Når Pressens Faglige Utvalg møtes neste uke, er en av de mer uvanlige sakene en klage fra fylkesbiblioteksjef Tove Fjerdingstad i Telemark og Ulefoss.
Hun ble omtalt i en påskekrimnovelle i lokalavisa Kanalen i april 2015, og fant omtalen både opprørende og skremmende.
I novellen blir blant annet fylkesbiblioteksjefen mer eller mindre framstilt som en ihjelfrosset kvinne, men det viser seg å være bare fantasi - i den allerede fiktive historien.
Som inneholder både politi, lokalavisredaktør og tallkode-knekking i beste Da Vinci Code-stil. Mot slutten av historien dukker forøvrig biblioteksjefen opp igjen, i lys levende live.
Men fylkesbiblioteksjefen synes ikke noe om stilen, og reagerte i etterkant på novellen.
Politianmeldelse og leserbev
Det gjorde hun med tilbakemeldinger til avisa, en politianmeldelse og klage til PFU.
Det blir også sendt et leserinnlegg til Kanalen, med tittelen «Kriminelt dårlig i Kanalen», signert fylkesrådmann og bibliotekets styreleder.
- Påskekrimmen i Kanalen 1. april hevder selv det er en kriminalnovelle. For oss og spesielt for en av våre ansatte blir novellen veldig uhyggelig lesing, heter det i leserbrevet.
Av PFU-klagen kan vi lese at biblioteksjefen ble «opprørt, lei seg og skremt av teksten». Hun skal ha lurt på om noen prøvde å skremme henne vekk fra stillingen, og teksten påvirket både henne og familien i påskeferien.
Biblioteksjefen ble ikke forespurt om å være en karakter i den skjønnlitterære novellen, kan vi lese av sakspapirene.
Ifølge klagen kan novellen knyttes til en pågående politisk prosess om fylkesbibliotekets oppgaver og konsekvenser for organisering og lokaliseirng.
I klagen mener Fjerdingstad at avisa bryter Vær varsom-plakaten på flere punkter; 4.1 om saklighet og omtanke, 4.3 om respekt for privatliv, og 4.10, bildebruk.
Politianmeldelsen ble ofrøvirg henlagt, fordi «allmenne hensyn ikke krever påtale».
- Underholdning og ren fiksjon
Men PFU-behandling blir det, og tirsdag skal utvalget ta stilling til den presseetiske siden av saken. Av PFUs sakspapirer kan vi lese at lokalavisa Kanalen ved redaktør Tor Espen Simonsen avviser klagen.
Avisa trykket imidlertid kort tid etter en notis om de mottatte reaksjoner, og beklaget «i den grad enkelte har opplevd vår påskekrim som støtende».
Samtidig mener avisa at novellen ikke er noe brudd på presseetikken, og understreker at både tidspunkt, layout og merking «på en avklarende måte understreker både sjangeren og fiksjonen i novellen».
Avisa viser til at novellen var ment som et morsomt og underholdende element, og at man ikke kunne forutse reaksjonene. Redaktøren sier seg imidlertid lei for at novellen ble oppfattet på tvers av dette, men mener det må dreie seg om en misforståelse. All den tid snert og satire i novellen var «rettet mot lokalpolitikere i Nome kommune og ikke mot klageren».
Lokalavisa mener dessuten at navnebruken må være uproblematisk.
- De som har hovedrollene er voksne personer som er sentrale samfunnsaktører i distriktet. Dessuten var novellen tydelig merket fiksjon, heter det i tilsvaret.