Journalist Kjartan Trana i NRK Trøndelag da han mottok den trønderske natur- og miljøprisen i 2016 - utgitt fra Naturvernforbundet. Bildet er sendt til en rekke redaksjoner og blir gjengitt med tillatelse fra Namdalsavisa.Naturvernforbundet / handout / pressemelding
Tette bånd til miljøvernere:
Journalist Kjartan Tranas miljøengasjement har skapt diskusjoner i NRK. Dekker fortsatt vindkraft tett
- Jeg skjønner at noen kan tro jeg har uærlige hensikter med mitt sterke engasjement, men jeg tror jeg har klart å balansere det.
Ole Dag Kvamme
Publisert
Denne artikkelen er over to år gammel.
– Hvis du skriver en sak om meg nå, så blir det en sak om meg, og ikke hva det burde handle om: utbyggingen av Sørmarksfjellet. Du bør tenke over hvem som står bak, og hvilke krefter som er i bevegelse. I 25 år har jeg dekket naturen for NRK. Det er ikke hemmelig at jeg har et sterkt naturengasjement. Plutselig blir alt jeg gjør trukket i tvil. Jeg føler at det ikke er riktig. Kanskje jeg skal gi opp. Stemmen fra naturen blir stadig svakere, sier Kjartan Trana (51).
Det er mandag morgen, og han sitter i bil på vei til jobb fra Namsos til distriktskontoret i Steinkjer.
Vi ringer Trana for å be om et intervju om hans naturengasjement, og samtidige rapportering om konflikter rundt utbygging i naturen i en nyhetsredaksjon.
Han gir oss blant annet et miniforedrag om etikk og moral – grunnholdningen hans:
– Naturen har ingen stemmer. Vi kan kanskje være en motstemme mot kapitalkreftene. Det lærte jeg av daværende leder av naturredaksjonen i NRK, Hans Kristian Alsvik. Det har jeg tatt til meg. Hvis jeg kan gi en stemme til svarttrosten i en utbyggingssak, og ikke bare si at byggingen er supersmart, så gjør jeg noe. Det kan være lurt å snakke for den svakeste, sier Trana.
Hubro og hykleri
Fylkesmannen og Nord-Trøndelag E-verk brukte i fjor tre millioner kroner på å legge strømledninger fra luften ned i bakken for å berge hubroen – Nord-Europas største ugle. En gladsak for noen.
«For å berge hubroen er tre millioner kroner brukt for å grave ned strømlinjer i Flatanger. Nå skal det bygges vindmøller i samme område. – Hykleri, sier flere av motstanderne.»
Trana kjente godt området. Han kunne også legge inn flere bilder av hubroer i reportasjen, fra sine egne turer i trøndersk natur. Han la også ved et bilde fra en demonstrasjon mot vindkraft i området, signert Trana.
Ikke rart han kjente til demonstrasjonen, og var der. Han medgir at han har svært gode kilder i motstandsbevegelsen. Mer om det senere.
Bortsett fra aksjonsgruppen mot utbyggingen støttet ikke andre stemmer i saken «hykleri»-vinklingen. Heller ikke forsker Kjetil Bevanger fra Norsk institutt for naturforskning:
– Jeg har sett på det Zephyr (utbygger, red. anm.) har svart og finner egentlig at de har satt seg godt inn i problemstillingene rundt hubro og elektrokusjonsfare, sa Bevanger i Tranas sak.
Etter Bevanger legger Trana til en kommentar fra Norsk ornitologisk forening, som er skeptisk til utbygging av vindmøller – ut fra summen av inngrep:
– Et kraftverk kan potensielt føre til at arealet blir mindre attraktivt både for hubro og byttedyr. Resultatet er dårligere reproduksjon og nedgang i bestanden forklarer Eggen.
25 år i NRK
Kjartan Trana har arbeidet i NRK Trøndelag fra 1995, han har vært to perioder i Dagsrevyen, arbeidet for Ut i naturen, Norge Rundt og NRK Brennpunkt. De siste årene har han levert mye videojournalistikk.
– Jeg har ikke hatt en eneste klage mot meg for min journalistikk, ingen saker i Pressens faglige utvalg, sier han.
