Trond Giske ankommer for å delta på konferansen Svarte Natta i Tromsø. Han er der for å snakke om medias håndtering av MeToo.Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

TV 2 retter ti saker i sin Giske-dekning

– Vi retter og presiserer og i noen tilfeller beklager, bekrefter nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække til Medier24. Aftenposten jobber også med en gjennomgang av sin dekning.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Debatten rundt pressen og Trond Giske ruller fortsatt, og nå er det klart at TV 2 retter opp i ti av sakene sine i dekningen av Trond Giske. 

– Det handler primært om manglende samtidig imøtegåelse, skriver Tv 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække i en sms til Medier24. 

Hun skriver også at det dreier seg om ti saker, og at rettelsene er gjort fredag.

Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV2 Foto

Hun sitter ikke på en komplett liste over sakene som er rettet, sier hun.

Medier24 har sett åtte av artiklene TV 2 har rettet.

– Det TV 2 gjør er veldig bra

Trond Giske og forholdet til mediene er igjen i søkelyset, etter at han snakket om pressens dekning av #metoo for Svarte Natta-konferansen i Tromsø. 

Fra salen i Tromsø sa TV 2s Elin Sørsdahl følgende:

– Vi gjorde feil. TV 2 har, etter at vi hadde Giske på internt seminar der han påpekte at TV 2 har brutt Vær varsom-plakaten, på eget initiativ gått gjennom vår dekning. Jeg vet ikke om det ligger ute ennå, men vi kommer til å presisere og beklage ti artikler, sa hun og la til at det er artikler med anonyme kilder der de fleste er sitert fra andre medier.

Fra scenen fikk hun takk fra Giske selv. 

– Det TV 2 gjør nå er veldig bra, sa han fra scenen.

– Det er oppsiktsvekkende og bra. Mye handler om samtidig imøtegåelse som ikke var med, sa han videre. 

Aftenposten holder på med en gjennomgang

Aftenpostens nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen sier til Medier24 at også de jobber med en gjennomgang av sin Giske-dekning. 

– Det er naturlig med en gjennomgang av en en sak vi har skrevet så mye om, skriver hun i en melding til Medier24. 

Nyheitsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten.

Det er en pågående gjennomgang, og Strøm-Gundersen forteller at de ikke har satt en dato for når de skal være ferdige. 

– Det har vi ingen dato for. Det viktigste med en slik gjennomgang er at den er grundig, skriver hun.

Verken NRK eller Dagens Næringsliv gjør en tilsvarende granskning, opplyser de til Medier24.

Giske-møte med TV 2

Giske forteller til Medier24 at han har vært på et møte med TV 2.

– Det hadde litt bakgrunn i dokumentaren (Vårt lille land, journ.anm.) TV 2 laget, og det var også de som fikk Sofie Bakkemyr til å fortelle sin historie. Det var avgjørende for meg.

– Hva er det TV 2 beklager?

– Det må du nesten gå gjennom selv. Det er vel nærmere ti saker de nå retter opp. Det er TV 2 til ære at de har en kritisk gjennomgang av sin journalistikk.

Trond Giske på mediekonferansen Svarte Natta i Tromsø. Han er der for å snakke om medias håndtering av MeToo. Debatten blir ledet av Anki Gerhardsen.

– Har du hatt lignende møter med andre medier? Du sier det er andre medier som gjør en lignende granskning.

– Jeg har hatt dialog med mange medier gjennom de siste månedene. Jeg tror de får snakke for seg om hva de gjør.

I en av sakene hvor det er lagt inn en presisering – «Dette ved vi om varslene mot Giske» står det: 

«TV 2 presiserer: «I en tidligere versjon av denne saken, har ikke Trond Giske fått tilstrekkelig anledning til samtidig imøtegåelse. TV 2 beklager dette. Giske avviser påstandene om seksuell trakassering».

I en annen sak – «Ap i krisemøte akkurat nå: – Situasjonen er dramatisk» – står det: 

«TV 2 burde ikke gjengitt setningen om at angivelige rykter om Trond Giske. Dette er udokumenterte påstander. Giske skulle også fått mulighet til samtidig imøtegåelse, siden han avviser påstandene om seksuell trakassering. TV 2 beklager dette».

– Viktig 

TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække sier til Medier24 at hun lenge har tenkt at de trenger en gjennomgang av sin egen dekning – spesielt etter at Sofie (27) stod fram og fortalte sin historie om hvordan hun opplevde VG. 

– Jeg har lenge tenkt at etter at dekningen rundt Sofie-saken og med Vårt Lille Land-dokumentaren, så ønsker jeg å gå gjennom vår egen journalistikk i Giske-saken før Sofie-saken ble publisert.  

Hun forteller at Giske var gjest på et internt seminar hos TV 2-nyhetene i oktober, og at det var der han først kom med påstander om at også TV 2 har gjort til dels grove feil i sin dekning av dette sakskomplekset. 

– Jeg sendte han en skriftlig henvendelse, og sa at jeg var interessert i å få vite hva han mente. I ettertid har vi gått gjennom artikler som han har pekt på, og så har vi kommet fram til at vi i ti tilfeller så må vi presisere, rette og eller beklage, sier hun. 

Råder andre til å gjøre samme gjennomgang

Hun forteller at det nok er første gang de gjør en slik gjennomgang. 

– Det er nok første gang, i alle fall i min tid, at vi har valgt å gå gjennom ett sakskompleks samlet og på eget initiativ, sier hun. 

Solbrække er klar på at de alltid retter, om det blir påpekt feil eller mangler i sakene deres.

– Når det er så store, alvorlige komplekser som rundt metoo, så er det lett å tenke at dette er løpende nyhetsdekning, og at man dermed ikke er oppmerksom nok, og tenke at det i hver sak skal være samtidig imøtegåelse, sier hun og legger til: 

– Siden beskyldningene er så alvorlige, så blir det ekstra viktig å sørge for samtidig imøtegåelse i alle saker – og i perioden Giske var syk, eller ikke kunne imøtegå, så må vi også sørge for å gjengi det siste vi vet han mener. For meg er dette helt ordinær redaktørrøkting å rette når det ikke er gjort, sier hun. 

Hun oppfordrer andre medier til å gjøre samme gjennomgang. 

– Jeg mener alle redaktører bør gå gjennom saker som dette, fordi jeg mener metoo er spesielt. Metoo-sakene har mange varslere, hvor hoveddelen av dem har vært anonyme og som kommer med svært alvorlige beskyldninger. Metoo har vært – og er – en utrolig viktig kampanje, som har ført til at flere tør å melde fra. Men mediene må følge den samme presseetikken, som vi gjør med rettsjournalistikk eller annen type journalistikk, også i dekningen av #metoo, sier hun. 

Powered by Labrador CMS