Gutten ble drept på Kapp i Østre Toten. Her fra politiaksjonen.

Må følge på stream:

Pressen får ikke være fysisk til stede under rettssaken etter Kapp-drapet

– Gjør det mer krevende for oss å levere på samfunnsoppdraget vårt, sier digitalredaktør.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tirsdag begynner rettssaken etter drapet på en 15 år gamle Oscar André på Kapp på Toten. Faren skal ha kvalt 15-åringen til døde, ifølge tiltalen. 

Faren har innrømmet straffeskyld og erkjent at han drepte gutten i oktober i fjor. Han har også erkjent at han begikk seksuelle overgrep mot gutten, ifølge VG.

– Krevende

Saken skal gå for Gjøvik tingrett og pressen får kun lov til å delta via en videolink. Det bekymrer blant annet digitalredaktør i Oppland Arbeiderblad, Erik Børresen. 

Oppland Arbeiderblad er lokalavis for Toten og har fulgt saken tett. Begrensningene for pressen er et smitteverntiltak, som skal sørge for at man klarer å opprettholde smittevernreglene samtidig som man gjennomfører rettssaken. 

– At vi ikke får være til stede i tingretten, heller ikke i et rom ved siden av rettssaken, kommer til å gjøre det veldig mye mer krevende for oss å levere på samfunnsoppdraget vårt, sier Børresen til Medier24. 

 Erik Børresen, digitalredaktør i Oppland Arbeiderblad.

Han peker blant annet på at vitnene skal vitne på video, og heller ikke være til stede i rettssalen. Det gjør at det er vanskeligere å snakket med aktor, advokater eller vitner i pausen. 

– Aktor får man tak i på telefon. Det samme med bistandsadvokater og forsvarer, men de vanlige folka som vitner i en sak  - hvordan får vi snakket med dem? De er bare en ubesvart telefonsamtale unna å aldri snakke med oss eller noen andre journaliser. Det er enklere å bygge en relasjon når man kan møtes ansikt til ansikt, sier han. 

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

– Så langt går det fint

Flere medier er påmeldt og skal følge rettssaken via video, blant dem Oppland Arbeiderblad, VG, NTB, NRK og TV 2.

I tillegg til å følge rettssaken via videolink åpnes det for at to fotografer fra NRK og NTB kan delta på en liten del av saken i starten og ta bilder til en felles pool, som kan brukes av alle mediene. 

For VGs del er det Hanna Haug Røset som følger saken. Hun er enig med Børresen om at det ikke er ideelt. 

– Så langt går det veldig fint. Men selvfølgelig et minus å ikke være fysisk til stede. Får ikke samme inntrykk av tiltalte og dynamikken i salen. Åpenbart en stor ulempe at vi ikke har direkte tilgang til aktørene.

I NTB er det Alexander Vestrum som følger saken, og beskriver det som en ny og annerledes del av hverdagen. 

Arkivfoto: Cathrine Fossen i Gjøvik Tingrett. Her fra Valdres-saken i 2016.

– Det er ikke optimalt, men slik situasjonen er nå, er det en bra løsning. For eksempel gjør aktor seg tilgjengelig på telefon i etterkant, sier han. 

– Ingen ideell situasjon

Børresen får støtte fra generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen. Jensen er enig i at det å dekke rettssak utelukkende via video er en krevende øvelse, men frykter at det er noe norske journalister må venne seg til. 

– Det er ingen ideell situasjon, men jeg er redd for at vi må leve med det en stund, sier Jensen til Medier24. 

Han viser til at det går saker for retten hvor ikke engang partene er til stede fysisk. Jensen er likevel optimistisk og tror det finnes muligheter for å legge til rette for en god pressedekning, selv via video. 

– Det går an å finne løsninger som gjør at det er mulig å få dekket dette på en god måte, men det forutsetter at domstolene tilrettelegger på en god måte, sier han. 

– Dekker pressens behov for informasjon

Dommer i Gjøvik Tingrett, Cathrine Fossen, skriver i en e-post til Medier24, at situasjonen hadde vært annerledes om vi ikke stod midt i en pandemi.  – Vi har valgt den nevnte løsningen, med virtuelt møterom for pressen utelukkende på grunn av situasjonen med Covid-19. Dersom denne situasjonen ikke hadde oppstått ville vi selvsagt tillatt presse på tinghuset på vanlig måte. Det er ingen annen årsak til vår beslutning om å stenge tinghuset enn pålegg og føringer fra offentlige myndigheter for å hindre smittespredning, skriver hun.

Fossen tror pressen vil klare å løse samfunnsoppdraget sitt på en god måte, til tross for at omstendighetene ikke er optimale. 

– Vi har tro på at den valgte løsningen vil dekke pressens behov for informasjon på en god nok måte under de rådende omstendigheter. Det er mange hensyn som må ivaretas og vi har etter grundige vurderinger ikke funnet det forsvarlig å tillate presse fysisk til stede på tinghuset i dagens situasjon.

Blant annet må også en rekke av tingrettens egne ansatte jobbe hjemmefra, og begrensningene gjelder ikke kun eksterne. 

NRK og NTB skal sikre at pressen får tilgang til både videobilder og stillbilder fra rettssalen. 

– Det er i utgangspunktet ikke tenkt at fotografer skal tillates å være til stede flere dager, men dette vil kunne revurderes dersom det kommer forespørsel om det og tungtveiende grunner taler for å tillate det, skriver hun. 

  

Powered by Labrador CMS