Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 og reporter Kadafi Zaman.

TV 2-reporter Kadafi Zaman hadde ikke pressevest eller pressevisum - og gikk i sivilt da han ble arrestert

- Det kan godt hende at situasjonen ville vært annerledes hvis han hadde det, men det blir bare spekulasjoner, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mandag formiddag ble det klart at TV 2-reporter Kadafi Zaman ble løslatt mot kausjon fra varetekt i Pakistan etter tre dager på celle. Han har fortsatt status som mistenkt.

Zaman var involvert i to anmeldelser, der han og 38 andre anklages for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra politimenn og revet i stykker en politiuniform, skrev Aftenposten.

I den andre anmeldelsen mener politiet at TV 2s reporter skal sammen med 27 andre personer ha deltatt i en ulovlig demonstrasjon med 80 andre.

Reporteren, som ble banket opp av politiet, omtaler selv anmeldelsene som «oppkonstruerte», ifølge VG.

Hadde ikke på seg pressevest

Medier24 har vært i kontakt med TV 2 for å få svar på ting ting:

  1. Var Kadafi i Pakistan på turistvisum eller hadde han journalistvisum?
  2. Var Kadafi tydelig «uniformert» som en del av pressen (pressevest, pressekort rundt halsen, fargerik markering på kroppen som signaliserte PRESS), eller gikk han i sine hverdagsklær?
Kadafi Zaman la ut bildet til venstre mandag like før han ble satt fri. Til høyre vises en video der han blir slått av politiet.

På telefon forteller nyhetsredaktør Karianne Solbrække, som uttaler seg fra kanalen, at Kadafi Zaman har dekket forskjellige hendelser i Pakistan i 19 år og har noe som heter «Pakistan Origin Card», som gir visumfrihet hvis du har pakistansk opprinnelse.

- Han har stort sett ikke hatt journalistvisum når han har jobbet i Pakistan, men unntak hvis han skal inn i spesielle risikoområder, for eksempel opp mot Afghanistan. Da har han søkt om pressevisum. Denne gangen har han ikke hatt pressevisum, forteller Solbrække.

Hun understreker derimot at Zaman har vært i dialog med den pakistanske ambassaden i Oslo og informert ambassadøren om at han i utgangspunktet skulle på ferie, men dersom det skjedde noe i forbindelse med valget, så kom han til å dekke det journalistisk.

- Det er ambassadøren informert om, sier nyhetsredaktøren.

- Var det tydelig at Kadafi var en del av pressen under demonstrasjonene?

- Det er vanskelig å si, men mitt inntrykk er at han ble tatt i dragsuget av massearrestasjoner. Kadafi opplyste til politiet gjentatte ganger at han var fra pressen. Han viste fram sitt internasjonale pressekort og viftet med det foran politiet, sier hun.

- Må ha bedre kontroll på politiet

Solbrække forteller til Medier24 at han ikke hadde noen pressevest på seg.

- Det kan godt hende at situasjonen ville vært annerledes hvis han hadde det, men det blir bare spekulasjoner, så det vet vi ikke for sikkert.

Pakistansk politi forsikrer overfor Aftenposten at Zaman ikke har blitt slått etter pågripelsen. Samtidig sier etterforskningsleder Ali at det var nødvendig å slå demonstrantene med stokker, fordi «de gikk til angrep på politiet».

Selv hevder Zaman at han forsøkte å vise politiet sitt pressekort under pågripelsen, men at de ikke ville se på det, skriver NTB. Ali nekter for at reporteren på noe tidspunkt viste fram et pressekort.

- Var det godt å få han ut, Solbrække?

- Jeg er utrolig lettet. Vi har vært bekymret siden vi fant ut av det og har jobbet intenst med dette dag og natt siden han ble arrestert. Jeg er ikke trygg før han er hjemme i Norge igjen, sier hun og retter skytset mot den pakistanske regjeringen:

- Jeg blir veldig opprørt og sint når jeg ser den videoen (der Kadafi blir slått). Jeg mener at norske myndigheter må gi en reaksjon overfor Pakistan. Hvis man vil kalle seg et sivilisert land, må man ha bedre kontroll på politistyrkene sine.

- Ser ut som han var svært tydelig overfor politiet

Eva Stabell er prosjektleder for internasjonalt arbeid i Norsk Journalistlag.

Eva Stabell i Norsk Journalistlag.

- I hvilken grad kan det synes som at Kadafi Zaman har vært tydelig nok her, slik du vurderer det?

- Det ser ut for meg som om han har vært svært tydelig overfor politiet – før og under arrestasjonen – ved å vise sitt internasjonale pressekort. Det skal være tilstrekkelig. Pressekortet er ikke laget/ egnet til å henge rundt halsen, det er ikke en akkreditering. Han befant seg jo heller ikke i et krigsområde, sier hun.

Stabell understreker at de aller fleste journalister som jobber i konfliktområder og i farlige områder, ikke har pressevester eller annet sikkerhetsutstyr.

- Det burde de selvsagt hatt når de trenger det, men sånn er ikke verden. Politiet i disse områdene er neppe vant til det. Over 90 prosent av journalister som blir drept på jobb, er lokale journalister – uten sikkerhetskurs og -utstyr.

På generelt grunnlag mener hun det er viktig at journalister, som rapporterer i utlandet, legitimerer seg tilstrekkelig.

- Det er svært viktig å vise at man er journalist, ikke minst for å unngå å sette kilder eller intervjuobjekter i fare. Bare i helt spesielle tilfeller er det tilrådelig å holde skjult hvorfor man er der.

- Hvor viktig er det å synliggjøre at man er fra pressen?

- Det kommer an på hvor og hvordan man jobber. Før var det et éntydig råd å merke biler og deg selv tydelig, først og fremst av sikkerhetshensyn. Men i noen konfliktområder kan du bli et mål for væpnede grupper og gisseltakere fordi du synliggjør at du er journalist. Under beleiringen av Sarajevo opplevde journalistmiljøet for første gang at biler merket «Press» ble et eget mål for snikskyttere. Under krigen i Irak ble lokale journalister drept fordi de viste pressekortet.

- Men overfor kilder skal man selvsagt alltid spille med åpne kort. Hva og hvordan man synliggjør, er en del av sikkerhetsvurderinger man må gjøre i det enkelte området.

Medier24 har forsøkt å få en kommentar fra den pakistanske ambassaden i Oslo. De har så langt ikke benyttet seg av den muligheten.

  • Vi gjør oppmerksom på at undertegnede har i forkant av denne nyhetsartikkelen skrevet kommentarer om sakskomplekset. De kan du lese her og her.
Powered by Labrador CMS