Privat driver Trana sin egen naturblogg, hvor mye handler om vern av uberørt natur. Språket er poetisk, bildene vakre, og budskapet ikke til å ta feil av: Vi må ta bedre vare på naturen, ellers går det galt.
«Vi kan ikke fortsette å utnytte og ødelegge det som har gitt oss livet på jorden. Vi kan ikke ødelegge skogene og myra for så å bygge renseanlegg for Co2, vi kan ikke legge milevis av veg gjennom urørt natur for å få til et grønt skifte. Vi må ha vilje til å se større sammenhenger, hvis ikke blir vi tvunget til å forstå det mytene har forsøkt å fortelle», skriver han.
Pris og kjæreste fra Naturvernforbundet
Trana er kjærest med Alette Sandvik, nestleder i det nylig sammenslåtte fylkesstyret for Naturvernforbundet i Trøndelag. Blant deres aller viktigste saker er kampen mot vindkraft. Sandvik var i 2017 på tredjeplass på listen til Stortinget for Miljøpartiet de Grønne i Nord-Trøndelag. Foran høstens valg er hun listefyll til fylkestinget.
Medier24 har vært i kontakt med Alette Sandvik. Hun opplyser hun har meldt seg ut av Miljøpartiet de Grønne i Nord-Trøndelag. For øvrig ønsker hun ikke å bidra til Medier24s reportasje.
Trana presiserer at de bor hver for seg. Sammen går de på turer, og blogger hver for seg eller sammen om naturen, samspillet, naturvernet.
Tranas engasjement har ikke gått upåaktet hen. I 2016 fikk han «Årets trøndersk natur- og miljøpris» - av Naturvernforbundet.
Kampen om vindkraft
Som i landet for øvrig pågår store vindkraftkamper i Trøndelag, og i hjemtraktene til Trana fra Namsos. Utbyggere vil bygge vindmøller, gjerne kalt kraftanlegg, på Innvordfjellet og Sørmarksfjellet. En egen Facebook-gruppe ble startet. Trana er representert på siden.
7. mai i fjor skrev NRK-journalist Kjartan Trana et lengre innlegg, og delte bilder fra tur med Alette Sandvik. Innlegget ble delt på aksjonsgruppens sider, og Trana skriver:
«Her på Innvordfjellet gikk både Fylkesmann og Miljødirektoratet mot at naturen skulle raseres, for strøm til 12.500 boliger. Her gikk turistnæringa, ornitologer og vitenskapen mot at det var smart å bygge vindkraft. Områdene i Flatanger, utløpet av Namsenfjorden, dette urørte landskapet, det blir aldri det samme i vår levetid.
Men en minister så bort fra alt dette og tok avgjørelsen. Søviknes satte kraft foran hubro og naturmangfold, urørt natur og det fjellet vi i helga fikk oppleve tok han med sin underskrift. Du som leser det vi skriver skal framover bli litt bedre kjent med det vi kommer til å miste, og de 250 Gwh i året som vi kommer til å få».
En av lederne i aksjonen kommenterer: «Dette rørte meg Kjartan! Virkelig. Nydelig tekst om vår uerstattelige ikke-fornybare natur.»
Deler bilder med Naturvernforbundet
Bildene hans blir også brukt av Naturvernforbundet på deres nettsider, som her.
Trana og kjærestens felles engasjement har også ført til felles foredrag om mennesket i naturen.
De har også hatt foredrag om, eller snarere imot, vindkraftutbygging i Meråker, og innlegget fra 7. mai blir 9. mai i fjor også delt og kommentert på Meråker-aksjonistenes litt mer dramatiske Facebook-side.
Innlegget blir likt og kommentert, og Tranas budskap blir oppfattet som klar støtte.
Trana har også flere innlegg i Facebook-gruppen «NEI til vindkraftanlegg i Meråker».
Gravegruppe om naturen
Den største saken for tiden er helt klart Trønder Energis utbygging av Sørmarkfjellet i Osen og Flatanger. Frontene har vært steile. Naturvernforbundet har vært kraftig imot.
Kjartan Trana har skrevet om området, vært på tur, blogget, vist frem – for å vise sårbarheten rundt uberørt natur.
