Politisk journalist Marie Melgård i Dagens Næringsliv er også leder av presselosjen på Stortinget - og har sett seg lei på «lytte» telefonbokser.
Politisk journalist Marie Melgård i Dagens Næringsliv er også leder av presselosjen på Stortinget - og har sett seg lei på «lytte» telefonbokser.

Presselosjen slår alarm om telefonboksene på Stortinget

Telefonboksene gjør det vanskelig å ha fortrolige samtaler, mener journalistene. – Vi tar tak i dette nå så fort som mulig, svarer Stortinget.

Publisert

De drøyt 200 medlemmene av presselosjen på Stortinget har et felles arbeidsrom i andre etasje med 10-12 pulter og et par telefonkiosker av typen Abstracta.

Disse boksene, som er ment for å sikre private samtaler med kilder, har vist seg å være alt annet enn private.

– Hele pressekorpset kan høre hva kollegaene snakker om, sier Marie Melgård, politisk journalist i Dagens Næringsliv og leder av presselosjen.

Dette fører til at mange velger å ta samtaler andre steder på Stortinget, noe som igjen skaper et evig jag etter et sted å snakke uforstyrret, opplyser hun.

Kan utfordre kildevernet

Flere politiske journalister bekrefter problemet og uttrykker bekymring for kildevernet. Medier24 er kjent med at politiske journalister frykter at kilder kan bli avslørt som en følge av at boksene er så lite lydtette.

– Det er lytt. Jeg tar mange telefoner der selv og stoler på at kollegaene ikke bruker informasjonen de hører. Men prinsipielt, og for våre arbeidsvilkår, er dette ikke godt nok.

Melgård understreker at løsningen er å få bedre telefonbokser.

– Vi har sagt fra til Stortinget, men prosessen går veldig sakte. På kort sikt må vi få de eksisterende boksene lydtette. På lang sikt ønsker vi et eget rom hvor vi kan lukke døra, sier hun.

Prosessen med å få lydtette bokser har pågått i over et år, men har stått stille. Melgård forklarer at misforståelser mellom Stortingets administrasjon og en journalist i losjen har bidratt til forsinkelsene.

– Noen trodde problemet var løst da de spurte en journalist som sa at alt var i orden. Det har gjort at vi har måtte henvende oss flere ganger for å få fortgang i saken.

Krever handling nå

Melgård forventer en løsning før høsten, når de politiske sakene tar seg opp igjen etter sommeren.

– Det ideelle hadde vært om det kunne vært på plass til høsten. Vi kan ikke la dette skli ut i evigheten.

Telefonboksene gir et falskt inntrykk av lydisolering, noe som kan lure de som ikke bruker dem ofte.

– Når du går inn og lukker døra, virker det tett, for det kommer ikke luft inn heller. Men du hører alt som blir sagt, sier Melgård.

Hun legger til at for kildene som blir oppringt, er det trygt i den forstand at de bare kan høre journalisten, men ikke motsatt. Problemet ligger i konkurransesituasjonen mellom journalistene.

– Folk kan høre hva kollegaene jobber med, og det kan gjøre det vanskelig for oss å ha en god arbeidssituasjon, sier hun.

Presselosjen oppfordrer Stortingets administrasjon til å ta affære umiddelbart.

– Nå må vi få tettet igjen lydgapet, avslutter Melgård.

– Vi tar tak i dette nå

Medier24 har vært i kontakt med Stortingets administrasjon i saken. Fungerende seksjonsleder Idunn Kvalø bekrefter at det jobber med saken.

– Vi har forståelse for at journalister ønsker å være sikre på at de ikke gjør noe som bryter kildevernet også når de benytter det arbeidsrommet som Stortinget har stilt til disposisjon. Vi arbeider med å finne en løsning på denne utfordringen, forteller hun.

– Kan dere forklare hvorfor prosessen med å forbedre lydisoleringen i telefonkioskene har tatt så lang tid, og hvilke utfordringer som har forsinket arbeidet?

– Det dreier seg både om at vi er nødt til å lete litt ekstra godt for å finne en tilfredsstillende løsning, og at det har vært noen misforståelser i løpet av arbeidsprosessen som har medført forsinkelser.

– Hva er tidslinjen for å få på plass en løsning som sikrer at presselosjens medlemmer kan ha private samtaler uten å bekymre seg for at samtalene kan høres av andre?

– Vi tar tak i dette nå så fort som mulig. Vi forstår pressens behov og vil forsøke å finne en løsning i samarbeid med presselosjen. Tidspunktet må vi komme tilbake til når vi har oversikt over hva som må til for å bedre forholdene.

– Er det vurdert alternative løsninger, som for eksempel å gi presselosjen tilgang til et separat rom for telefonsamtaler, og i så fall, hva er status på dette?

– Det finnes ingen ledige rom som enkelt kan omdisponeres til bruk for pressen, særlig fordi journalistenes arbeidsplasser må befinne seg i nærheten av stortingssalen og vandrehallen, altså i selve stortingsbygningen. Her er det allerede trangt om plassen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS