Kadafi Zaman
Kadafi Zaman

TV 2-reporter fengslet i Pakistan: Forteller at han ble angrepet og slått med køller

- Han ble pågrepet like før han skulle på lufta, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 til Medier24. UD sier at de jobber for fullt med saken.

Publisert

TV 2-reporter Kadafi Zaman er pågrepet i Pakistan. Han ble pågrepet fredag mens han dekket demonstrasjoner nord i landet.

Det er fremdeles uklart hva som er grunnen til pågripelsen, og hvor lenge Zaman må sitte fengslet, ifølge TV 2.

Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2.
Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2.

«Jeg var vitne til ekstrem voldelig atferd fra politiet som brukte køller for å stanse aktivistene. I den sammenheng ble jeg angrepet og slått med køller, til tross for at jeg sa jeg var fra pressen» forteller Zaman til egen kanal.

Han forteller at han siden pågripelsen har vært fengslet i en celle med 21 andre personer.

Til Medier24 forteller nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 at pågripelsen skjedde mens han var på jobb for kanalen.

- Like etter klokken 13 i går ble Kadafi Zaman pågrepet av pakistansk politi i Gujrat, i det han skulle gå live på TV 2 Nyhetskanalen. Der var det demonstrasjoner og mye uro i forbindelse med valget, sier hun til Medier24.

TV 2 hørte ikke noe fra ham

Zaman var egentlig på ferie i landet, men meldte seg til tjeneste for kanalen, slik mange journalister gjør når de ferierer og det skjer noe, sier Solbrække.

- Avtalen var at han skulle på lufta klokken 13, men meldte fra om at han ikke rakk det før 13:30. Da var det mye bråk i bakgrunnen og etter det har vi ikke hørt noe fra ham, sa Solbrække lørdag formiddag.

Kanalen har løpende kontakt med Utenriksdepartementet, som har kontakt med ambassaden i Islamabad, opplyser nyhetsredaktøren.

Til Medier24 forteller Solbrække at hun reagerer kraftig på at en av deres reportere blir pågrepet mens de er på jobb.

-  TV 2 ser veldig alvorlig på dette og det er uakseptabelt at politiet pågriper en journalist på jobb, som dekker et valg fra et offentlig sted.

Hans familie har vært i kontakt med ham etter pågripelsen, og melder om at det står bra til med ham etter forholdene.

Underdirektør Kristin Enstad i Utenriksdepartementet forteller til Medier24 at  utenrikstjenesten er kjent med at en norsk journalist er fengslet i Pakistan. 

- Ambassaden i Islamabad er i kontakt med ham og gir konsulær bistand. Vi er også i nær dialog med hans arbeidsgiver i Norge. Vi jobber for fullt med saken, sier hun.

 

- Sjokkert over å se hvordan politiet oppfører seg

Pågripelsen skjer kort tid etter at Zaman selv rapporterte om at politiet gikk til massepågripelser av politikere som støtter tidligere statsminister Nawaz Sharif.

– Sjokkert av å se hvordan politiet oppfører seg under valget i Pakistan. De stopper og arresterer politikere fra den muslimske liga N. Rettferdige og frie valg? skrev Zaman på Twitter fredag.

Han beskrev også arbeidsforholdene som krevende.

25. juli er det valg i Pakistan, og det har vært urolig i landet den siste tiden.

Landets tidligere statsminister Nawaz Sharif, som er fra partiet Pakistans muslimske liga (PML-N), ble 6. juli dømt til ti års fengsel in absentia for korrupsjon. Han ble pågrepet da han fredag vendte tilbake til Pakistan fra London.

Titalls tusen av Sharifs tilhengere forsøkte å ta seg til flyplassen for å ønske ham velkommen hjem, men myndighetene hadde satt ut nesten 20.000 politifolk og soldater for å hindre demonstrasjoner.

Ifølge Sharifs parti ble minst 4.000 partimedlemmer pågrepet av pakistansk politi fredag.

 

Powered by Labrador CMS