TrønderEnergi har fått ja, og i april gikk anleggsarbeidere i gang med forberedelser til 31 turbiner over 9,7 kvadratkilometer. Trana var til stede.
For det siste året har han deltatt i en dybdegruppe i NRK Trøndelag. Som fotograf, videofotograf, journalist og videojournalist har Trana deltatt i flere graveprosjekter.
Ett av dem har han spesielt hånd om: Han dokumenterer alt som skjer rundt Trønder Energis utbygging på Sørmarksfjellet, for en prosessdokumentar – om en utbygging Trana altså har blogget og ment om.
– Jeg er skeptisk til alle inngrep vi gjør i naturen vår. Det handler da ikke bare om Sørmarkfjellet. Det handler om vegutbygging, hyttebygging, oppdrettsanlegg, taretråling, skogsveger, turstier, kjøring på barmark. Jeg prøver å ha naturens side med meg uansett, sier Trana.
Medier24 har vært i kontakt med aksjonsgruppen, som sier de har god kontakt med Kjartan Trana, uten at han brukes strategisk. Han er bare en god journalist, blant Norges beste på natur, sier Ole Martin Dahle.
Var der da de aksjonerte
Kjartan Trana var til stede da et 50-talls mennesker i gruppa aksjonerte for et par måneder siden hindret arbeidere å gå i gang ved Sørmarkfjellet. Han på var tur sammen med kjæresten sin, som støtter motstanden.
Selv var han der for å dokumentere motstanden, på en fridag, fordi han skal bruke den i prosess-dokumentaren for NRK, sier han.
– Jeg dro ut som nysgjerrig journalist. Alette var med. Hun er ingen aksjonist, kommenterer Trana i ettertid.
– Jeg har jobbet lenge med prosjektet, og har vært med på folkemøter, vært i terrenget og prøvd å sette meg inn i saken. Blant annet ved å lese gjennom 1750 sider fra konsesjonssøknaden. Jeg har også spilt inn en hel rekke nyhetssaker som vi ikke har laget, kommenterer Trana.
Da han noen dager senere var på plass for NRK for å dokumentere at politiet satte på plass sperrebånd, stilte han spørsmål om rolleblanding, da entreprenører begynte å hjelpe politiet.
Står TrønderEnergi bak?
Men å stille spørsmål ved at en journalist er på plass når hendelser finner sted, er jo merkelig. Men ikke så rart kanskje, når det gjelder Kjartan Trana?
Det er mandag morgen. Det er lang vei til Steinkjer. Han har handsfree.
– Det var jo politiets arbeid å sette opp sperrebånd. Jeg stilte bare spørsmålet om det var riktig at politiet lot andre gjøre jobben, sier Trana.
Vi har snakket om naturvern og journalistikk i en time. Trana har en klar oppfatning om hvorfor Medier24 ringer.
– Jeg er hundre prosent sikker på at noen i TrønderEnergi har kontakt med Medier24, og at dere derfor skriver saken. Jeg synes du heller burde stilt spørsmål til hvorfor dette skjer, sier Trana.
Han sier han er svært opptatt av å skille sine roller som naturvenn og journalist. Når han ser seg i bakspeilet, husker han ingen som har følt seg dårlig behandlet fordi han skulle være «aktivist», sier han, og setter hermetegnene på selv.
– Hvis ikke jeg setter meg inn i svarttrostens opplevelser, hvem skal da gjøre det, spør han retorisk.
– Flink fyr, engasjert
Medier24 har ringt rundt til Bondelaget, Mattilsynet Senterpartiet, sauebønder, reinbønder og energi-folk for å sjekke troverdigheten hans. Ingen vil si noe negativt om jobben hans. Tvert om:
– Jeg har stor respekt for Kjartan Trana. Han er oppsøkende og grundig journalist. Han er meget flink til å profilere midtnorske og namdalske problemstillinger, og gir dem en hederlig vinkling og omtale, det gjelder når han skriver eller i radio eller tv, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet.
Han vil heller ha en med kjent engasjement, enn en journalist som dyrker ulike vinklinger alt etter kilder han har snakket med.
