Førsteamanuensis Nanna Fredheim legger frem funnene i rapporten om mediedekningen av eldre.
Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal
Ny rapport: Mediene gir skjev fremstilling av eldre arbeidstakere
En ny studie viser at mediedekningen er positiv til eldre arbeidstakere, men at dekningen er mangelfull.
Eldre arbeidstakere blir nesten ikke omtalt i pressen, men omtalen er stort sett positiv. Det viser en ny analyse fra Høyskolen Kristiania.
– Mediene gir en skjev fremstilling av eldre arbeidstakere, basert på noen gla’-historier om superseniorer. Utfordringer og muligheter knyttet til eldres arbeidsdeltakelse i et bredere perspektiv, omtales knapt, sier direktør Kari Østerud ved Senter for seniorpolitikk.
Den nye studien analyserer mediedekningen av eldre arbeidstakere i norske aviser mellom 2019-2021. Studien analyserer også i hvilken grad interesseorganisasjoner og nyhetsorganisasjoner bruker sosiale medier til å tematisere eldre arbeidstakere.
– Mediedekningen er overveldende positiv til eldre arbeidstakere. 63 prosent av dekningen er uttalt positiv, og svært få artikler er negative, sier forsker Nanna A. G. Fredheim ved Kristiania, som har skrevet rapporten.
Under etdebattmøte i regi av Kristiania, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag, Mediebedriftene, Pressens hus, og Senter for seniorpolitikk, la hun frem rapporten.
– Vinklingene er veldig individorientert. 21 prosent av alle kildene er enkeltindivider. Men det er ikke så rart da case-journalistikk er ganske vanlig i all journalistikk, sier Nanna Fredheim.
Fredheim påpeker at dekningen av eldre er preget av etniske nordmenn.
– Eldre arbeidstakere i norske mediere er etnisk nordmenn. Det er påfallende hvor lite innvandrere er til stede. Jeg fant to tilfeller. Det ene var et portrettintervju med en kjent person. Helt til slutt i saken kommer det frem at hun sluttet fordi hun følte seg diskriminert, sier Fredheim.
Til tross for at over halvparten av mediedekningen nevner negative omstendigheter eller holdninger til eldre arbeidstakere, gjerne med referanse til aldersdiskriminering, vektlegges dette mindre ofte i hovedvinklingen.
Kun fem prosent av titlene nevner aldersdiskriminering.