Kari Jaquesson har klaget inn Natt og Dag til PFU. Arkivfoto
Kari Jaquesson har klaget inn Natt og Dag til PFU. Arkivfoto

Kari Jaquesson har klaget inn gratisavisa Natt&Dag til PFU for å skrive at hun mente «jødene står bak ISIS»

Avisa klaget inn for artikkelen «Topp 9 artige radikaliseringer!», der ingressen var «Sjekk hvem som er blitt radikalisert siden sist! :)»

Publisert

Den kjente norske aerobicinstruktøren, journalisten og TV-personligheten Kari Jaquesson har klaget inn gratisavisa Natt og Dag til Pressens Faglige Utvalg.

Klagen, som blir behandlet førstkommende torsdag, har bakgrunn i en artikkel avisa skrev 1. november 2017 med overskriften «Topp 9 artige radikaliseringer!».

Skjermdump fra Natt og Dag sin artikkel.
Skjermdump fra Natt og Dag sin artikkel.

Jaquesson har klaget inn avisa for det hun mener er brudd på to punkter i Vær varsom-plakaten:

  • Punkt 3.2, om opplysningskontroll og kildebredde
  • Punkt 4.14, om samtidig imøtegåelse

- Har aldri ment at jødene står bak ISIS

I den kortfattede klagen skriver Jaquesson: «De skriver om meg: ‘har ment at jødene står bak ISIS’ Dette er usant. Jeg har aldri sagt eller skrevet noe slikt.»

I artikkelen tar avisen for seg et knippe kjente personligheter som de mener passer inn i bolken som radikalisert. I brødteksten står det:

«Se for deg dette. Det er en varm mai-dag, og du har tatt en god og lang dusj. Du tar deg en tur på butikken, og møter en representant fra en blå bod som kommenterer at du lukter godt. Du er smigret av komplimentet, og meddeler at du faktisk akkurat har kjøpt ny parfyme. Dere snakker om at dere begge liker Axe. Han inviterer deg på et møte der det er gratis pizza. Du elsker jo gratis pizza! Plutselig er du inne i Fremskrittspartiets Ungdom. Så lett kan det være. (…) Her Norges ni beste radikaliseringer:

Etter dette kom mellomtittelen «Kari Jaquesson». Under mellomtittelen stod det:

«Listens mest åpenbare, samtidig mest absurde? Reisen hennes har gått fra aerobicinstruktør på God Morgen Norge til Syria-farer. I mellomtiden har hun gitt ut kostholdsbøker, vært medlem i Kvinnegruppa Ottar, vært lettkledd på forsiden av Mann, ment at jødene står bak ISIS… Helt rå radikalisering, Kari!»

I dokumentene fra klagebehandlingen skriver PFU at artikkelen prydes av et bilde av Kari Jaquesson som satt på en treningsmatte stod under teksten. Natt og Dag opplyste at bildet var en skjermdump fra Youtube.

Syv andre personer og en figur fra en barnebok ble videre beskrevet som radikalisert i artikkelen: Hans-Erik Dyvik Husby, Carl I. Hagen, Gry Jannicke Jarlum, Merete Hodne, Lars Akerhaug, Hans Rustad, Martine Halvorsen og «Lille Larven Aldrimett».

Helt til slutt stod det: «Har du forslag til andre radikaliseringer vi bør se på? Eller kanskje du kjenner noen som er godt på vei? Si fra i kommentarfeltet! :)»

Etter at artikkelen ble klaget inn til PFU, la avisen til følgende tekst i delen som handlet om Kari Jaquesson:

«(Merk: Kari Jaquesson har med rette gjort oss oppmerksom på at hun i 2015 i en Dagbladet-artikkel avviste at innleggene hennes i en offentlig Facebook-tråd fra 2015 skal tolkes som at hun mente at jødene sto bak IS. Hun ønsket bare å stille spørsmål om hvorfor IS ikke angriper Israel. Er ikke det pussig? Og det at hun uten videre kommentar delte Wikipedia-siden om Genie Energy, et oljeselskap som er gjenstand for en veletablert konspirasjonsteori om at Rothschild-familien står bak IS, var heller ikke ment som noen påstand om hvem som står bak IS. «For å tolke det på den måten må man ha et merkelig verdenssyn,» sa Jaquesson til Dagbladet. Og hun vet alt om merkelige verdenssyn.)»

I sitt tilsvar skriver Natt og Dag til PFU at de ikke kan se at avisen har brutt god presseskikk. Avisen mener å ha dekning for at Kari Jaquesson «har ment at jødene står bak ISIS», heter det i klagedokumentene.

Powered by Labrador CMS