TV 2 har erklært Joe Biden som president: Kan være først i verden igjen

De var først i verden for fire år siden. Nå kan TV 2 sin tallknuser, Terje Sørensen, ha klart det igjen.

Publisert

TV 2 har erklært Joe Biden som president. Medier24 kjenner ikke til noen andre medier som har gjort det samme på dette tidspunktet.

TV 2s nyhetssjef, Karianne Solbrække, sier at de føler de har belegg for å kunne utpeke Biden som president, selv om ingen andre har gjort det enda.

– Hvor sikre er dere?

– Vi er så sikre som Terje Sørensen kan bli. Vi har erfart at han helt korrekt har utpekt presidenter i mange år. Vi har ventet lenge, men etter de siste stemmene kom inn fra Pennsylvania, så mener vi at det er en riktig avgjørelse, sier hun til Medier24.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.
Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.

Hun forteller at det siste døgnet har vært preget av møter for å avgjøre om de kan erklære USA sin neste president.

– Det har vært nervepirrende selvfølgelig. Men jeg mener at Terje sannsynligvis er en av verdens viktigste tallknusere.

Rørt redaktør

TV 2s berømte tallknuser, Terje Sørensen.
TV 2s berømte tallknuser, Terje Sørensen.

For fire år siden var TV 2 sin egen tallknuser, Terje Sørensen, først i verden med å utrope Donald Trump som president. Nå ligger TV 2 og Sørensen an til å nok en gang bli førstemann.

Solbrække berømmer teamet sitt for innsatsen under det som har blitt en lengre valgnatt sending enn normalen.

– Jeg er stolt av folkene i TV 2 som har jobbet så godt med valget. Å utpeke er deilig fordi alle er sliten av å vente. Det er ikke utpekingen som er viktigst, men hvordan vi har holdt oppe trykket og dekningen som jeg er stolt av. Jeg blir veldig rørt over hvordan folk har stått på, forteller hun. 

NRK: – Forholder oss til AP

På Marienlyst har NRK valgt å vente med å utrope Joe Biden som president.

– TV 2 har erklært Biden som vinner. Vil dere gjøre det samme?

– Nei. Vi har et samarbeid med Associated Press og forholder oss til tallgrunnlaget deres. Det er også noe av grunnen til at vi har en annen konklusjon enn mange andre i Arizona, sier redaktør i NRKs nyhetsdivisjon Knut Magnus Berge til Medier24 og understreker klart og tydelig:

– Vi vil vurdere dette sammen med Associated Press, uavhengig av hva TV 2 gjør.

Samtidig roser Berge sine NRK-kollegaer for måten de har håndtert dekningen av både USA-valget og koronapandemien denne uken.

Dette har vært en helt utrolig heftig uke på nyhetsgulvet i NRK. Vi har også koronarestriksjoner som vi skal etterleve, og så blir det også skrevet verdenshistorie. Parallelt med dette har vi en pandemi i Norge og i verden, så nyhetsbildet er heftig for tiden, sier han og legger til:

Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG.
Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG.

– I disse situasjonene stiller alle opp, og vi opplever en entusiasme etter å bidra, som gjør at det er veldig gøy å jobbe når så store og viktige ting skjer.

 

Gir ikke Biden seieren ennå

Også VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken vil vente med å gi Biden seieren foreløpig.

– Vi kommer ikke til å utkåre Biden som vinner før de store, troverdige nyhetsmediene i USA gjør det, og vi gjør i så måte ikke de samme egenvurderingene som TV 2 gjør, sier Håndlykken til Medier24.

Spøkefullt stiller hun seg også tvilende til hvorvidt Donald Trump leser TV 2, og peker på at det derfor ikke spiller noen stor rolle at TV 2 har utropt Biden til valgvinner.

– Vi har fulgt samme linje på dette hele veien, har ekstern informasjon i grafikken vår, og henter fortløpende informasjon fra alle store amerikanske nyhetskilder. Vi har heller ikke grunnmateriale til å gjøre bedre vurderinger enn de amerikanske mediene, sier Håndlykken.

Håndlykken er også full av lovord om VGs medarbeidere.

– Våre medarbeidere, ikke minst i USA, har stått på døgnet rundt, og gjort en enestående innsats. VG-desken har også vært fenomenal. Det er ekstra gledelig å se at VGs brukere setter pris på journalistikken, og at vi hadde vår beste dag noensinne denne uken.

–Det sier så klart noe om nyhetsbildet, men også om responsen folk gir på journalistikken som VG-medarbeiderne leverer.

Nyhetsredaktøren roser også sine konkurrenter i mediebransjen for måten de har håndtert det hektiske nyhetsbildet på.

– Journalistikken som har blitt levert om korona og USA-valget fra andre redaksjoner har også vært veldig god. Norske medier kan generelt være fornøyde med innsatsen de har lagt ned, selv om v i har tatt ulike redaksjonelle valg. Det er også bra, sier Håndlykken.

Powered by Labrador CMS