Alfahanner, høy sigarføring, og gråtende medarbeidere. Slik beskrives TV 2 tidlige år

- De skapte en usunn kjønnskultur fra start, sier medieforsker Turid Øvrebø.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

TV 2 har de siste dagene kommet i fokus for et uvisst antall saker om overgrep og trakassering.

Mediehuset har selv også bekreftet at flere har blitt oppsagt som følge av slike saker.

Til Aftenposten tirsdag snakker flere kvinner om miljøet som historisk har preget det 25 år unge selskapet.

– Mye av det vi så og hørte, var drøyt. Det var en bedrift der mange unge damer fikk jobb og middelaldrende menn var ledere.

Det sier Mette Anthun, som for fem år siden ga ut romanen «Emmas Avec» sammen med Kari Birkeland, om den mannsdominerte kanalen TV1 - tydelig inspirert av TV 2.

Ifølge Aftenposten så Anthun gjennom sine 17 år «en lang rekke situasjoner av typen Aleksander Schau også delte i helgen».

Kristin Helle-Valla, i dag direktør ved Litteraturhuset i Bergen, beskriver sine år i TV 2 «som å reise tilbake i tid», med «alfahanner som møttes og høy sigarføring». Hun beskriver medarbeidere som kom gråtende inn på kontor, og en ledelse som ikke tok dette på alvor.

Kjønnsperspektivet ved oppstarten av TV 2 er også blitt forsket på. Og førstelektor Turid Øvrebø ved Høgskulen i Volda konkluderte at 1 av 3 som ble ansatt ved oppstart, var kvinner - og de var i snitt 10-15 år yngre enn mennene.

– De skapte en usunn kjønnskultur fra start, noe som var helt unødvendig. De hadde mange gode søkere og kunne valgt likestilling. Det er mulig dette henger igjen i dag, sier Øvrebø.

Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 mener selskapet er et annet i dag enn for 25 år siden, og sier dette om historiene:

– Historiene til de tidligere ansatte er triste å høre. Jeg ønsker ikke at dette skal være en del av det moderne TV 2.

 

Powered by Labrador CMS