Etter 27 år er det slutt: NRK kutter «Schrödingers katt», men lover samtidig mer vitenskap på både TV og nett

Vitenskapsprogrammet har gått på NRK siden 1990, men opphører i sin form. – Vi gir oss selv blanke ark, sier redaksjonssjef Kirsti Moe i NRK Viten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Schrödingers katt er et norsk magasinprogram om forskning, populærvitenskap og teknologi.

Men nå er det bestemt at det siste programmet ble sendt 29. september i år. Dermed er det slutt på den lange TV-tradisjonen, opplyser Moe til Medier24:

– Schrödingers katt er et program som har eksistert i 27 år under samme tittel, men med forskjellig innhold. Nå tar vi bort tittelen og begynner helt med blanke ark, for å utvikle et nytt vitenskapsformat, som formidler aktuell vitenskap – blant annet i primetime på NRK1, sier hun.

Vemodig å gi seg

Programmet har bemerket seg med flere priser gjennom årene, blant annet ved å hente hjem Folkeopplysningsprisen i 2003, Prix Jules Vernes to ganger og Image de Sciences.

Det siste året har Solveig Hareide vært programleder, som etterfulgte Eldrid Borgan og Per Olav Alvestad.

Redaksjonssjefen innrømmer at det er noe vemodig, men lover at det nye konseptet skal fremdeles være aktuelt og vesentlig. Og de skal bruke betydelige ressurser på et lineært TV-program - også fremover.

Moe mener det var behov for å fornye vitenskapsformidlingen til også å omhandle de digitale flatene.

– Vi vet ikke helt hvordan det blir enda, men vi har fått ett år på å finne ut av det – så skal vi på lufta høsten 2017.

Før var redaksjonens oppgave kun å lage Schrödingers katt, men nå jobbes det iherdig med andre programmer. NRK Viten står også bak «Ikke gjør dette hjemme» og «Når kjemien stemmer».

– Det å lage et magasin med mange forskjellige saker under samme tittelen var lettere før, men nå er seerne mye mer selektiv og vil vite hva de får. TV-tittingen endrer seg og nå tilpasser vi oss den virkeligheten.

Schrödingers katt gjennom tidene:

  • Solveig Hareide (2015-)
  • Eldrid Borgan (2012–2015)
  • Per Olav Alvestad (2012–2015)
  • Hanne Kari Fossum (2008–2011)
  • Eivind Grimsby Haarr (2005–2008)
  • Gry Beate Molvær (2000-04, 2005)
  • Synnøve Nes (2004)
  • Eiliv Flakne (2000)
  • Kari Hustad (1999)
  • Gunn Kristin Sande (1998)
  • Kirsti Moe (1997)
  • Synnøve Farstad (1992–1997)

Sterke protester

Til tross for at det nå er vedtatt nedlagt, blir det trolig ikke like stor oppstandelse som i 2002. Da var Schrödingers katt nedleggingstruet og det skapte rabalder i vitenskapsmiljøene.

I løpet av en uke kom det 4.000 protestunderskrifter fra professorer, amanuenser, lektorer, bibliotekarer, lærere, forskere og studenter.

– Hva er målet framover?

– Vitsen med å lage TV er å nå flest mulig seere, så det står fast. Så har vi fått det herlige oppdraget å ikke bare underholde, men også skape innhold som forhåpentligvis gjør deg klokere, sier hun.

Offensiv satsing på vitenskap

Redaksjonssjefen varsler flere offensive satsinger i tiden fremover. Blant annet går flere ressurser til sosiale medier og de digitale produktene.

– Det første vi i redaksjonen nå gjør er å levere et program til vinteren som heter Evig ung, som handler om forskning på hvor gamle vi kan bli. Utgangspunktet er at den første 200-åringen KAN allerede være født. Forskerne jobber med å eliminere aldring og det tror vi blir god TV.

– Så selv om 27-åringen nå forlater oss, forsvinner dere ikke med det første?

– Nei. Nå kommer ikke Schrödingers katt tilbake, men oppdraget vårt er det samme - vi skal bare gjøre det bedre. Lineær TV er bare en del av pakken vår.

Powered by Labrador CMS