Pressepodden:

– Det er fortsatt slik at kvinnelige journalister må bevise mer enn menn at de duger

Den snart pensjonerte NRK-profilen mener tabbekvoten er større for mannlige sportsjournalister enn for de kvinnelige.

Publisert

Etter over 40 år i NRK er det om et par uker slutt for Karen-Marie Ellefsen (70). Da venter pensjonisttilværelsen for den profilerte sportsjournalisten og programlederen. 

Som den første faste ansatte kvinnen i NRKs sportsredaksjon i 1979, har Ellefsen sett både sportsjournalistikken og kvinneandelen i redaksjonen utvikle seg. 

Hun er glad for at hun nå har flere kvinnelige kollegaer, men mener likevel ikke tilstanden er helt friskmeldt. 

– Det er en mye bedre kjønnsbalanse enn da jeg startet, men jeg har en mistanke om at prosentandelen er mindre nå enn den var i en periode, sier Ellefsen i Pressepodden fra Medier24.

Pressepodden:

En podkast fra Medier24 som tar for seg medier, journalistikk, PR/kommunikasjon, teknologi og sosiale medier.

Du kan følge Pressepodden på Facebook og delta i diskusjoner om episodene.

Podkasten er muliggjort med støtte fra Fritt Ord.

– Dette er noe redaksjonene må være bevisste på, hvis de ønsker å opprettholde en rimelig god kjønnsbalanse. Flere av jentene som kommer inn forsvinner fra sportsjournalistikken. Jeg vet ikke helt hvorfor, men kanskje fordi dette er et yrke som gjerne krever mye uregelmessig arbeidstid. Det er ikke så lett å kombinere med familieliv, sier hun.

Ellefsen forteller at hun følte hun måtte bevise mye mer enn sine mannlige kollegaer, da hun begynte i NRK Sport.

Hun synes fortsatt det er litt sånn for sine kvinnelige journalistkollegaer.

– Jeg tror det fortsatt er slik at kvinner må bevise mer enn menn at de duger, for å kunne fortsette. Tabbekvoten er litt større for gutta enn for jentene, sier Ellefsen.

– De sier gjerne at kvinner ikke søker på jobbene, men det er ikke sant. Jeg vet det er mange jenter som er interesserte i å bli sportsjournalister, men prosentandelen av menn er mye større. Også når de tar inn vikarer, sier hun.

Ellefsen forteller også om hvor vanskelig det blir å se sport på TV kun som seer, hvordan journalistikken har forandret seg de siste 40 årene, hva hun egentlig tenkte da hun mottok Kongens fortjensmedalje tidligere i år og ikke minst hva som er hennes definitive idrettshøydepunkt i sine år i NRK Sport.

  • Hør hele sendingen øverst i denne saken eller der du ellers hører lyd, som Spotify, iTunes, Acast eller andre steder.
Powered by Labrador CMS