– Vi er vel kjent med at Trana har et dypt og inderlig forhold til miljøvern, naturvern, fugler og dyreliv. Vi registrerer at det sikkert kan farge noen av de vurderingene og oppfatningene Trana har. Men vi er hele mennesker. Kjartan Trana har aldri seilt under falskt flagg. Han har dedikasjon, men også god kunnskap. Det skal vi være forsiktig med å bruke mot noen, sier Røthe Knudsen.
Årelange diskusjoner om sauer kontra ulv i distriktet har ikke surnet noen av bøndene vi har snakket med.
Kjartan Tranas blogging om naturen og vernet som berører vindkraftutbyggingen på Innvordfjellet har heller ikke surnet forholdet til utbygger Zephyr, som for øvrig ennå ikke har fått endelig ja til igangsettelse.
– Vi kan ikke følge med på alle journalister som skriver om oss. Det krever for mye tid. Jeg har vært i kontakt med Kjartan Trana. Blant annet den hubro-saken i fjor høst, sier prosjektleder for Innvordfjellet i Zephyr, Johnny Hansen.
Han deler epost-korrespondansen med Medier24, hvor det fremgår ordinære kritiske spørsmål frem og tilbake.
– Jeg hadde en lengre mailrunde, og har ikke noe å klage på. I saken om Hubro kom flere parter til orde, også uavhengige parter som støttet oss, sier Hansen.
TrønderEnergi ønsker diskusjon
TrønderEnergi vil heller ikke gå ut med sterk kritikk mot verken NRK eller Kjartan Trana. Vi tar kontakt med prosjektdirektør Tormod Eggan i TrønderEnergi.
Kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem svarer, og vil la seg sitere slik:
– Jeg har snakket med Trana flere ganger, og han er åpen både om sitt engasjement og sine personlige relasjoner, og at dette er kjent i redaksjonen.
– Min personlige opplevelse er at han er en profesjonell og dyktig journalist, men jeg er også kjent med at andre har opplevd det annerledes.
– På generelt grunnlag er jeg enig i at det er viktig å ha en diskusjon blant medieaktørene om hvordan personlig engasjement og bindinger blant enkeltjournalister bør håndteres av den enkelte redaksjon, skriver Bengt Eidem i e-post til Medier24.
– Ubehagelig å jobbe med vindkraft
Tilbake til bilen som nærmer seg Steinkjer.
– Jeg prøver å være veldig bevisst, fordi jeg vil jo så gjerne at andre skal få slippe til med sitt synspunkt. Men i arbeidet med prosessdokumentaren har det vært vanskelig å få tilgang til den andre siden, sier Trana.
– Hva er den andre siden?
– Utbyggerne, og arbeiderne, sier Trana.
– Det er vanskelig å komme innpå dem. Det er trist, for de gjør en fantastisk jobb. De er flinke ingeniører jeg gjerne ville hatt i tale, sier han.
Han vil ha balanse, i journalistikken som i naturen.
– Jeg blir alltid skuffet når jeg ser ubalansert journalistikk. Alle må komme til orde. Verden vi lever er basert på våre egne erfaringer. Alle må få slippe til, sier Trana.
Kanskje er det derfor han er så opptatt av å være naturens stemme.
– Alt kommer fra naturen. Det finnes tusen måter å utnytte den på for å tjene penger. Tidligere var kampen mer balansert, men nå får sterke kapitalkrefter stadig mer plass, og det blir vanskeligere å nå frem med naturens stemme, sier Trana.
Vindkraften handler om store selskaper, med sterke krefter bak.
– Det er ubehagelig å jobbe opp mot vindkraft. Kreftene er sterkere og bedre organisert. Jeg skjønner at noen kan tro jeg har uærlige hensikter, med mitt sterke engasjement, men jeg tror jeg har klart å balansere det. Vi må være forsiktige med naturen, for vi er en del av den. Men jeg er ingen aksjonist, jeg er bevisst min rolle, og bruker ikke verktøyet som brekkstang. Men kanskje jeg kan bidra til å stille noen spørsmål.
– Men du er tydelig imot vindkraftutbygging?
