalister – tatt som gisler og holdt fanget i to dager av Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene.

Men mandagens opplevelse i Hongkong var helt ny.

– Jeg har aldri måttet bruke gassmaske i en sånn situasjon før. Jeg har heller ikke vært borti denne mengden med tåregass før. Det var helt vilt. Det virker å være helt utømmelige mengder med tåregass der, sier Strømmen.

– Men dette har vært normalen i Hongkong i mange måneder nå. Alle demonstranter og journalister er utstyrt med gassmasker. Det er dramatisk, og en desperat situasjon det er vanskelig å ta inn over seg, forteller hun.

Kjersti Strømmen

– Føler du deg trygg som journalist i Hongkong?

– Ja, jeg føler meg trygg. Vi er der for å dekke det som skjer, men NRK er veldig opptatt av sikkerhet. Vi går aldri helt i fronten, og vi gjør sikkerhetsvurderinger hele tiden, sier Strømmen.

– Vi er også godt merket som journalister. I denne situasjonen er heller ikke politiet ute etter oss. De er mer opptatt av demonstrantene, sier hun.

Strømmen er likevel vant til begrensninger i jobbhverdagen fra Fastlands-Kina. I sommer laget hun blant annet en reportasje om sivile biler som følger etter henne når hun er ute for å intervjue kinesere.

– Vi som jobber i Kina til vanlig er vant til tøffe forhold. Ironisk nok er det lettere å jobbe i Hongkong nå enn i Kina. For folk snakker der, sier Strømmen.

 

Utenrikssjefen: – Sikkerhet kommer først

NRKs utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen sier de ble overrasket over den dramatiske situasjonen som Strømmen havnet i. 

– Vi dro ned dit fordi vi følte det var på tide å komme seg tilbake til Hongkong igjen. Det er stadig mer vold og desperasjon der. Men vi hadde ikke forutsett at det skulle bli så ille, sier han til Medier24.

– Det som egentlig skulle være en reportasjeoppdrag ble i stedet et nyhetsoppdrag, legger han til.

Mikkelsen understreker at NRK setter sikkerheten til sine utsendte medarbeidere høyt.

– Sikkerhet kommer alltid først. Våre utsendte skal være godt utstyrt og ta de forholdsreglene som kreves, forteller han.

Strømmen har nå vendt tilbake til Beijing, men Mikkelsen utelukker ikke at hun kan bli sendt tilbake til Hongkong igjen snart. 

– Vi er i tett dialog med både Kjersti og våre sikkerhetsrådgivere. Vi får se hvordan situasjonen beveger seg, og være forsiktige. 

– Samtidig har vi et oppdrag om å fortelle det norske folk om hva som skjer i verden. Det er ikke uten risiko, men vi gjør det vi kan for at den skal være så liten som mulig, sier Mikkelsen. 

Sigurd Falkenberg Mikkelsen.
Powered by Labrador CMS