Rune Hetland, Thomas Frigård og Vegard Venli vil at norske lokalaviser skal lage mer journalistikk med utgangspunkt i kalenderinnsyn.

Frykter verktøy kan forsvinne:

Oppfordrer lokalaviser over hele landet til å be om innsyn i kalenderposter og lage journalistikk på det

– Dette er et viktig verktøy for journalister, som nå er i ferd med å forsvinne. Vi vil vise fram den gode journalistikken som kan lages ved hjelp av innsyn i kalendere, sier generalsekretær i LLA, Rune Hetland.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Regjeringen har sendt et forslag om å endre offentlighetsloven på høring, og med det innføre en generell unntaksbestemmelse for elektroniske kalenderoppføringer. 

Presseorganisasjonene har reagert sterkt på forslaget, og statssekretær Sveinung Rotevatn har gitt dem svar på kritikken. Flere av opposisjonspartiene på stortinget har vært kritiske til den foreslåtte endringen

For å vise fram hva slags journalistikk som kan forsvinne hvis forslaget blir vedtatt oppfordrer nå Landslaget for lokalaviser (LLA) norske lokalaviser til å be om innsyn i kalenderne til rådmenn, ordførere og andre maktpersoner over det ganske land - for så å lage journalistikk rundt det de får innsyn i. 

– Dette er et viktig verktøy for journalister, som nå kan forsvinne. Vi vil vise fram den gode journalistikken som kan lages ved hjelp av innsyn i kalendere, sier generalsekretær Rune Hetland i LLA til Medier24. 

Bak initiativet står LLAs generalsekretær Rune Hetland, prosjektleder for LLA-prosjektet «Grave lokalt» og journalist i Raumnes, Thomas Frigård og Dagbladet-journalist og medlem i Pressens Offentlighetsutvalg, Vegard Venli

– Vil vise fram den gullgruven kalendere er 

Kampanjen har fått navnet #kalenderinnsyn, og LLA oppfordrer alle som vil være med om å twittre sakene de lager under nettopp #kalenderinnsyn. 

– Hovedpoenget med initiativet er at lokalavisjournalister skal få muligheten til å bruke den gullgruven kalendere er til å lage god nyhetsjournalistikk. Og så handler det om å få fram så mange eksempler på dette som mulig før den muligheten eventuelt forsvinner, sier Vegard Venli. 

Venli får støtte fra Hetland, som understreker at selv om det er statsrådene og de nasjonale politikernes kalendere som har fått mest oppmerksomhet i denne sammenhengen, vil dette også påvirke loklavisjournalistenes arbeidshverdag. 

– For lokalavisene er det jo ikke statsministerens kalender som er den viktige. Det er viktig at også ordførerne og rådmennens kalendere er åpne, for at man skal kunne se makta i kortene. Der er der de viktigste pengene blir forvalta, og der pengene skal gå til ulike tjenester til innbyggerne. Da er det viktig å se hvem makta snakker med, sier Hetland. 

For å gjøre det litt enklere kan de laget en kokebok for journalister som vil være med på kampanjen. Den finner du her (PDF).

Hvem har ordføreren hatt møte med?

Venli er opptatt av at det å be om innsyn i kalenderposter kan gi viktig informasjon om en sak man graver i, men det trenger ikke bli lange og kompliserte saker 

– Det innebærer noe så enkelt som å kunne sjekke ting som: Tildeler noen i kommunen offentlige velferdsgoder til noen nærstående? Har ordføreren hatt møte med fetteren sin om en betent utbyggingssak? 

Men det kan også bli mer kompliserte saker. Venli viser blant annet til en nylig publisert sak i Dagbladet, hvor et hemmelig møte om deponi-saken i Brevik - mellom statsråd Ola Elvestuen og Bjørn Rune Gjelsten - ble avslørt på grunn av at han fikk innsyn i kalenderpostene til statsråden. 

– Dette er en sak som er viktig for tusenvis av innbyggere i kommunen, sier Venli. 

Hetland understreker at de ikke ønsker å gjøre det vanskeligere for politikere å snakke med folk, men at hvem de snakker med og blir påvirket av skal være mulig å ettergå. 

– Vi vil jo gjerne at politikere snakker med folk, men det skal ikke være hemmelig for offentligheten hvem de snakker med. Det skal være åpent og tilgjengelig, sier  Hetland. 

– Et tegn på at vi ikke har vært flinke nok

På spørsmål om norske journalister har vært flinke nok til å benytte seg av akkurat denne innsynsretten, svarer Hetland at man nok ikke har vært det. 

– Vi er ikke flinke nok på noe. Vi må jo være ærlige nok til å si at vi nå også minner avisene våre på at det her er en kilde som man kan bruke mer og bruke bedre. Men det betyr ikke at vi vil at den skal bli stengt, sier Hetland. 

Han understreker at ønsket om å se kalenderposter ofte oppstår mens man jobber med en sak, og at det ikke nødvendigvis er sånn at man går rundt og spør om innsyn i kalenderne til ordførere og rådmenn annenhver uke. 

– Man venter til det er en sak, og da er det viktig å ha den tilgangen. Hvordan kan det ha seg at den politikeren fra akkurat det partiet stemte mot sitt eget parti i denne saken? 

Samtidig mener han at det at det lovforslaget som nå ligger på bordet kan tyde på at innsynsretten i kalendere er noe man ikke har vært flinke nok til å se viktigheten av

– Det at dette lovforslaget i det hele tatt kommer er et tegn på at vi ikke har vært flinke nok til å be om innsyn i denne type tingene, sier Hetland. 

Powered by Labrador CMS