– Jeg er ikke totalt imot vindkraft, men det er viktig å finne de riktige områdene. Jeg tenker utbyggingen kanskje burde skjedd andre steder enn områder med uberørt natur. Kunne man for eksempel bygge opp nye veier i Namdalen og bygge ut vindkraft samme sted når man likevel har et inngrep? Å få frem slike standpunkter betyr noe for meg. Alle ser at det blir stadig mindre uberørt natur. Hvor er vipene, hvor er krykkja? Ingen reagerer, det er kanskje ikke så farlig heller, sukker han retorisk.
Han sier andre mener NRK er for lite kritiske:
– Svært mange er forbannet på NRK fordi vi underkommuniserer natursiden. Flere aksjonister har valgt å ikke snakke med meg av den grunn. De sier vi er kjøpt og betalt, beklager Trana.
Helt fra barndommen av
Engasjementet fikk han inn med morsmelken da han vokste opp.
– Naturen hadde en naturlig plass der. Jeg husker fortellingen om et hus som ikke ble reist etter planen, fordi kona på gården nektet dem å røre plankestabelen før ungene var ute av redet linerla hadde bygget i stabelen.
– Senere handler det om langt større krefter, som ikke er like forsiktige, og har sine planer tilpasset kapitalen. Da kommer en kollisjon. Jeg har en flamme inni meg som brenner for det svake livet. Jubelen sto i taket da Fosen-utbyggingen kom (Europas største landbaserte vindkraftanlegg da det ble vedtatt i 2016, red. anm.). Selv jublet jeg ikke. Jeg tenkte på alle de små som måtte vike. Det har blitt vanskelig å snakke på naturens vegne. En blir mistenkeliggjort. Ingen partier snakker svarttrostens språk. Heller ikke jeg. Men det finnes 600.000 hytter i Norge, det er flere enn antallet ryper i landet. Vi har en halv million hunder og 130 ulv. Det er menneskene stemmer som høres, sier Trana.
Når vi spør om kjæresten, blogger og turer, sier han at Sandvik har tilgang til bildene hans, og deler dem. Og at han har vært snill med deling av bilder. Kanskje for snill. Han tar bilder, hun tar bilder, de deler dem i skyen, og hun lastet ned noen og bruker av og til for Naturvernforbundet.
– Er det rart folk blir mistenksomme når du har så kraftige synspunkter?
– Men hva vet folk om Sørmarksfjellet? Jeg kan vise dem hva fjellet er, så vil jeg selvsagt også vise hva utbyggersiden ønsker. Jeg ønsker å bevisstgjøre.
– Ville du gjerne stoppet dem?
– Nei, eller... Jeg er veldig i tvil om Sørmarksfjellet var riktig å bygge ut. Men det var et demokratisk fattet vedtak. Samtidig hørte de ikke så mye på andre stemmer. Det har ikke vært så mye folk i Sørmarksfjellet. Det er trist at registreringer i området glapp fordi det lå mellom Fylkesmannen i Sør- og Nord-Trøndelag. Etter det jeg kan se brukte de bare et halvt døgn i terrenget da rapporten om biologisk mangfold ble skrevet. Om jeg har personlige meninger, prøver jeg holde dem tilbake. Jeg er farget, men da holder andre meg i ørene, og det er fint. Som sjefen min sier, vi må sørge for at andre kommer til orde, og det er viktig for meg også, sier Trana.
– Fake news og løgn om hubroer
Han sier også en god del om manglende bruk av forskere eller dårlige undersøkelser av hubroers habitat, som i saken han gjorde om strøm og vindkraftig og hubroer.
– Det het seg at området ikke er egnet som hubrohabitat. Men det er fake news. Det er løgn, og slik skal vi få frem. Det er journalistikk, sier Trana.
– Hvor går grensen til det du ikke kan rapportere om, med ditt engasjement?
– Jeg mener jeg kan gjøre det meste, så lenge jeg passer oppgaven min, altså passer på at alle kommer til orde, sier Trana.
Men han kjenner presset, som sa han var til stede og rapporterte om den ulovlige aksjonen.
– Ledelsen i NRK Trøndelag reagerte på at jeg var der. Folk blir så mistenkelige. Men jeg vet hva som skjer, jeg har gode kilder i miljøet, og vet når alle aksjoner skal foregå. Selvsagt blir det mye følelser, også for meg, men jeg er også vanlig journalist, sier Trana.
– Journalistikken skal være uhildet, er du det?
– Jeg er uhildet, men stiller spørsmål på vegne av naturen som andre ikke gjør. Jeg tror ikke jeg kunne jobbet som journalist om jeg ikke var engasjert og hadde den flammen. Jeg er en jeger, en faktajeger. Jeg har lært at man skal ta vare på naturen. Jeg har forsøkt å gjøre mitt beste. Kanskje jeg ikke skulle gjort det. Du ringer, og hvem er ute etter meg? Jeg håper du ser at det blir vanskeligere å jobbe for meg med slike spørsmål fra deg. Plutselig blir alt jeg gjør trukket i tvil. Det bør du tenke på. Jeg har ikke opplevd dette før. Verden går i feil retning, sier Trana.
NRK hatt mange diskusjoner
NRK har sitt etiske regelverk for journalister, publisert på egne sider. Det bygger på Vær Varsom-plakaten, med noen tillegg.
«2.2 Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.
NRKs kommentarer: NRKs redaksjonelle medarbeidere har informasjonsplikt overfor NRK om oppdrag, verv, økonomiske og andre bindinger som kan påvirke eller svekke tilliten til hennes/ hans uavhengighet eller troverdighet. Hver enkelt medarbeider forvalter NRKs omdømmekapital. Redaksjonelle ledere kan innskrenke medarbeideres arbeidsområde hvis verv, oppdrag og interesse påvirker medarbeidernes uavhengighet og troverdighet.»
NRK Trøndelag medgir at Tranas engasjement har skapt diskusjoner i NRK Trøndelag.
– Vi har hatt mange diskusjoner i redaksjonen om hans engasjement, men opplever at det går bra, sier redaksjonssjef Vegard Woll i NRK Trøndelag.
De har satt grensene ved omtale av hendelser hvor kjæresten Alette Sandvik er involvert. For øvrig gjelder regelen om å følge Vær varsom-plakaten.
Aldri fått klager på Trana
– Engasjement er positivt. Han får gode tips, og kjenner folk godt. Så skal det gjøres en skikkelig jobb, og det opplever vi at Kjartan Trana gjør. Vi har aldri opplevd å få klager på det.
– Er han uhildet nok til å dekke utbygging av konfliktfylte vindkraftsaker?
– Han er åpen på at han har en kjæreste som er nestleder i Naturvernforbundet. Han skal ikke som journalist være i nærheten av aksjoner hvor hun er, eller dekke aktiviteter der hun deltar, sier Woll.
– Han er tydelig kritisk til vindkraft, hvordan kan han dekke det?
– Er han det? Han sier han ikke er imot vindkraft, men stiller spørsmål ved enkelte plasser dette bygges ut. Det er lov å stille spørsmål ved det, og likevel jobbe objektivt med tematikken som journalist, og selvfølgelig få alle parter i tale. Jeg regner med at du også har meninger privat, men tenker at alle skal komme til orde hvis du gjør sak på det, sier Woll.
– Vi stoler på ham
– Jeg har mange private interesser, som jeg kanskje ville holde meg unna i journalistikken. Men dere tenker ikke slik?
– Joda, vi har stadige diskusjoner. Men vi opplever ikke at hans natur-engasjement kommer i strid med journalistikken. Når han lager prosessdokumentar, handler det om å være flue på veggen, og vise hele prosessen. Dessuten jobber han ikke alene. Det er en NRK-produksjon, ikke en Kjartan Trana-produksjon.
– Han sier han sliter med å få kilder fra «den andre siden». Er dette et problem for NRK?
– Vi hadde en enkeltepisode med arbeidere som ikke ville snakke, men jeg tror det var en misforståelse. Tranas engasjement er vel kjent, og han har gitt ut fotobok om Børgefjell blant annet. Samtidig gjør han jobben sin, og det passer vi på. Han leverer solid journalistikk. Vi stoler på ham. Den dagen folk ikke gjør det, får vi et problem, og da kan han ikke dekke slike saker. Vi vurderer fra sak til sak hvorvidt hans engasjement tilsier at andre bør dekke saken, sier Woll.