Redaktør Tove Lie i Khrono forsvarer dekningen av en sak der en professor skal ha sendt tekstmeldinger med seksuell karakter til flere damer.

Khrono-redaktør Tove Lie er overrasket over at ikke flere medier omtaler professorens sex-meldinger

Fremtredende professor skrev meldinger til unge damer med seksuelt innhold, men bare Khrono har skrevet om det. - Vi jobber også med saken, sier Aftenblad-redaktør Lars Helle. 

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I sosiale medier har debatten stormet de siste dagene etter at det ble kjent at professor Nils Rune Langeland ved Universitetet i Stavanger skal ha sendt grove tekstmeldinger til flere unge damer.

Noen av dem skal ha vært studenter eller ansatte ved UiS eller andre institusjoner.

I meldingene oppfordrer professoren til seksuell kommunikasjon med mottakerne og spør dem om de vil inngå i seksuell omgang med ham. Meldingene bærer tidvis også preg av seksuell trakassering mot kvinnene. 

- Kunne ikke anonymisere

Meldingene som professor Langeland skal ha sendt til flere kvinner ble lagt ut i sosiale medier i helgen. Medier24 har valgt å anonymisere innholdet.

Redaktør Tove Lie i Khrono, som dekker universitets- og høgskolesektoren, sier at det var et vanskelig valg - men at de falt på at det var riktig å omtale saken.

Mandag publierte Khrono artikkelen «Langeland sendte grove meldinger til kvinner».

De er foreløpig det eneste mediet som har skrevet om saken - annet enn Universitetsavisa som har sitert Khrono.

– Vi ble oppmerksomme på debatten i sosiale medier som har pågått i helga og jeg synes det var grove meldinger som var kommet fram i offentligheten. Vi vurderte å anonymisere saken, men kom fram til at det ville bli vanskelig å anonymisere tilstrekkelig i nisjeavisen. Så vi valgte å gjøre det åpent, sier Lie og fortsetter:

– Jeg ser at det kan være ulike vurderinger om hvordan vi har løst saken og at den er kontroversiell. Det er en sak for oss hvordan fremtredende professorer oppfører seg. Det er også en kontekst her med en professor som har en historikk med tidligere kontroversielle utspill. Jeg synes det er modig av kvinner som blir utsatt for dette å fortelle åpent om det, sier hun.

– Måtte vise fram grovheten

Khrono var blant annet i kontakt med forfatter og student Maria Kjos Fonn (27) som la ut skjermdumper av tekstmeldinger hun skal ha fått fra professoren.

27-åringens innboks dokumenterte at hun over tid har fått flere meldinger fra mannen.

– Hvorfor var det nødvendig å publisere selve innholdet i tekstmeldingene og ikke omtale det mer generelt?

Nettavisen Khronos forside mandag viser artikkelen de publiserte om professor Langeland.

– Jeg synes det var viktig å vise hvor grove meldingene var. Folk kan ha forskjellige meninger om hva som er grovt trakasserende og ikke, så vi mente innholdet var viktig for å vise hvor grovt det faktisk var. 

– Hvilke andre presseetiske vurderinger har dere gjort i forkant av publiseringen?

– Vi kan ha brutt privatlivets fred overfor Langeland, så vi har hatt helt åpenbare presseetiske vurderinger i tråd med det. Opplysningene var ute i det offentlige rom takket være flere av de som kjente til meldingene. Som avis har vi et selvstendig ansvar for om de skal bringes videre. Han hadde åpenbart ikke skrevet meldingene med den hensikt at de skulle ut i offentligheten.

- Men vi vurderer at de er av en slik karakter at en person med hans stilling, som også skal holde dannelsesforelesninger for unge studenter, bør fram i lyset.

Khrono intervjuer instituttleder Odd Magne Bakke ved Universitetet i Stavanger. Bakke sier at han ser alvorlig på saken og skal se på den når han kommer tilbake fra ferie.

Ringte ham flere ganger

Lie mener at det er med å underbygge at det er riktig for dem som nisjeblad å ta tak i saken. Hun understreker også at det «er ikke Langeland som er offeret her, men kvinnene som får disse grove meldingene fra en profilert professor».

– I artikkelen skriver dere at Langeland ikke ønsker å kommentere saken. Hva gjorde dere for å innhente samtidig imøtegåelse og få hans tilsvar?

– Jeg ringte tre ganger, la igjen beskjed på svareren og har sendt i alt fem tekstmeldinger og har fått til sammen tre svar fra ham. Men han vil ikke siteres på noe. Dette ble forsøkt innhentet noen timer før publisering, men det var ikke før etter at vi la ut saken at han kom med en tekstmelding der det står at han ikke vil siteres, sier Khrono-redaktøren.

– Overrasket

– Saken blir heftig debattert i sosiale medier der noen mener dere gjorde rett og andre mener dere la til rette for offentlig gapestokk. Angrer du på noe når det kommer til publiseringen?

– Nei, jeg tror ikke det. Vi kunne kanskje unnlatt å være så detaljert på grovheten i meldingen, men jeg mener det er viktig å skrive om grov seksuell trakassering, som altfor ofte er en privatsak. Det er tøft for kvinner å fortelle om disse tingene. Men jeg ser selvfølgelig den andre siden av denne saken også.

– Hva tror du er grunnen til at andre medier ikke skriver om saken?

– Det må du nesten spørre dem om, men det er litt påfallende. Man kunne omtalt den anonymt, for eksempel, for pressen skriver om mindre viktige personer som gjør mindre alvorlige ting.

– Synes du pressen er feig?

– Det er ikke ord som jeg ville brukt, men det overrasker meg at ikke flere har omtalt den, sier Lie. 

Vil ikke kritisere Khrono

Stavanger Aftenblad er regionavis og lokalavis for universitetsbyen Stavanger, og sjefredaktør Lars Helle sier til Medier24 at saken har vært kjent for avisen en stund, at de har jobbet med den og gjør det fortsatt.

Sjefredaktør Lars Helle i Stavanger Aftenblad.

– Sannsynligvis vil Stavanger Aftenblad gjøre noe på det, men vi må ha alle parter og arbeidsgivers stemmer inn før vi vurderer den som publiserbar.

– Hva synes du om det som er kommet ut i pressen om saken?

– Jeg har ikke noe behov for å kritisere Khrono eller noen andre redaksjoner, for jeg ser det ikke som noe presseetisk problem at mediene velger forskjellig. Det er bra for mangfoldet i norsk presse. De så den som publiserbar i går – vi vil innhente mer gjennom å gjøre egne undersøkelser, så får vi se.

Medier24 har også forsøkt å innhente en kommentar fra Nils Rune Langeland til denne saken, så langt uten hell. 

Powered by Labrador CMS