NRKs distriktskontorer kan bli et «SOL for lokalaviser»: Foreslår en fast feed for å dele trafikk

Åpner også for å dele innhold og strømming med lokale mediehus. - Vi ønsker mer samarbeid, sier NRK-redaktør Kai Aage Pedersen.

Publisert Sist oppdatert

- Det vil kanskje ikke bety så mye for de store avisene, som er større enn oss på nett. Men det er en utstrakt hånd, nettopp for å hjelpe de minste avisene, sier distriktsredaktør Kai Aage Pedersen i Sogn og Fjordane til Medier24 om «lokalavisfeeden» han foreslår for NRKs distriktskontorer på nett.

Det gjør han etter et bransjemøte om mediemangfold i Store Studio på Marienlyst. Der var det åpenbart en ny ånd over NRKs lyst til å dele, sitere, samarbeide og styrke «konkurrentene».

Pedersen har ledet en arbeidsgruppe som nå foreslår nye retningslinjer for kreditering, sitering, lenking - og ikke minst tekniske og redaksjonelle samarbeid lokalt. Disse forslagene skal nå til behandling i NRK-ledelsen.

- Mer lokalt samarbeid er ønskelig. Og det kan være ganske lett på mange områder, sa Pedersen i møtet.

Vil sende brukere rett til lokalavisen

Medier24 omtalte tidligere onsdag forslagene til praksis for sitering, kreditering og lenking. De trekker opp felles retningslinjer, og en rausere praksis enn man kanskje har opplevd NRK som.

- Det skal ikke være et mål å lenke minst mulig. Det skal være tydelig når vi siterer andre, høyt oppe i artikkelen. Og hvis det er en ren sitatsak, skal det ikke være så lang sak - kanskje bare en notis med lenke, sier Pedersen.

Pedersen viste blant annet til et eksempel der NRK fulgte opp en kronikk i Aftenposten fra Thorbjørn Jagland, men ikke siterte avisa før langt nede i artikkelen.

- Her er vi ikke gode nok. Her skulle NRK i første setning sagt at det var Aftenposten som hadde saka først, sa han.

Distriktsredaktøren la til at disse forslagene er blitt til lenge før tirsdagens kronikk fra Aftenpostens debattredaktør Erik Tornes.

- Og det skulle bare mangle at bransjen forventer at vi skal være rause!

Samtidig understreker han at dette egentlig ikke er noe nytt, men mer en felles formalisering av en praksis man bør følge.

Til gjengjeld er det mer nytt i forslagene til ytterligere lenking og andre samarbeid.

Pedersen la fram en skisse for hvordan NRKs distriktskontorer kan få dynamiske artikkelfeeder som lenker direkte til siste nytt fra lokalavisene i området.

- Vi må få det til å fungere teknologisk, og så vil det være noen etiske utfordringer - for eksempel der vi har forskjellig praksis for identifisering. Men det kan vi løse. Vi er positive til dette, og så er det viktig for oss at alle lokalaviser i en region får dette tilbudet, sa Pedersen.

Han mener en slik feed kan bli en vinn-vinn-situasjon for både NRK, lokalavisene - og ikke minst leserne.

Vil dele innhold og teknologi lokalt

Den våkne avisleser og velger landet rundt vil også ha fått med seg at NRK i høst samarbeidet med en rekke lokalaviser om valgkamp, meningsmålinger og debatter.

Sånt kan det bli mer av. Også i hverdagen.

Pedersens arbeidsgruppe foreslår nå konkrete retningslinjer for slike samarbeid, som kan være langt videre enn man kunne se for seg bare for noen år siden.

Det være seg på arrangementer, eventer eller samarbeid om kompetanseutvikling.

Eller i hverdagen: At NRK, særlig i distriktene, kan dele både nyhetsbilder, video og live-sendinger med lokale mediebedrifter.

- Spesielt på områder der lokale mediehus mangler kompetanse og teknologi. Som ved å sende direkte fra pressekonferanser, eller andre arrangementer og hendelser, sa Pedersen.

Han understreker at man ikke skal åpne opp «hele nyhetsarkivet» for hele bransjen, eller legge til rette for en sentralisering der nasjonale medier baserer seg på NRK.

Powered by Labrador CMS